La hidrolaterapia o teràpia amb hidrolats és una branca de l’aromateràpia (i al seu torn de la fitoteràpia) que cerca reequilibrar la persona de manera holística abordant-la física, psíquica i emocionalment.

La hidrolaterapia: l'oblidat poder curatiu de les aigües essencials
123rf Limited©Vadim Ginzburg

L’origen de la hidrolaterapia

Els coneguts com hidrolats o hidrosols existeixen des de fa més de 4000 anys. Precisament el que es va començar buscant amb la destil·lació de les plantes era l’obtenció d’aquestes aigües medicinals. Al segle XVIII se’n coneixien més de 200 i, tot i això, són els grans oblidats de l’aromateràpia. En contrast amb l’extens desenvolupament en la investigació dels olis essencials, amb prou feines s’ha dedicat atenció a l’interessant poder terapèutic dels hidrolats, que s’han considerat una versió diluïda de l’oli essencial i no obstant això, contenen tota la informació de la planta.

Què és e’hidrolat?

L’hidrolat o hidrosol és la solució en aigua resultant de la destil·lació, generalment per arrossegament de vapor, de matèria orgànica vegetal (arrels, fulles, llavors, flors …). Per això la denominació que de vegades trobem d ‘ “aigua de flors” és molt limitada.

Amb prou feines s’ha dedicat atenció a l’interessant poder terapèutic dels hidrolats

L’hidrolat conté al voltant de l’0,1% de les molècules hidrosolubles de l’oli essencial  però també conté la fracció molecular de la planta que és soluble en aigua. Per tant, no conté en si l’oli essencial (ja que aquest és insoluble en l’aigua) però sí que conté la informació. Per això no és un subproducte o versió diluïda d’un oli essencial, sinó un producte en si mateix format per molècules hidròfiles, és a dir, que són atretes per l’aigua de la destil·lació. Els hidrolats, per tant, contenen traces d’olis essencials, però també contenen oligoelements i altres principis actius de la planta que només són solubles en aigua i que poden donar altres propietats terapèutiques als hidrolats.

Tenen l’avantatge a més a més de ser molt suaus i aptes fins i tot per a nens i dones embarassades o lactants.

Situació a Espanya

A Espanya el seu ús és fonamentalment cosmètic, però també hi ha hidrolats d’ús alimentari (i les seves caducitats són diferents per llei). La manca d’estudis científics contrastats fa que el seu gran potencial terapèutic no s’hagi donat prou a conèixer. Com en l’ús d’olis essencials, cal l’assessorament d’un professional i tenir en compte el  seu quimiotip, que provingui de cultiu ecològic, l’època de l’any en què es recol·lecta, com es recomana, la via d’administració, etc.

Es pot utilitzar un de sòl, com l’hidrolat de llorer (per a la cura bucal, per les seves propietats antisèptiques, antibacterianes i analgèsiques), o en sinergia com el de lavanda i camamilla (per inflamacions i dolors i per alleujar estrès i tensió).

Pranarom

PRANAROM, laboratori científic i mèdic, líder en aromateràpia científica, va ser fundat el 1991 pel farmacèutic aromatòleg Dominique Baudoux. Amb més de 300 olis essencials, compta amb la denominació AEQT, un segell de qualitat que el reconeix com un referent mundial en aromateràpia científica gràcies a la qualitat de les matèries primeres.

  • Els olis essencials són quimiotipats i són 100% purs i naturals i procedeixen de plantes, botànica i bioquímicament definides.

PRANAROM controla la qualitat dels seus olis essencials, des de la planta fins al flascó i ofereix diferents formes galèniques: solucions, càpsules, gels, cremes, locions olioses, etc.

  • La gamma Aromapic combat les picades de forma natural.
  • El Roll-on corporal Citronella + és una llet corporal que conté olis essencials de citronella, gerani, lavanda, eucaliptus citriodora i Citriodiol®, tots de reconegut poder antiinsectes. L’envàs roll-on, de fàcil transport, facilita la penetració del producte i no resseca la pell, ni és fotosensibilitzant.

ESPAI PATROCINAT PER
Pranarom

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021