Els que volem cuidar-nos, sempre estem buscant la millor alternativa al sucre per endolcir les nostres receptes. Hi ha un munt d’opcions diferents -totes elles amb avantatges i desavantatges- i no és fàcil decidir-se, ja que hi ha molta informació. Avui vull presentar-vos l’ Eritritol, una de les alternatives més interessants com a substitut del sucre i que avui està de moda.

Eritritol, l’endolcidor del que tothom parla

Què és l’eritritol?

Es tracta d’un polialcohol o alcohol del sucre que no és ni sucre ni alcohol, encara que la seva estructura química és similar i, d’aquí el nom.

L’eritritol es produeix de forma natural, en petites quantitats, en fruites i fongs, com raïm, melons i xampinyons. Aquest polialcohol, també es pot produir de forma semi-artificial a través de la fermentació de glucosa, derivada de blat o midó de blat de moro, mitjançant ús de llevats benèfics.

Cinc motius per triar eritritol

  1. No eleva els nivells d’insulina

Al no contenir glucosa, l’eritritol no requereix d’insulina per ser metabolitzat i, per tant, no compromet la salut de les persones diabètiques o intolerants a la glucosa. Evitar els pics d’insulina és un objectiu que hauríem de perseguir totes les persones, ja que aquests tenen efectes negatius encara que no es pateixi una malaltia metabòlica.

  1. No conté calories

De tots els polialcohols (eritritol, malitol, xilitol, sorbitol, maltitol), l’eritritol és el que menys calories aporta: només 0,2 quilocalories per gram, que és el mateix que dir 0 calories en termes pràctics.

  1. És apte per a persones amb problemes de càndides.

Els fongs intestinals i vaginals s’alimenten dels sucres que els donem a través de la dieta. Per això, una de les estratègies per combatre aquest problema, que es pot cronificar de forma bastant comuna, és realitzant una dieta cetogènica (molt restrictiva en sucres). L’eritritol és l’endolcidor més adequat per a aquest tipus d’alimentació que, entre altres coses, mata de fam a les càndides.

  1. No produeix càries

Aquest és un dels seus efectes més coneguts, ja que hi ha estudis científics realitzats sobre això. A l’igual que el xilitol, l’eritritol és un tipus d’endolcidor que redueix el creixement de placa dental i interfereix en el creixement dels bacteris que produeixen càries (estreptococ mutans).

  1. Un format granulat fàcil d’utilitzar a la cuina

Sabent que té un poder endolcidor d’aproximadament el 70% en relació al sucre, l’eritritol pot utilitzar-se en el mateix tipus de receptes ja que ve en un format granulat similar al del sucre.

El fet que un endolcidor no sigui perjudicial no hauria de portar-nos a fer-ne un ús excessiu

Però sempre amb prudència

Com us deia a l’inici, l’eritritol és probablement una de les opcions més interessants a l’hora d’endolcir les receptes. No obstant això, hi ha un parell d’aspectes que és important tenir present.

D’una banda, aquelles persones amb problemes de gasos i hipersensibilitat intestinal haurien de ser més prudents a l’hora de prendre eritritol i, sobretot, vigilar com se’ls posa. Això es deu al fet que és un tipus de sucre que és fàcilment fermentable a l’intestí, formant part dels coneguts fodmap.

Després, el fet que un endolcidor no sigui perjudicial no hauria de portar-nos a fer-ne un ús excessiu. El dolç que afegim a les nostres receptes tendeix a tapar el sabor natural dels aliments i per això, com a norma general, crec que és una bona idea anar reduint a poc a poc l’ús de qualsevol tipus d’endolcidor i acostumar al nostre paladar als aliments reals.

Autora: Pilar Rodrigáñez, Técnica Superior en Dietética

ESPAI RECOMANAT PER
Escull bé, escull productes Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor
Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here