El Psyllium s’utilitza freqüentment en la cuina natural com a ingredient per aconseguir receptes sense gluten, ja que permet que la molla no es trenqui, però també s’utilitza de forma terapèutica per regular el trànsit intestinal. De fet, la tradició Ayurveda ja la feia servir com a ingredient medicinal fa milers d’anys.

Psyllium, la fibra que t'ajuda a regular el trànsit intestinal

Coneixes el Psyllium?

Es tracta d’una fibra soluble derivada de les llavors del Plantago ovata, una herba conreada principalment a l’Índia. Avui veurem per què t’interessa tenir aquest ingredient medicinal en el teu rebost.

Com laxant natural

A més de les molèsties que suposa no poder anar de ventre correctament, hi ha una sèrie de problemes associats al restrenyiment que poden comprometre la salut si la situació es cronifica.

Per combatre el restrenyiment, hi ha unes quantes eines dietètiques, entre elles, la fibra. No obstant això, no tots els tipus de fibra són igualment útils. Ens interessaran especialment les fibres que siguin solubles i fermentables per els nostres bacteris.

El Psyllium és molt ric en mucílags, un tipus de fibra que augmenta el volum de la femta i afavoreix el peristaltisme sense provocar irritacions del tracte intestinal. Aquest últim punt és clau, ja que la majoria dels remeis laxants tenen la capacitat de provocar l’evacuació, però amb el problema associat de danyar la mucosa.

Per poder beneficiar-nos d’aquest efecte laxant cal barrejar el Psyllium amb aigua o substància líquida tipus brou i deixar que aquest s’absorbeixi per formar el mucílag.

Per frenar la diarrea

És aquest mateix efecte esponja el que també pot servir per frenar una diarrea. A l’absorbir l’excés d’aigua que arriba a l’intestí del medi intern, el Psyllium funciona formant la femta i alentint seu pas per l’intestí.

Mantenir una bona microbiota intestinal és fonamental per al global de la salut.

Altres beneficis per a la salut

És un aliment prebiòtic

Al no poder-se digerir ni absorbir a l’intestí prim, una part del Psyllium actua com a aliment per els nostres bacteris allotjats en el còlon. I, com sabem, mantenir una bona microbiota intestinal és fonamental per al global de la salut i concretament per tenir un bon trànsit intestinal.

Redueix el colesterol en sang

El Psyllium “segresta” aquest colesterol que normalment es reabsorbeix en l’intestí i l’expulsa a través de la femta, evitant que vagi a parar al torrent sanguini.

Disminueix els nivells de glucosa en sang i prevé la diabetis

A l’igual que fa amb el colesterol, el Psyllium s’emporta una part del sucre dels menjars, afavorint menors nivells d’insulina i tots els seus problemes associats.

Afavoreix la sacietat

Per a les persones que busquen perdre pes, el Psyllium és un aliat dins de la dieta.

Un conjunt d’hàbits

Hi ha diverses estratègies dietètiques per millorar el trànsit intestinal i la salut digestiva en general. Tenir una mucosa intestinal sana i funcional, així com també una microbiota variada i equilibrada són la base perquè el nostre tracte digestiu pugui complir les seves funcions.

Però, així com el global de l’alimentació és clau, també ho és el conjunt d’hàbits. Una bona hidratació, una vida activa, el contacte amb el sol i amb la natura, la gestió de l’estrès, aconseguir nits reparadores, tenir vida social … són aspectes que igualment han de cuidar-se per poder beneficiar-nos d’una bona salut digestiva i global.

RECOMENAT PER
Sol Natural

Sol Natural alimentación ecológica bio eco actual distribuidor

Autora: Pilar Rodrigáñez, Tècnica Superior en Dietètica

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Febrer 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here