Parlem de Biomarket, el nou mercat majorista d’aliments frescos ecològics, amb Josep Tejedo, Director de Mercabarna.

Entrevista al Sr. Josep Tejedo, Director de Mercabarna

Quina és l’ambició principal que espera acomplir el Biomarket?

Volem donar resposta a l’augment de la  demanda dels ciutadans de Catalunya que desitgen consumir aliments ecològics i, a la vegada, recolzar l’aposta de la ciutat de Barcelona com a signatària del pacte de Milà per un model alimentari més sa i sostenible.

També volem recolzar la creixent aposta actual del sector majorista i de l’agricultura de proximitat per aquest tipus d’aliments, construint un mercat que, en concentrar l’oferta d’aquests productes, els donarà una major visibilitat.

Per últim, volem que els aliments frescos ecològics tinguin les màximes garanties higiènic-sanitàries i de certificació. Per això, hem construït unes instal·lacions específiques per a aliments biològics que, en agrupar l’oferta d’aquests aliments en un recinte, facilitaran els controls higiènic-sanitaris, els d’etiquetatge de certificació de producte ecològic i els de traçabilitat.

Quin paper hi jugarà la producció agroecològica local?

La producció agroecològica local juga un paper molt important, ja que la vintena de parades majoristes que operaran al Biomarket comercialitzaran un elevat percentatge de productes locals, certificats pel CCPAE.

Així mateix, hi haurà cooperatives agrícoles catalanes i un espai per a la venda directa de petits productors de proximitat.

Com va sorgir la idea de crear un pavelló 100% per productes ecològics?

Entre 2015 i 2016 l’Observatori de Tendències de Mercabarna va desenvolupar uns estudis de mercat, mitjançant els quals es va identificar la necessitat de millora del sector especialitzat en producte ecològic.

En concret, els estudis van concloure que els ciutadans de Catalunya i la resta d’Espanya estan cada vegada més informats sobre el valor afegit dels aliments biològics i més predisposats a consumir-los. També es va observar el creixement d’aquest sector a Catalunya (tant d’agricultors, com de distribuïdors) en els últims anys i la seva necessitat d’expansió.

Així mateix, es va determinar la necessitat d’oferir un sistema logístic molt més eficient, a més de garantir un major control en la seva distribució i traçabilitat.

Es considera la possibilitat de llançar campanyes conjuntes amb les institucions públiques per promocionar el consum de productes ecològics a Catalunya?

Sí, per suposat, però, abans de promoure més el seu consum a través de campanyes, hem d’apropar els aliments ecològics als ciutadans. Perquè si no els troben als seus llocs de compra habituals, a uns preus raonables i amb totes les garanties de certificació, no augmentarà el seu consum.

Per això, el nostre primer objectiu és que el Biomarket ajudi molt a incrementar el consum d’aliments biològics perquè facilitarà la compra dels detallistes de mercats municipals; els comerços o petites cadenes detallistes especialitzades en aliments ecològics; la restauració i les cadenes locals o regionals de supermercats que incorporen de manera creixent més categories i varietats de productes biològics.

Mercabarna ja ha començat una campanya de comunicació per donar a conèixer el Biomarket entre els ciutadans i els professionals del sector, que es portarà a terme durant uns mesos.

Quin volum de negoci esperen que generi Biomarket l’any 2021? I a mig termini?

Mercabarna té una previsió de captació inicial de negoci del nou mercat majorista ecològic del 20% (23.662 tones/any) del total de fruita i hortalissa ecològica comercialitzada a Catalunya.

La penetració en el mercat arribarà previsiblement al 50% (78.100 tones/any) a partir de 2031.

Autor: Enric Urrutia, Director.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actualel teu mensual 100% ecològic
Llegir 
Bio Eco Actual Setembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here