Podem entrenar la nostra memòria i millorar la salut cerebral a través d’exercicis específics. La meditació s’ha revelat com una de les eines més poderoses per millorar-la i potenciar les habilitats cognitives. Si a tot això sumem una dieta rica en antioxidants, podrem influir de manera positiva sobre la salut cerebral.

Flavonoides i salut cerebral
123rf Limited©nd3000

Salud cerebral i alimentació

Diferents estudis han reportat la possibilitat de millorar la capacitat de la memòria de treball mitjançant la seva exercitació a través de jocs verbals memorístics, etc. També mitjançant tècniques de mindfulness que inclouen meditació, respiració o ioga. A més de totes aquestes tècniques beneficioses, continua sent l’alimentació el pilar bàsic per millorar la memòria i prevenir el deteriorament cognitiu. L’eficiència del nostre cervell s’optimitza amb una nutrició adequada i amb l’aportació de determinats fitoquímics presents principalment en fruites i verdures.

L’eficiència del nostre cervell s’optimitza amb una nutrició adequada

A mesura que el nostre cervell envelleix, és més difícil per a les cèl·lules nervioses protegir-se contra els compostos altament reactius als que anomenem radicals lliures.

Els flavonoides

Afortunadament, el cos té un sistema de defensa natural per protegir-se de l’estrès oxidatiu, però de vegades l’eficiència del nostre sistema antioxidant és insuficient. D’altra banda, s’ha comprovat que mantenir una dieta rica en determinats antioxidants pot ajudar-nos a protegir el cervell de l’oxidació. Nutrients com la vitamina-C, la vitamina-E, els carotenoides i el seleni, presents en les fruites, les verdures i les hortalisses, són indispensables per a protegir les nostres neurones. Recentment s’han estudiat també els beneficis de certs antioxidants particularment prometedors quan es tracta de la salut del cervell: els flavonoides.

Beneficis per a la salut cerebral

Gairebé totes les fruites i verdures contenen flavonoides. Aquests posseeixen propietats antioxidants i antiinflamatòries. Aquests compostos saludables poden ajudar a protegir les nostres neurones i contribuir a reduir el deteriorament de la memòria, millorar la memòria de treball, i potenciar la concentració i l’atenció. Alguns exemples  són els polifenols de la vinya roja i les antocianines dels nabius, que no només potencien la nostra memòria i rendiment en l’estudi, també ajuden a atenuar el deteriorament cognitiu associat a l’edat.

Gairebé totes les fruites i verdures contenen flavonoides

La suplementació amb polifenols pot augmentar la capacitat antioxidant i, per tant, millorar també la funció vascular del cervell. Tot això i mitjançant diferents mecanismes, pot influir positivament sobre la nostra salut cerebral.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here