La fertilitat és un camp privilegiat per a la medicina xinesa i en els 10 últims anys apareix com un dels principals motius de consultes, tenint en compte les dificultats creixents per a moltes parelles d’aconseguir un embaràs en un temps desitjat.

Fertilidad con Acupuntura y Medicina China

La medicina xinesa, a través d’una experiència acumulada de més de 4000 anys d’història, i gràcies al seu precís mètode de valoració energètica (entrevista detallada, revisió del pols, observació de la llengua, optimització dels hàbits), defineix els mecanismes del desequilibri energètic que pot estar originant la dificultat en la concepció, sigui en l’home o en la dona, i estableix un tractament eficaç basat principalment en l’acupuntura i la fitoteràpia.

L’abordatge de la fertilitat amb medicina xinesa es basa en els següents aspectes, adaptant-lo al pla de cada un, sigui en l’òptica d’un embaràs natural o per a persones que segueixen un procés de fecundació assistida o fecundació in vitro (FIV), amb estimulació hormonal o sense.

  • Entendre el recorregut individual i el desequilibri energètic subjacent a la dificultat reproductora.
  • Realitzar un seguiment del cicle menstrual i de la temperatura basal corporal (TBC) sobre un període de 2 a 3 mesos.
  • Regular els canals energètics i funcions orgàniques afectades a través de l’acupuntura i de la fitoteràpia.
  • Relaxar el cos i la ment, millorar la circulació energètica.
  • Optimitzar els hàbits (dieta, activitat física) per accelerar la resolució del desequilibri implicat.

La medicina xinesa defineix una sèrie de patrons de desequilibri que afecten la fertilitat i que estan relacionats en general amb paràmetres de deficiència (falta de sang, falta d’energia) o de bloqueig (fred a nivell de l’úter, presència de mucositats, bloqueig psicoemocional ) que dificulten els processos normals de l’organisme.

Poden ser problemes adquirits al llarg de la vida (relacionats amb mals hàbits d’alimentació i / o manca d’activitat física) que afecten el sistema digestiu i el ronyó, un impacte més psicoemocional (situació personal, familiar, professional) que altera les funcions del cor i del fetge que acumularan frustració, estrès, ressentiment, -aquests òrgans estan molt implicats en els processos de reproducció-, i finalment poden sumar-se factors externs (excés de fred, sequedat, calor, exposició a la humitat ambiental). Tots aquests paràmetres poden en la seva mesura complicar la fertilitat, habitualment es tracta d’una combinació de diversos d’ells.

El diagnòstic energètic personalitzat és fonamental, permetent implementar un tractament d’acupuntura i fitoteràpia eficaç

L’edat és un paràmetre important, també si s’han realitzat procediments de FIV anteriorment amb o sense estimulació hormonal. El patró més freqüent que observem en consulta, en el cas de les dificultats de fertilitat en la dona, està relacionat amb una sobrecàrrega de fetge que genera bloquejos físics i emocionals, i una falta de sang juntament amb la presència de fred a l’àrea reproductora.

Per tant, el diagnòstic energètic personalitzat és fonamental, permetent implementar un tractament d’acupuntura i fitoteràpia eficaç. Es realitza a més un treball específic sobre els hàbits, amb una sèrie de recomanacions importants per enfortir l’organisme.

Cada vegada més persones recorren a l’acupuntura i la medicina xinesa per a tractaments de fertilitat i com a complement als tractaments de reproducció assistida. Estudis recents mostren una millora molt significativa de la taxa d’embaràs en aquests casos.

ESPAI PATROCINAT PER
Cofenat
La evidencia científica demuestra que las terapias naturales también curan

Autor: Thomas Richard. Soci de Cofenat nº4345. Responsable de la Comissió Científica de Medicina Xinesa de l’Associació Nacional de Professionals i Autònoms de les Teràpies Naturals (COFENAT)

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Agost 2020