Diferents estudis han demostrat la influència que hi ha entre el nostre estil de vida i el sistema immunològic. T’expliquem com funciona la immunitat i com pot afectar el teu estil de vida.

Immunitat: l'estil de vida és important

La immunitat

El cos humà, inclòs el sistema immunològic, funciona de manera més eficaç quan treballa en harmonia i equilibri, però com ho aconseguim?, quins són els pilars fonamentals?

La nutrició

S’ha determinat una connexió entre nutrició i immunitat. Quantitats adequades de certs micronutrients són indispensables (ferro, zinc, magnesi), i essencials per a la síntesi de nucleòtids i àcids nucleics de les cèl·lules immunes. També vitamines com la E i la C, es necessiten en quantitat adequada per donar suport als mecanismes de defensa antioxidant, necessaris per limitar el dany en els teixits. A més, alguns micronutrients (com les vitamines A i D), si estan disponibles en la quantitat adequada, poden regular directament l’expressió gènica de les cèl·lules immunitàries i optimitzar les seves funcions.

En aquest sentit consumir aliments vegetals com fruites, fruits vermells, verdures, nous i llegums rics en nutrients essencials, fibra i antioxidants, pot ajudar-nos a reduir la susceptibilitat a les malalties.

Limitar la ingesta de sucres contribuirà significativament a reduir la inflamació, l’obesitat, la diabetis tipus 2 i les malalties cardíaques, les quals poden reduir l’eficiència del sistema immunològic. Prendre probiòtics i menjar aliments fermentats pot ajudar a poblar el tracte digestiu amb bacteris beneficiosos

Exercici, descans, estrès,  tabac i hidratació

Hi ha una clara evidència que el sistema immunològic respon a l’activitat física regular. El son té importants propietats restauradores i reguladores en molts sistemes del cos, inclòs el immunològic. L’estrès a llarg termini pot causar inflamació i afeblir la resposta immunitària. S’ha observat que el consum de tabac afecta el sistema respiratori en tots els nivells. Una hidratació adequada és essencial per a totes les funcions corporals.

El cos humà, inclòs el sistema immunològic, funciona de manera més eficaç quan treballa en harmonia i equilibri

Suplements adequats

S’ha demostrat que alguns suplements poden ajudar-nos a enfortir les nostres defenses i a reduir la inflamació i reparació dels teixits, entre ells la vitamina-C, el zinc, el pròpolis, l’equinàcia, la vitamina-D, les baies de saüc, el groseller negre, la cúrcuma, el gingebre, l’acerola, els nabius, llavors d’aranja, etc., i també alguns olis essencials (ravintsara, niaouli, eucaliptus radiata, llimona…).

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2020