“La biodiversitat és essencial per a la vida” és el missatge que es troba al cor de l’Estratègia de la biodiversitat de la UE per al 2030, que va ser adoptada per la Comissió Europea el maig del 2020. El seu objectiu ambiciós és posar la biodiversitat europea en un camí cap a la recuperació. Per fer-ho, una de les seves accions principals serà la de restaurar els ecosistemes degradats de la terra a tot Europa mitjançant l’augment de l’agricultura ecològica, que proporciona aliments sans, augmenta la fertilitat del sòl i la biodiversitat i redueix l’empremta de la producció d’aliments.

agricultura ecològica

Almenys el 25% de les terres agrícoles de la UE s’han de cultivar orgànicament per al 2030. Una gran part del sector cosmètic natural i orgànic ja contribueix a aconseguir aquest percentatge mitjançant la producció biodinàmica i orgànica de les plantes i fruites de les que utilitza els extractes i derivats en la formulació dels seus productes. Com contribueixen aquestes tècniques a la protecció de la biodiversitat i la restauració de terres? NATRUE ha demanat a l’experta Claire Hattersley, directora de jardins de Weleda del Regne Unit durant més de 20 anys, que ens expliqui.

Per què l’agricultura ecològica és millor per al planeta?

L’agricultura ecològica és un mètode agrícola en què s’utilitzen substàncies i processos naturals per produir aliments, plantes i flors. A diferència de l’agricultura intensiva, l’agricultura orgànica es caracteritza pel seu impacte positiu en la salut i la fertilitat del sòl, que contribueix a preservar l’equilibri ecològic. A més, l’agricultura ecològica recolza la protecció de la biodiversitat i el benestar animal ja que funciona amb sistemes i cicles ecològics, ajudant a mantenir-los.

La diversitat d’espècies (tant vegetals com animals) és un factor clau per determinar el nivell de salubritat del sòl

Agricultura biodinàmica: orgànica, ecològica i espiritual

L’agricultura biodinàmica comparteix molts aspectes amb l’agricultura orgànica, ja que totes dues cuiden el sòl, evitant fertilitzants artificials o pesticides químics, insecticides o fungicides. Si bé el punt de partida del cultiu biodinàmic sempre és orgànic, la diferència principal entre l’agricultura biodinàmica i l’agricultura orgànica és que la biodinàmica té en compte els ritmes de la natura. Per exemple, els productors biodinàmics estudien els moviments solars i lunars per escollir el millor moment per conrear plantes, flors i aliments per assegurar-ne les millors qualitats. Amb l’espiritualitat jugant un paper important en l’agricultura biodinàmica, els productors biodinàmics són especialment conscients de les forces intangibles i no vistes en el treball a la natura: des dels efectes dels moviments del sol i la lluna fins a la interconnexió de totes les coses que hi ha a sota i a sobre de la superfície del sòl.

agricultura ecològica i biodiversitat

Per a Claire Hattersley, la relació entre el jardiner i el sòl és la pedra angular de l’agricultura biodinàmica. “Els productors biodinàmics tenen l’objectiu de treballar en harmonia amb la natura en lloc de fer una guerra contra ella”, afirma Claire. “Quan fomenten la biodiversitat a les seves granges i jardins, els conreadors i els seus cultius es beneficien dels efectes equilibradors de la natura”.

La interdependència del sòl i la biodiversitat

La diversitat d’espècies (tant vegetals com animals) és un factor clau per determinar el nivell de salubritat del sòl. “Creant i gestionant diversos hàbitats com ara prats de flors silvestres, estanys i tanques, els productors protegeixen recursos i habitats importants per a la vida salvatge”, explica Claire. Tant les tècniques orgàniques com les biodinàmiques creen oportunitats perquè la natura estableixi un equilibri saludable a la terra, fomentant i donant suport a la biodiversitat que hi ha. Menys intervenció humana també significa deixar algunes zones d’una granja o jardí per “tornar a ser  salvatges”, cosa que els aporta més vida.

Als jardins de Weleda, al Regne Unit, es cultiven més de 40 espècies de plantes medicinals diferents per proveir les instal·lacions de producció del Regne Unit de Weleda, però també es cultiven centenars d’espècies de plantes diferents per donar suport exclusivament a la biodiversitat de la seva terra. “Tenim prats de flors silvestres, tanques, vores de bosc, estanys i camps de conreu, que estan totalment plens de plantes, insectes i aus”, ens diu Claire.

Sòls saludables = plantes sanes

L’agricultura industrialitzada s’ha centrat des del seu inici en la productivitat sense preocupar-se massa per la vida i la salut dels sòls. Però alimentar les plantes no és igual a alimentar els organismes del sòl. “El sòl saludable és la clau per al cultiu de plantes sanes; cosa que els productors orgànics i biodinàmics saben des de fa molt temps”, explica Claire. L’ús tradicional d’adobs minerals utilitzats en l’agricultura convencional ha contribuït a un esgotament gradual de la vida i la salut dels sòls agrícoles, però l’agricultura orgànica i biodinàmica ajuda a contrapesar-la, ja que no només cuiden molt les plantes, sinó també el sòl. Per a això, és essencial l’ús del compost ja que alimenta les algues, els bacteris i els fongs del sòl. El compost també és una font d’humus, que és el component viu del sòl. “Quan afegim compost al sòl, proporcionem menjar durant tota la vida al sòl”, afirma Claire.

Ingredients orgànics i biodinàmics en cosmètica

Quin és el resultat de les tècniques aplicades a l’agricultura orgànica i biodinàmica per mantenir els sòls saludables i donar suport a la interconnexió entre cultivadors, sòl i biodiversitat? “Una planta que ha crescut en connexió saludable tant amb la terra viva com amb un entorn ple de vida serà un ingredient de màxima qualitat en qualsevol producte cosmètic en què s’inclogui”, explica Claire. “Aquesta és la raó per la qual Weleda ha cultivat des del començament de la història de la seva empresa les seves plantes biodinàmiques per obtenir els ingredients de la millor qualitat possible per utilitzar en els nostres productes medicinals i cosmètics naturals”.

Autora: Ana Ledesma, responsable de comunicacions de Natrue. www.natrue.org

Article escrit en col·laboració amb Claire Hattersley, directora de jardins del Regne Unit de Weleda

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2020