Enfortir les defenses és bàsic per a gaudir de bona salut, ja hora que la pandèmia de COVID-19 no cessa, encara més. El risc de contagiar-se i emmalaltir fa que la població s’alarmi i s’extremin les mesures de protecció, mentre s’espera la solució definitiva que allunyi el perill.

Aliments per a protegir-nos i enfortir les defenses
123rf Limited©sakarai

Enfortir les defenses és essencial

Mentrestant, la millor manera de protegir-nos del virus és augmentar les nostres defenses activant eficaçment el sistema immune, i per a això, cal cuidar els nostres hàbits i la nostra alimentació. S’enforteix la immunitat portant una dieta equilibrada basada en aliments frescos, rica en vitamines A, B, C, D i E, al costat d’una aportació òptima en minerals i oligoelements, especialment zinc i seleni, i seguint uns hàbits de vida saludables. Un sistema immune fort redueix el risc de contagi per malalties del  sistema respiratori, com la Covid-19.

Tenir un sistema immune baix o deprimit augmenta el risc de desenvolupar infeccions i malalties que minen la nostra salut. Una dieta natural i variada, sense aliments processats i lliure de tòxics, rica en vegetals i fruites, verdures de fulla verda, llegums, fruits secs, grans sencers i pobre en greixos saturats activarà el nostre sistema immune. Hem de completar-la amb superaliments que aportin tots els nutrients essencials. Una bona elecció és optar pels fongs shiitake, reishi i maitake, que, juntament amb la cúrcuma, ens garanteixen una resposta immune gairebé perfecta.

Vitamines necessàries

Hem de consumir diàriament aliments rics en vitamina A, que activa la capacitat de defensa cel·lular, en vitamines B6, B9 i B12, que participen conjuntament en la formació de les proteïnes necessàries per al sistema immunitari i cèl·lules de defensa, en vitamina C, que posseeix activitat antioxidant i activa la resposta cel·lular, en vitamina E, que potencia la nostra capacitat immune i ens protegeix d’infeccions, i finalment en vitamina D, que ens protegeix contra les infeccions respiratòries.

Una bona elecció és optar pels fongs shiitake, reishi i maitake, que, juntament amb la  cúrcuma, ens garanteixen una resposta immune gairebé perfecta

Els oligoelements imprescindibles per obtenir una bona immunitat són el coure, antioxidant que contribueix a que el cos assimili i utilitzi el ferro, afavorint i estimulant respostes immunes antimicrobianes; el ferro, que desenvolupa la capacitat de defensa dels glòbuls blancs; el seleni potenciador de l’activitat de les cèl·lules de defensa, sent essencial per aconseguir una resposta immune correcta, tant innata com adquirida; el zinc, que regula el sistema immune, sent decisiu per al seu correcte desenvolupament i el seu funcionament; i el manganès que garanteix la funció normal del sistema immune.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here