La Andrografis (Andrographis paniculata) és una planta nativa de l’Índia, que es conrea per les seves propietats medicinals. Ha estat utilitzada durant centenars d’anys per a actuar contra les infeccions respiratòries, el mal de coll, i la grip, en les medicines tradicionals asiàtiques (la Xina, l’Índia, Tailàndia, Malàisia, Filipines i el Pakistan)1, 2.

Andrografis Andrographis paniculata
Andrographis paniculata

Andrografis: què s’utilitza i quines propietats té?

La Andrografis és rica en actius com sesquiterpenos, flavonoides i lactonas, entre les quals destaquen l’andrografòlid, que és el principal component bioactiu, al costat del neoandrografòlid, 14-deoxiandrografólido, 14-deoxi-11,12-didehidro-andrografòlid, apigenina-7-O-β-d-glucuronopiranòsid i àcid clorogènic3.

S’utilitzen les parts aèries de la planta, especialment les fulles, i té un ampli marge de seguretat, al no presentar efectes genotóxicos ni mutagènics.

En 1919, la Andrografis es va utilitzar com a tractament per a frenar l’epidèmia de grip a l’Índia. En 1990, els noruecs van desenvolupar un extracte de Andrografis que en l’actualitat s’ha tornat molt popular per al tractament dels refredats4.

En 1919, la Andrografis es va utilitzar com a tractament per a frenar l’epidèmia de grip a l’Índia

Prevenció i tractament de malalties víriques respiratòries

L’OMS destaca com a usos avalats per la clínica la prevenció i el tractament simptomàtic de les afeccions de vies respiratòries altes, com el refredat comú i la sinusitis no complicada, la bronquitis i la faringoamigdalitis3. Estudis clínics posen de manifest que la Andrographis paniculata és superior a placebo per a alleujar els símptomes subjectius de la infecció no complicada del tracte respiratori superior5, 6.

A la Xina, Herba Andrographis es troba descrita i referenciada en la Farmacopea Xinesa i s’indica en el tractament de la grip amb febre, mal de coll tos i altres malalties infeccioses. Els extractes de Andrografis i els seus principis actius interfereixen en el cicle de vida de virus i bacteris i ajuden a mediar la resposta inflamatòria enfront d’aquests agents infecciosos:

Activitat antiinflamatòria

Associada a la modulació de la immunitat innata gràcies a lainhibició de NF*kB, inhibició de la producció de NO en macròfags i inhibicióde l’alliberament d’histamina.

Activitat antivírica

Associada a la inhibició de la replicació vírica i acció antivíricaindirecta gràcies a l’activació del sistema immune (efecte immunomodulador).

Activitat antibacteriana

Enfront d’una àmplia varietat d’espècies bacterianes (Gram negatives i Gram positives).

Covid-19 i Andrografis

Més recentment al febrer d’enguany, i a conseqüència de la situació d’emergència sanitària que ens afecta, el Departament de Medicina Tradicional i Alternativa Tailandesa, el Departament de Ciències Mèdiques i l’Organització Farmacèutica del Govern Tailandès han signat un acord de recerca sobre Andrographis paniculata en el tractament del virus COVID-19. Tot això després que les proves de laboratori a la Xina mostressin resultats encoratjadors que un extracte de l’herba ric en andrografòlic, resultés efectiu per a frenar la intrusió del virus en les cèl·lules humanes.

Com sabem el cicle de replicació viral inclou fixació, penetració, transcripció, síntesi de proteïnes, assemblatge i alliberament. Aquests passos proporcionen estratègies per a detectar quins agents ens poden ajudar a prevenir o controlar infeccions víriques del tracte respiratori.

Les possibles teràpies contra el coronavirus es poden dividir en dues categories segons l’objectiu, una actua sobre el sistema immunitari humà o les cèl·lules humanes, i l’altra sobre el coronavirus mateix. En termes del sistema immune humà, la resposta innata del sistema immune exerceix un paper important en el control de la replicació i la infecció del coronavirus, i s’espera que l’interferó millori la resposta immune. El bloqueig de les vies de senyal de les cèl·lules humanes necessàries per a la replicació del virus pot mostrar un cert efecte antiviral. A més, els virus sovint s’uneixen a les proteïnes receptores en la superfície de les cèl·lules per a ingressar a les cèl·lules humanes, per exemple, el virus del SARS s’uneix al receptor de l’enzim convertidor d’angiotensina 2 (ACE2) i el MERS s’uneix al receptor DPP47.

