Els lectors de Bio Eco Actual sabeu que val la pena triar bé el que mengem, perquè la nutrició és un dels factors antienvelliment més importants que existeixen i està a l’abast de tots.

Nutrició pràctica
Guisat de seitan amb pebrot i albergínia

Convé seguir algun tipus de dieta o nutrició especial?

No té molt sentit donar per vàlid un model únic de dieta, perquè hi ha importants factors, com el clima, l’edat, les condicions físiques o l’activitat, que condicionen el model de nutrició que triem.

Per això la millor resposta a qualsevol qüestió sobre les dietes són aquests petits grans canvis que podem anar introduint en el nostre estil de vida. I si el que a la fi decidim menjar no es percep com una “restricció”, com una “dieta”, l’èxit està assegurat. Com afirma un dels pares de la medicina integrativa, el metge nord-americà Andrew Weil: “El menjar sa i el menjar que dona plaer no s’exclouen mútuament”.

De proteïnes animals a proteïnes vegetals

Sovint, quan intentem passar d’una alimentació convencional que inclou abundància de carns i aliments d’origen animal a una altra, basada en aliments d’origen vegetal, pot ser que el nostre cos físic “es rebel·li” i notem el canvi. Com es sentirà el nostre cos físic, quan passem dràsticament de menjar bistec i hamburgueses a menjar cigrons i tofu? Podrem obtenir, a partir d’aquests aliments d’origen vegetal, la quantitat de proteïnes i l’energia que obteníem dels carnis?

La resposta és un sí rotund, però cal tenir en compte que, encara que la nostra ment pot acceptar canvis ràpids, el nostre cos físic, de vibració més lenta, necessita temps. Un temps necessari per aprendre a utilitzar i absorbir tots aquests aliments que desconeixíem o teníem oblidats.

Hi ha importants factors, com el clima, l’edat, les condicions físiques o l’activitat, que condicionen el model de nutrició que triem.

Molt personal

La idea, al parlar de nutrició pràctica, és oferir-vos informació sobre alimentació naturista amb la idea que cada persona pugui personalitzar el que finalment decideixi menjar, de forma ecològica i molt saludable. I superar contradiccions, ja que en dietètica hi ha poques “veritats absolutes”.

Per exemple, els ioguis consideren la llet com un aliment sàtvic (pur) i eviten la ceba per rajàsica (excitant). En canvi, en l’alimentació macrobiòtica la llet es descarta per considerar-la inadequada per a l’organisme humà, però es dona la benvinguda a la ceba. Molts macrobiòtics eviten també aliments com els tomàquets, perfectament acceptables per a la resta, o eviten fins i tot les saludabilíssimes fruites (cal recordar que les fruites estan poc presents en la tradició culinària japonesa, bressol de l’alimentació macrobiòtica). Els aliments crus, en canvi, són precisament els protagonistes i la raó de ser dels seguidors de la nutrició crudivegana.

Amb aquestes mostres volem suggerir la importància de la informació i la moderació, a l’hora de triar la nutrició que més ens convé.

Amanida de cols de brussel·les i tomàquet

Un exemple pràctic

Podem combinar dues proteïnes vegetals en un mateix àpat?

Depèn de la naturalesa d’aquestes proteïnes vegetals:

  1. No combinarem dues llegums en una mateixa recepta o menjar. El nostre cos ja té prou feina per digerir-ne una, així que no pretendrem donar-n’hi dues, i de diferents característiques i energies. Cada lleguminosa és única. Tindrà un temps de cocció únic, i no s’han de barrejar.
  2. Tampoc combinarem el tempeh (proteïna fermentada de la soja groga) amb una altra lleguminosa. Tot i que el tempeh sigui un producte fermentat, la seva fermentació sigui molt curta i encara se li puguin apreciar els grans de soja groga, energèticament és com menjar dues llegums. I ja hem explicat anteriorment els seus efectes. En canvi, sí podem combinar el tempeh en un mateix àpat amb tofu o seitàn, encara que sovint no sigui necessari.
  3. Podem barrejar el tofu amb altres proteïnes vegetals (tant amb el tempeh, com amb el seitàn o les llegums). Encara que el tofu sigui també un derivat de la soja groga, està més depurat (no conté ni les pells, ni la polpa de la soja groga) i a nivell de digestió no es considera amb els efectes que una lleguminosa podria ocasionar, per les seves pells i polpa.
  4. No cal, però podem barrejar en un mateix àpat seitàn amb altres proteïnes vegetals (tant tofu, com tempeh, com llegums), ja que el seitàn prové de la farina de blat. I els cereals amb les llegums sí que són compatibles; és més, el valor proteic que posseeixen per separat augmenta al menjar-los junts.

Encara que la nostra ment pot acceptar canvis ràpids, el nostre cos físic, de vibració més lenta, necessita temps

Cuinar i gaudir

El fet de “seguir un règim” o una dieta no ha de resultar penós, com si fos una mena de disciplina rigorosa a base de plats tristos. Al contrari, podem omplir la nostra taula de sabor, color i alegria amb només canviar el xip i una mica d’imaginació. És ben fàcil trobar infinitat de receptes que ho confirmen.

Finalment, dir que els aliments de l’agricultura ecològica de vegades no són tan grans ni llustrosos, però sí que són saborosos i sans, lliures de tòxics plaguicides i de la més que dubtosa química de síntesi.

Si no són ecològics, bastants dels aliments que es consumeixen diàriament poden contenir substàncies molt nocives per a la salut; per exemple, hi ha abundants documents i referències que ens parlen de l’arsènic en l’arròs (però la Comissió Europea no va limitar l’ús de l’arsènic en l’agricultura fins al mes de juny de 2016), o del mercuri en el peix -per als no vegetarians -, o dels pesticides en les fruites i verdures.

No ens ha d’estranyar que avui, joves ecologistes com Greta Thunberg, diguin, amb tota la raó: “¿Pensàveu que es podia enverinar la terra i no passaria res? De debò vau ser tan babaus?”.

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Suscríbete a la Newsletter y recibe Bio Eco Actual gratis cada mes en tu correo

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer
Bio Eco Actual Febrero 2021