La incertesa provocada per la pandèmia del coronavirus i l’amenaça de nous confinaments no ens permeten planificar les festes nadalenques amb certesa. Podrem reunir-nos amb els nostres familiars? Quantes persones? Ens haurem de menjar els 12 grans de raïm enganxats a Zoom? No sabem com celebrarem aquestes festes, però sí com podem endolcir-les de manera responsable. Et proposem uns dolços ecològics ideales per a aquest Nadal.

Els dolços de Nadal

En els últims anys, als dolços nadalencs tradicionals com el torró, el massapà i el polvoró, se’ls han sumat alguns de nous importats com el panettone i el pandoro. Això sí, la reina segueix sent la xocolata, tal com constata a l’Informe 2020 del sector de torrons i dolços de Nadal a Espanya elaborat per Alimarket.

“Venem a Espanya des de fa més de 10 anys. Al mateix temps, Espanya és un dels nostres països d’exportació més importants”, afirma a Bio Eco Actual, Alexander Kuhlmann, responsable de màrqueting i relacions públiques de l’empresa alemanya EcoFinia que des de l’any 2000 ofereix sota la seva marca Vivani una àmplia gamma de xocolates ecològics.

Els dolços ecològics guanyen terreny

“Totes les nostres xocolates negres es venen bé a Espanya, especialment les varietats amb alts percentatges de cacau (92% i 99%). La demanda va augmentant cada any, sembla que els espanyols segueixen tenint un interès creixent pels productes ecològics.”, afegeix.

La reina segueix sent la xocolata

Gemma Guinot, Key Account & Project Manager d’Alternativa3, una cooperativa elaboradora de productes ecològics de comerç just ens comenta: “Oferim una àmplia gamma de xocolates i cafès, productes que ens prenem cada dia i que estan molt bé per compartir a la sobretaula”.

“Els nostres productes més demandats són el cafè -ha crescut molt el consum de cafè molt i les càpsules durant la pandèmia-, i els cacaus -tant el pur com l’ instantani-. També ens demanen panela, un tipus de sucre que s’obté directament del suc de canya i que no es cristal·litza, més saludable que el sucre refinat ja que conserva tots els nutrients de la canya”, diu Guinot.

“En els dolços hi ha molt processat i molts edulcorants … Cal tenir també en compte que molts dolços que es venen sense sucre porten edulcorants químics que són molt perillosos”, explica Guinot, que assegura: “Si un producte funciona amb dos ingredients no fa falta posar-hi un tercer si no aporta res”.

Edulcorants

Els edulcorants industrials serveixen per donar dolçor als productes sense utilitzar sucre. Alguns com el ciclamat i la sacarina estan assenyalats com a possibles cancerígens. El primer està prohibit als Estats Units des de 1969, no així a la Unió Europea. Els aliments que porten aspartam han de indicar-ho perquè conté una font de fenilalanina, un aminoàcid que causa problemes de salut en algunes persones.

Alguns edulcorants com el ciclamat i la sacarina estan assenyalats com a possibles cancerígens

A més dels edulcorants, també és important conèixer l’origen i com s’ha elaborat el producte. Perquè, per exemple, en els cultius convencionals de la remolatxa sucrera i de la canya de sucre -plantes de les que s’obté el sucre que consumim- l’ús de pesticides és generalitzat.

“La principal diferència entre un dolç ecològic i un de convencional són els diferents mètodes de cultiu. El nostre cacau creix exclusivament en cultius mixtes sans i rics en espècies, no en monocultius destructius. Això beneficia no només a la flora i la fauna, sinó també al gust del cacau, que desenvolupa notes molt interessants quan es conrea en companyia d’arbres de mango o plataners. A més, l’agricultura ecològica no utilitza herbicides ni insecticides”, explica Kuhlmann.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here