Les espècies s’utilitzen des de la nit dels temps per les seves múltiples propietats i grans beneficis que proporcionen. S’han utilitzat com a conservants i aromatitzants, allargant la vida útil dels aliments, aportant-los aromes i sabors que els fan deliciosos. S’han fet servir com a moneda en els intercanvis comercials, arribant a valer més que el mateix or. Però on aconsegueixen la seva major rellevància és en la medicina, a causa de l’ús que d’elles s’ha fet per mantenir i millorar la salut.

espècies per viure sa

La seva importància en la prevenció de malalties és de tal magnitud, que en l’actualitat se segueix investigant sobre les seves propietats i capacitat d’acció en la cura de les malalties. Són riques en vitamines i minerals, com la vitamina A, B, C i E, carotens, potassi, magnesi, ferro o calci. Les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries i antimicrobianes són tan importants que es fa forçós que les incloguem en la nostra dieta per beneficiar-nos de tot el seu potencial medicinal.

Les espècies són riques en vitamines i minerals, com la vitamina A, B, C i E, carotens, potassi, magnesi, ferro o calci

7 espècies amb propietats medicinals

La canyella (Cinnamomum verum)

Destaca per la seva capacitat per regular la glucosa, exercint una acció similar a la que porta a terme la insulina sobre la glucosa sanguínia. Disminueix els nivells de colesterol i triglicèrids.

La caiena (Capsicum annum et al.)

Presenta capacitat metabolitzadora dels greixos de l’organisme. Contribueix a la despesa energètica ajudant a la baixada de pes.

La cúrcuma (Curcuma longa)

Posseeix poder antiinflamatori i antioxidant, afavoreix l’excreció del greix, la digestió, redueix el colesterol, l’artrosi i té activitat anticancerígena.

El clau (Syzygium aromaticum)

Té propietats antibacterianes, analgèsiques, antiinflamatòries, antiespasmòdiques i estimulants.

El coriandre (Coriandrum sativum)

És ric en vitamines i minerals. Eficaç antiinflamatori que alleuja els dolors articulars. Disminueix l’absorció del colesterol i triglicèrids, regula els nivells de glucosa en sang, afavoreix la digestió i accelera el metabolisme. Té efecte quelant sobre els metalls pesats, atrapant-los i permetent la seva eliminació.

La mostassa (Sinapis alba)

És rica en vitamina A, B, C i minerals, sent font de calci, potassi, magnesi, fòsfor i ferro. Ajuda a estimular la circulació sanguínia, regula la funció tiroïdal, posseeix propietats antiinflamatòries i alleuja els dolors musculars.

El gingebre (Zingiber officinale)

Beneficia la circulació sanguínia, afavoreix la digestió i millora la composició de la flora intestinal.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biólogo

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Octubre 2020