Tot i que la venda online d’aliments no té encara una gran magnitud a Espanya comparat amb altres països, cada vegada som més els consumidors que fem la nostra compra per internet, ja sigui total o parcialment i per això és encara més important saber trobar la información en el productes que comprem, igual que quan ho fem de forma presencial.

Informació en els productes de venda a distància
123rf Limited©Ian Allenden

Seguretat alimentària i informació en els productes en la compra online

Durant l’any 2020 l’ús del ecommerce va augmentar per la situació excepcional que estem vivint per la pandèmia deguda a la COVID-19 i és més que probable que vagi a l’alça en el futur. No obstant això, tot i que comprem a distància, els criteris de seguretat alimentària s’han de mantenir, sent igual de segur que si ho compréssim de forma presencial. Així que és útil saber què diu la normativa al respecte per comprar amb més informació i criteri.

Què és la venda a distància

La venda a distància és aquella que es realitza sense la presencialitat del venedor i del  comprador, normalment es realitza via internet o telefònica però també a través de màquines o establiments de venda automàtica. A Europa i en tots els estats membres, aquest tema està regulat pel Reglament 1169/2011 sobre la Informació facilitada al consumidor que en el seu article 14 indica quines dades s’han de proporcionar obligatòriament en el cas dels aliments envasats oferts per a la venda mitjançant comunicació a distància:

Tot i que comprem a distància els criteris de seguretat alimentària s’han de mantenir

Abans de realitzar la compra

Ha d’estar disponible tota la informació alimentària obligatòria, excepte la data de caducitat o de consum preferent i tot això figurarà en el suport de la venda a distància, normalment una pàgina web, o es facilitarà a través d’altres mitjans apropiats clarament determinats per l’operador d’empreses alimentàries.

En el moment del lliurament

Han d’estar disponibles totes les mencions obligatòries anteriors, inclosa la data de caducitat o de consum preferent, segons el cas.

Quina informació obligatòria has de trobar?

Recordem que la informació obligatòria que s’ha de proporcionar és: la denominació del producte, la llista d’ingredients amb els al·lèrgens en lletra diferent de la resta, la quantitat neta, la quantitat de determinats ingredients o de determinades categories d’ingredients quan això sigui necessari per definir el producte (per exemple el % d’ametlles en una xocolata amb ametlles), les condicions de conservació i utilització, instruccions per a l’ús, la data de durada mínima o data de caducitat, el lloc de procedència en alguns casos, la informació nutricional i el volum d’alcohol en begudes que superin l’1,2%.

Què què succeeix en el cas d’aliments no envasats que es venen també a distància?

Per exemple, si comprem una barreja de fruits secs a granel. Segons l’article 14 del  mateix Reglament en aquest cas és obligatori:

Abans de realitzar la compra

Han d’estar disponibles les mencions sobre la presència d’al·lèrgens i que figurarà, igual que en el cas anterior, en el suport de la venda a distància o es facilitarà a través d’altres mitjans apropiats clarament determinats per l’operador d’empreses alimentàries. Els al·lèrgens han d’indicar-se tal com exigeixen la normativa que és destacant-los amb lletra diferent a la llista d’ingredients.

En el moment del lliurament

La llista d’ingredients amb els seus al·lèrgens destacats en lletra diferent.

En el cas que el que anem a comprar siguin aliments envasats en què el preu pugui variar en funció del pes, l’empresa ha d’informar el consumidor els rangs de pes que hi pot haver i el preu per quilogram. Així, la variació respecte al que realment arribi a casa és mínima.

Els al·lèrgens han d’indicar-se tal com exigeixen la normativa que és destacant-los amb lletra diferent a la llista d’ingredients

I en aquest context de la venda a distància també s’inclou el cas de la venda mitjançant màquines expenedores o instal·lacions comercials automatitzades en què no hi ha personal que atengui el comprador. En aquesta situació no s’aplica l’obligatorietat d’aportar la informació obligatòria abans de la compra, però sí que aquesta estigui disponible en el moment del lliurament. De totes maneres, la normativa europea preveu que els estats membres puguin establir requisits d’informació o puguin recomanar, per exemple, posar la informació dels productes exposada fora de les màquines. Però, en l’actualitat, això no és obligatori.

Informació en els productes de venda a distància

La normativa a Espanya

A Espanya es va desenvolupar aquesta normativa europea amb el Reial Decret 126/2015 que estableix els mateixos requisits amb algun detall addicional. S’hi parla també del que s’exigeix ​​als establiments de restauració, en els quals també “es compren aliments no envasats”. En aquest cas, el Reial Decret 126/2015 estableix, a l’igual que el Reglament, que la informació ha d’estar disponible abans de la compra (o comanda en aquest cas) i que pot ser oral mentre hi hagi un registre documental que es pugui consultar per el personal, pels consumidors i per les autoritats (també seria el cas d’un establiment de menjars preparats).

Què passa amb els establiments que venen menjar preparat per emportar i les comandes es fan per telèfon?

En aquest cas segueix sent obligatori que es proporcioni la informació sobre els al·lèrgens tal com estableix l’article 44 del Reglament 1169/2011. Serveix si aquesta informació ens és facilitada de forma oral. Per exemple, si estem encarregant un pastís d’aniversari, l’establiment que ens el prepara ha de comunicar-nos per endavant sobre la presència d’al·lèrgens com podrien ser l’ou o la llet en aquest cas.

D’aquesta manera la normativa permet que, fins i tot en compres a distància, la informació obligatòria estigui disponible perquè el consumidor pugui escollir amb garanties de seguretat alimentària, especialment pel que fa a la presència d’al·lèrgens

Normativa:

  • REGLAMENT (UE) N o 1169/2011 DEL PARLAMENT EUROPEU I DEL CONSELL de 25 d’octubre de 2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor i pel qual es modifiquen els Reglaments (CE) no 1924/2006 i (CE) no 1925 / 2006 de el Parlament Europeu i de Consell, i pel qual es deroguen la Directiva 87/250 / CEE de la Comissió, la Directiva 90/496 / CEE de Consell, la Directiva 1999/10 / CE de la Comissió, la Directiva 2000 / 13 / CE de Parlament Europeu i de Consell, les directives 2002/67 / CE, i 2008/5 / CE de la Comissió, i el Reglament (CE) no 608/2004 de la Comissió.
  • Reial Decret 126/2015, de 27 de febrer, pel qual s’aprova la norma general relativa a la informació alimentària dels aliments que es presentin sense envasar per a la venda a el consumidor final i a les col·lectivitats, dels envasats en els llocs de venda a petició de comprador, i dels envasats pels titulars de el comerç al detall.
  • Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a la seva extensió limitada.

Autores: Núria Arranz,Enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments i Laura I. Arranz, Farmacèutica – Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Març 2021