El nostre sistema immunològic diàriament ens salva la vida. És absolutament vital per a la nostra supervivència. La seva missió és protegir l’organisme enfront dels patògens que poden danyar-lo. Una funció primordial que ens protegeix dels microorganismes causants de les malalties.

Què és el Sistema Immunològic?
Arrels i pols de cúrcuma

Com funciona el sistema immunològic

Mentre el sistema immunològic funciona eficaçment passa completament desapercebut i no som conscients del seu treball diari. Però quan falla, quan el nostre sistema immune està baix o deprimit, la cosa canvia. Es produeix un augment d’infeccions i patologies que degraden la nostra salut. Els problemes comencen perquè no sempre tenim el sistema immunològic fort, actiu i preparat. Un sistema que falla obre la porta al fet que els gèrmens envaeixin l’organisme i emmalaltim.

El sistema immunològic de cada persona és diferent, únic i específic per a cada un. El sistema va madurant a mesura que passa el temps i ens desenvolupem, tornant-se més fort al llarg de la nostra vida. Els adults posseeixen més immunitat pel simple fet d’haver estat exposats a més patògens. Per aquest mateix motiu els adolescents es posen malalts menys que els nens.

Un sistema molt complexe

El sistema és increïblement complex. Està format per proteïnes, teixits, òrgans especials i diversos tipus de cèl·lules que funcionen sincronitzades en tot el cos. Mitjançant la resposta immune, el sistema immunològic ataca els organismes i substàncies que envaeixen els sistemes corporals i causen malalties, destrueix les cèl·lules malaltes i mortes, prevenint infeccions.

Les cèl·lules essencials per dur a terme la resposta immune són els glòbuls blancs o leucòcits, que agrupem en dos tipus bàsics

Fagòcits

Són les cèl·lules encarregades de digerir els organismes invasors.

Limfòcits

Són les cèl·lules encarregades de donar la resposta immune, de generar els anticossos. Aquestes cèl·lules són les responsables de reconèixer els antígens dels patògens i destruir-los

Els leucòcits es formen en diferents parts del cos, com el tim, la melsa i la medul·la òssia, que es coneixen com a òrgans limfoides. Un cop generats circulen pel cos a través dels vasos limfàtics i els vasos sanguinis, i s’alberguen en nòduls i ganglis limfàtics. Quan es localitza un germen es produeix un anticòs i es destrueix. Una còpia de l’antigen d’aquest patogen roman en l’organisme, de manera que si el mateix antigen torna a aparèixer, la resposta és immediata i es formen massivament els anticossos que el destrueixin. Per això hi ha malalties que només es contrauen un cop a la vida. A aquest procés se’l coneix com immunitat.

Hem de diferenciar tres tipus d’immunitat en humans, la immunitat innata, la immunitat adquirida, i la immunitat passiva

La immunitat

La innata, o inespecífica, és la immunitat amb què tots naixem, que es caracteritza per ser una resposta general i no especifica. Consisteix en barreres que impedeixen que els elements nocius penetrin en el cos. El reflex de la tos, els enzims de les llàgrimes, el moc, la pell i l’àcid gàstric són les barreres que formen la primera línia de defensa de la resposta immunitària. La segona resposta que s’activa davant de la presència de patògens és la immunitat adquirida. És producte de l’exposició del cos a patògens al llarg de la vida. Es caracteritza per acumular còpia de tots els antígens als quals l’organisme s’ha exposat i dels que es té anticossos específics per a destruir-los. És la memòria immunològica. El tercer tipus d’immunitat de la qual l’organisme disposa és la passiva. És una immunitat prestada produïda per un cos diferent al nostre i que no dura tota la vida: La fem servir, però no l’hem generat. És el cas de la immunitat dels nounats, els anticossos són aportats per la mare en la gestació i en la lactància, i els protegeixen de les infeccions durant els seus primers anys de vida. O bé les immunoglobulines sèriques o les antitoxines.

El sistema immunològic defensa el cos humà dels atacs externs

Trastorns immunitaris

La complexitat del sistema immunològic és tal, que sovint, es produeixen trastorns immunitaris que es poden agrupar en immunodeficiència, autoimmunitat i hipersensibilitat. La immunodeficiència es produeix quan algun dels components del sistema immunològic no funciona. La autoimmunitat es caracteritza perquè el sistema immune ataca erròniament cèl·lules sanes, en lloc de patògens estranys o cèl·lules defectuoses. És el cas de la malaltia celíaca, la diabetis tipus1 o l’artritis reumatoide. La hipersensibilitat és la reacció desproporcionada del sistema immune de manera que danya el teixit sa. Un exemple és el xoc anafilàctic, on el cos respon a un antigen amb tanta intensitat que pot arribar a ser mortal.

Podem enfortir el sistema immunitari de forma natural mitjançant el consum dels fongs shiitake, maitake i reishi; cúrcuma i camu camu

Enfortir el sistema immunològic

Podem enfortir el sistema immunitari de forma natural mitjançant el consum dels fongs shiitake (Lentinula edodes), maitake (Grifola frondosa), reishi (Ganoderma lucidum); la cúrcuma (Curcuma longa) i el camu camu (Myrciaria dubia). Són superaliments rics en antocianines i compostos fenòlics com la rutina i la catequina, minerals com potassi, ferro, magnesi, seleni, zinc, manganès, coure, germani o calci, vitamines com la B1, B2, B3 o B6, carotenoides, àcids grassos essencials i 17 aminoàcids entre els quals predominen la serina, valina i leucina. Prevenen l’oncogènesi, presenten activitat antitumoral i inmunopotenciadora, i redueixen l’excessiva producció i secreció d’histamina, amb un efecte tònic sobre asma i al·lèrgies. Sens dubte són els aliats perfectes per reforçar el sistema immunitari.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2020

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here