Recentment s’ha confirmat que l’ACE2 humà és el receptor per a l’entrada del 2019- nCoV en les cèl·lules epitelials del tracte respiratori inferior. Per tant, s’espera que el virus pugui inhibir-se si disminuïm l’expressió d’ACE2. Estudis preliminars realitzats a la Xina pel Dr.Qinghua Cui posen de manifest que Andrografis és una de les plantes medicinals que mostra propietats per a reduir de manera significativa l’expressió d’ACE28.

Aquestes troballes han estat recollits per la comunitat científica i són un punt de partidaimportant per a investigar possibles vies de tractament del virus 2019-nCoV, amb medicines tradicionals a base de plantes.

Suplementació amb Andrografis: Vitalart Defensas

Vitalart presenta Vitalart Defensas en format comprimits i fórmula líquida, que actuen des del primer dia en els processos que t’afebleixen, reforçant el manteniment del sistema immune i les vies respiratòries, gràcies a les seves fórmules concentrades a base d’extractes estandarditzats de plantes, macerats de gemmes, olis essencials i nutrients.

Comprimits Vitalart Defenses, Immunitat i Vies Respiratòries

La fórmula en comprimits té acció global, reforçant el sistema immunitari i les vies respiratòries. Conté, a més de Andrografis, també Equinàcea (que ajuda a les defenses i aporta confort respiratori); Astràgal (que contribueix a recuperar el benestar físic); Malvavisco i Camamilla (que actuen sobre la irritació i ajuden a suavitzar la gola); Zinc (que ajuda al normal funcionament del sistema immunitari); Pelargoni (utilitzat tradicionalment per a reduir la intensitat i les molèsties associades a la grip i el refredat); i vitamines C i D, que redueixen el cansament i contribueixen a mantenir les defenses. La vitamina D a més, afavoreix una funció muscular normal.
Comprimidos Vitalart Defensas

Fòrmula líquida Vitalart Defensas, Tos i Irritació de Gola

La fórmula líquida, amb un agradable sabor de mel i llimona, està especialment indicada per a calmar la tos (seca i productiva) i la irritació de gola. Conté, a més de Andrografis, també Malvavisco (que ajuda a reduir la irritació de gola); Camamilla (que ajuda a suavitzar la tos de manera natural); oli essencial de Farigola (que dóna suport al normal funcionament del sistema respiratori); Erísim (d’acció antiinflamatòria, expectorant i espasmolítica); Prímula (d’acció mucolítica i expectorant), i vitamines C i D.
Sirope Vitalart Defensas

Bibliografia (Andrographis paniculata)

1. WHO Monographs on Selected Medicinal Plants Vol 2. World Health Organization, Geneva 2004: 12-24.

2. Pharmacology department, Sichuan Institute of Chinese Materia Medica. Primary study on the treatment of epidemic cold with Andrographis paniculata Nees A, B, C. Sichuan Communications on Chinese Traditional Medicine and Herbal Drugs, 1975, 1:21.

3. Vanaclocha B, Cañigueral S. Fitoterapia, Vademécum de Prescripción. 5a ed. Barcelona: Elsevier, 2019. 152-153.

4. Gabrielian E, Shukarian A, Goukasova G, Chandanian G, Panossian A, Wikman G, Wagner H (2002) A double blind, placebo-controlled study of Andrographis paniculata fixed combination Kan Jang in the treatment of acute upper respiratory tract infections including sinusitis. Phytomedicine 2002, 9: 589-597.

5. Coon JT, Ernst E. Andrographis paniculata in the treatment of upper respiratory tract infections: a systematic review of safety and efficacy. Planta Med. 2004;70 (4): 293-8.
6. N. Poolsup, C. Suthisisang, S. Prathanturarug, A. Asawamekin, and U.Chanchareon, “Andrographis paniculata in the symptomatic treatment of uncomplicated upper respiratory tract infection: systematic review of randomized controlled trials,” Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, vol. 29, no. 1, pp. 37–45, 2004.

7. Wu, Canrong & Liu, Yang & Yang, Yueying & Zhang, Peng & Zhong, Wu & Wang, Yali & Wang, Qiqi & Xu, Yang & Li, Mingxue & Li, Xingzhou & Zheng, Mengzhu & Chen, Lixia & Li, Hua. (2020). Analysis of therapeutic targets for SARS-CoV-2 and discovery of potential drugs by computational methods. Acta Pharmaceutica Sinica B. 10.1016/j.apsb.2020.02.008

8. Cui, Qinghua & Huang, Chuanbo & Ji, Xiangwen & Zhang, Wanlu & Zhang, Fenghong & Wang, Liang. (2020). Possible Inhibitors of ACE2, the Receptor of 2019-nCoV.  0.20944/preprints202002.0047.v1.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here