La fibra dietètica és la part comestible dels aliments vegetals, que, per la seva composició química, no és digerida ni absorbida per l’intestí prim i és fermentada parcial o totalment a l’intestí gros.

¿Sabes por qué la fibra es tan buena para tu salud?

La fibra alimentària és un conjunt de molècules químiques heterogènies de diferent composició. Tenim polisacàrids, com la cel·lulosa, la hemicel·lulosa, la lignina, els beta-glucans o la pectina, oligosacàrids com les dextrines i la inulina, i altres elements no digeribles com les ceres. A diferència de greixos, proteïnes o carbohidrats, que el cos descompon i absorbeix, la fibra no és digerida quedant relativament intacta a través del estómac, intestí prim i còlon fins a sortir de el cos.

En funció de la seva solubilitat en aigua classifiquem la fibra com soluble, si es dissol en aigua, o insoluble, aquella que per les seves característiques no es dissol. La fibra soluble en contacte amb l’aigua forma una barreja de consistència viscosa semblant a un gel. Es troba en vegetals i fruites, sent abundant en pomes, cítrics, pèsols, pastanagues, mongetes, civada, ordi i psyllium.

Una dieta rica en fibra ajuda a reduir el colesterol, a controlar els nivells de sucre en la sang i disminuir el risc de diabetis

La fibra insoluble en contacte amb l’aigua forma una barreja de baixa viscositat, ja que està composta per cel·luloses i lignines. Aquest tipus de fibra és l’encarregada del moviment de la matèria a través del tracte digestiu, i afavoreix l’augment del volum de la femta. Les farines integrals, el segó de blat, les nous, els llegums com les mongetes, llenties i cigrons, i les verdures són bones fonts de fibra insoluble.

Les dues formes són necessàries per a l’organisme i tenen importants beneficis per a la salut. La fibra soluble ajuda a reduir els nivells de colesterol i glucosa a la sang, mentre que la fibra insoluble permet prevenir o alleujar els problemes de restrenyiment o de femta irregulars. La fibra soluble és fermentada pels bacteris intestinals el que permet millorar la salut immunològica i digestiva. La quantitat diària recomanada per a una salut òptima és de 25 grams per a dones, i 38 grams per a homes.

Una dieta rica en fibra ajuda a reduir el colesterol, a controlar els nivells de sucre en la sang i disminuir el risc de diabetis, i a assolir un pes saludable. Prevé malalties cardíaques, redueix el risc de desenvolupar hemorroides i de patir malaltia diverticular. Manté un nivell òptim del pH en els intestins, el que impedeix la proliferació de flora patògena generadora de toxines, i evita el càncer colorectal.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir Bio Eco Actual Juliol 2020