El fonament del màrqueting emocional (o mal anomenat sensibler) és assolir la rellevància humana individual o social per estimular el consum d’un determinat producte o servei.

Marketing emocional en alimentación bio. Que la emoción no distraiga la verdad

Colin Shaw al Regne Unit va dur a terme un interessant estudi que va servir de base per al seu llibre DNA of Customers Experience (Ed. Palgrave Mcmillan 2007). En ell s’arriben a identificar 20 emocions que poden estimular o destruir el valor d’una marca o empresa. A aquestes les agrupa en quatre blocs creant la Piràmide de les Emocions. A la seva base les que destrueixen, li segueixen les que generen atenció, les que indueixen recomanació i en la cúspide, les que creen admiradors, seguidors i entusiastes.

El consumidor busca o espera descobrir confiança, valor, seguretat i assessorament

Colin Shaw al Regne Unit va dur a terme un interessant estudi que va servir de base per al seu llibre DNA of Customers Experience (Ed. Palgrave Mcmillan 2007). En ell s’arriben a identificar 20 emocions que poden estimular o destruir el valor d’una marca o empresa. A aquestes les agrupa en quatre blocs creant la Piràmide de les Emocions. A la seva base les que destrueixen, li segueixen les que generen atenció, les que indueixen recomanació i en la cúspide, les que creen admiradors, seguidors i entusiastes.

Bruce Dickinson (líder del grup Iron Maiden, pilot comercial i empresari), en la seva conferència del MABS 2019 a Madrid, va ressaltar la importància d’aconseguir fans més que clients. “Un client, avui dia, es pot descarregar les teves cançons de múltiples plataformes a internet, algunes d’elles gratuïtes. Un fan és el que és capaç de viatjar molts quilòmetres per assistir a un concert o pagar 100 € per una samarreta…”

Quan es treballa en un pla o campanya de màrqueting, novament hem de pensar en el nostre valor més preuat, els consumidors. Sempre l’aspiració ha de ser portar-los fins a la cúspide de la piràmide, intentant induir i generar en ells felicitat i satisfacció. Les dues emocions que, segons Colin Shaw, els converteix en els nostres seguidors. A la base de la piràmide tenim les vuit que generen pèrdua de valor de la nostra marca o producte: irritació, pressa, estrès, descuit, infelicitat, insatisfacció, decepció i frustració. Poques vegades els experts en màrqueting es pregunten si les  seves campanyes poden arribar a generar alguna d’aquestes emocions en un ampli grup dels seus clients potencials. Dues poden ser les raons principals, la manca de visió holística de l’empresa o considerar que el consumidor no té criteri més enllà del que percep a primera vista, i és aquí on pot venir el desastre.

Es podria citar exemples de punts de venda, com Nutricenter al Regne Unit o Yggdrasil a Islàndia, on motivacions econòmiques i el menyspreu o la manca d’atenció als valors que els van portar a l’èxit en els seus orígens, van ser les causes del seu fracàs en el camí del “creixement corporatiu”. En empreses amb marques i productes BIO, seria indispensable que, en el seu progrés, desenvolupament i creixement, poguessin mantenir l’autenticitat de la seva ànima i història amb rigor, fonamental per no perdre seguidors.

Produir, vendre o comprar BIO envolta pràctiques especialment emotives i sensibles tant en els productes com en els punts de venda, i el consumidor busca o espera descobrir confiança, valor, seguretat i assessorament. L’essència dels processos i la història que hi ha darrere s’ha de mantenir en el temps, ser veraç i s’ha de comunicar adequadament. Si els seguidors no les descobreix o descobreix que no són certes o han deixat de ser-ho, no tan sols mai arribaran a la desitjada cúspide de la piràmide, sinó que caurà estrepitosament a la base de les emocions que generen rebuig. Ja sabem que guanyar un client no és senzill, guanyar un fan és molt difícil, perdre’l és fàcil, recuperar-lo és gairebé impossible. Són cada dia més exigents i ben informats i les xarxes socials un poderós canal de comunicació, per això és molt important que l’emoció no distregui a la veritat.

Autor: Pedro Porta. Fundador Solgar Espanya, Soci Alternatur, Enginyer de Telecomunicacions.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Setembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here