Comprar per internet és un hàbit que s’ha consolidat des de la irrupció de la pandèmia. Durant el confinament, els repartidors -en bicicleta, moto, patinet electrònic o furgoneta- eren els amos indiscutibles dels carrers.

comprar por internet
123rf Limited©kritchanut

L’hàbit de comprar per internet

Ja estàvem bastant acostumats a comprar llibres, joguines, telèfons o mobles a cop de clic, ja sigui per necessitat o per comoditat, però durant el 2020 també va augmentar l’adquisició de menjar per Internet tant a supermercats com a restaurants.

“Al juny de 2020 el tràfic mundial de comerç electrònic minorista es va situar en un rècord de 22.000 milions de visites mensuals, amb una demanda excepcionalment alta d’articles d’ús diari com ara comestibles, roba i articles de tecnologia. La forma en què es veurà  l’ús online, els hàbits de compra i el futur general del mercat del comerç electrònic el 2021 i més enllà dependrà en gran mesura de la progressió de la COVID-19”, segons dades sobre el comerç electrònic al món de Statista.

Els compradors digitals segueixen creixent

La pandèmia ha posat en primer pla la compra d’aliments en línia, una indústria que prèviament era de nínxol. La gent volia evitar de totes, totes, anar als supermercats -presumptes focus d’infecció amb llargues cues- i les normatives dels governs feien més difícil anar-hi o en alguns casos impossible.

El nombre de compradors digitals porta augmentant any rere any a mesura que ho fa l’accés i l’adopció d’Internet, així com el creixent poder adquisitiu de la classe mitjana en alguns països, més disponibilitat de productes disponibles a la xarxa, nous models comercials digitals i avenços tecnològics en els lliuraments que permeten donar els paquets en un curt termini de temps.

L’any 2019, prop de 2.000 milions de persones van obtenir béns o serveis per Internet. Durant el mateix any, les vendes de comerç electrònic van superar els 3,5 bilions de dòlars americans a tot el món i, segons els últims càlculs, el creixement del comerç electrònic s’accelerarà encara més en el futur.

Conseqüències de comprar per internet

Comprar per Internet és molt còmode: pots fer-ho tranquil·lament a qualsevol hora del dia des del teu sofà sense ni tan sols haver de molestar-te en escriure els números de la targeta de crèdit si ja els tens guardats. I el paquet t’arribarà en pocs dies (o hores) a la porta de casa teva. Però quines conseqüències tenen aquestes adquisicions?

123rf Limited©Christian Mueller

Per començar, comporta la destrucció del petit comerç. Cert és que els petits establiments s’han posat les piles des de l’aparició del coronavirus. Per exemple, davant la falta d’activitat dels mercats tradicionals, han aparegut iniciatives com EcoMarket Shop, un mercat online de productes ecològics i locals que connecta a proveïdors amb clients. Però les grans beneficiades durant aquests mesos, que confirmen una tendència iniciada els darrers anys, són les grans plataformes de venda com AliExpress, Ebay o Amazon que comercialitzen els seus productes i els d’altres empreses per tot el món.

Contaminació

Un altre dels efectes del consum online és la contaminació de l’aire, que representa un important risc per a la salut i que acaba amb la vida de set milions de persones cada any a tot el món, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut. Més compres per Internet suposen més emissions contaminants. Amazon, per exemple, va emetre 44,40 milions de tones de diòxid de carboni l’any 2018, segons les seves pròpies dades. Més del que van emetre països com Suïssa i Nova Zelanda i el mateix que Suècia i Bulgària.

La compra física té un impacte d’un 7% menor a el de la compra per internet en termes de petjada de carboni

L’estudi Afecten els comportaments de compra a la sostenibilitat?, elaborat per Deloitte Consulting i publicat el 2016, va revelar que la compra física té un impacte d’un 7% menor a el de la compra per internet en termes de petjada de carboni, com a conseqüència sobretot de la gran necessitat de logística del comerç electrònic, la seva  major quantitat de transport i embalatges, i l’alt consum energètic dels servidors.

Emisions dels vehicles repartidors

És innegable que més compres online signifiquen més vehicles de repartiment per les ciutats que fan lliuraments individuals tots els dies de la setmana i, per tant, un major trànsit. L’any 2016, investigadors de la Universitat de Delaware (Estats Units) van descobrir que a l’augmentar les compres per la xarxa també augmentava el temps de viatge, els retards i les emissions dels vehicles de tota la xarxa de transport.

Només les emissions generades per l’últim tram del repartiment, sigui de la botiga o del centre de distribució al client, augmentaran en un 36% per al 2030 en 100 ciutats, segons l’informe The Future of the Last-Mile Ecosystem (El futur de l’ecosistema de l’última milla, en espanyol) publicat pel World Economic Forum, previ a l’arribada de la pandèmia. A això caldria sumar-li la petjada de carboni de les devolucions (que són molt superiors a les compres online que a les físiques).

La millor opció sembla seguir sent la de tota la vida: anar a comprar productes de proximitat al mercat o a la botiga del barri, a peu

Amazon, per exemple, ja lliura el 72% de les seves comandes en 24 hores. A la Xina, el lliurament al mateix dia i el lliurament instantàni ja representen més del 10% dels lliuraments totals de paquets: aproximadament 3 milions d’articles diaris en el mateix dia. A Europa, el lliurament al mateix dia representa només el 5% del total.

Embalatges excessius i dispositius connectats

Els excessius embalatges dels paquets que ens arriben a casa són un altre problema per al medi ambient. Aquests residus representen el 30% de les deixalles sòlides dels Estats Units, segons l’Agència de Protecció Ambiental del país. També cal tenir en consideració el gran volum d’emissions de la xarxa, que manté centenars de milers de potents ordinadors encesos les 24 hores del dia tots els dies de l’any.

Altres estudis, finançats per plataformes digitals, parlen de les bondats del comerç online i d’altres beneficis com la venda d’objectes de segona mà. No obstant això, la millor opció sembla seguir sent la de tota la vida: anar a comprar productes de proximitat al mercat o a la botiga del barri, a peu.

Autora: Cristina Fernández, Periodista & Blogger

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021