La nostra dieta té un impacte evident en el medi ambient. Seleccionant els productes que comprem, cuinem i consumim podem reduir els danys que provoquem cada dia al clima, els espais naturals, l’aigua o la vida de la resta d’animals que habiten el planeta.

Els productes més nocius per al medi ambient
123rf Limited©Somprasong Wittayanupakorn. Elaeis guineensis.

Aliments que s’han d’evitar, pel bé del medi ambient

Si més no, el que podem fer és evitar o reduir el consum dels productes més perjudicials:

Carn de bestiar boví

Com passa en tots els remugants, la digestió de les vaques produeix grans quantitats de metà, un dels gasos d’efecte hivernacle més potents. Una vaca pot generar fins a 300 litres de metà al dia.

La cria massiva de boví també està associada en molts països amb la desforestació. Els industrials de la carn poc escrupolosos fomenten la crema de grans extensions de boscos i selves, per exemple, a l’Amazònia, per criar vaques i produir carn a baix preu. Només es salvaria d’aquesta crítica la ramaderia ecològica extensiva. La ramaderia i el pasturatge a petita escala poden ajudar a mantenir les poblacions rurals i l’equilibri dels hàbitats naturals.

Carn de porc

Si l’anàlisi se centra en la contaminació de l’aigua, especialment en àmplies zones de Catalunya i la resta d’Espanya, el lamentable liderat d’impacte ambiental ha de ser atorgat a la producció de carn de porc. Els purins (residus orgànics) que es generen a les granges porcines són difícils de gestionar i en molts casos arriben a l’entorn provocant contaminació per nitrats de les aigües superficials (rius, llacs) i subterrànies. La gran majoria de zones de Catalunya en què hi ha granges de porcs, per exemple, tenen les seves fonts i pous contaminats i inutilitzats per al consum humà.

El lamentable liderat d’impacte ambiental ha de ser atorgat a la producció de carn de porc

Mantega, llet i formatge

La producció massiva de llet, mantega, nata, formatges i altres derivats grassos de la ramaderia són la base de moltes de les explotacions d’aquest tipus d’animals de granja. Les granges que es construeixen en zones de gran valor natural a partir de  desforestació són responsables de grans emissions de gasos d’efecte hivernacle com el diòxid de carboni (per la crema d’arbres) i el ja esmentat metà. També en aquest cas, s’ha de reconèixer que la ramaderia ecològica provoca impactes ambientals menys greus.

Oli palma

En un país com el nostre (amb oli d’oliva de bona qualitat al nostre abast), l’oli de palma hauria de ser un producte prescindible. A escala global és més difícil perquè l’oli que s’extreu de la palma Elaeis guineensis és el segon més consumit del món (després de l’oli de soja). Una part important d’aquests cultius han suposat la destrucció de grans zones forestals i la desaparició d’hàbitats naturals d’espècies tan importants i singulars com els orangutans, com continua passant a Malàisia i Indonèsia.

123rf Limited©alexandarilich. Cria de pato

Gambes, llagostins i similars

En general no demanem informació sobre l’origen dels productes que consumim. En el cas dels crustacis aquesta informació és molt important si estem preocupats per la supervivència d’ecosistemes de gran valor i fragilitat com els manglars. La captura massiva de llagostins a Tailàndia (tercer exportador mundial de productes pesquers) suposa des de fa anys la destrucció de grans extensions d’aquestes àrees costaneres en les quals els arbres i les seves arrels formen entramats en què proliferen diverses formes de vida animal i vegetal. Si trobem al mercat crustacis amb preus anormalment baixos podem sospitar d’una procedència tòxica, no només perquè poden tenir el seu origen en zones llunyanes en què s’apliquen pràctiques d’aqüicultura poc saludables sinó perquè poden estar vinculades a la destrucció de la natura i la explotació laboral infantil.

Alvocat

En alguns països, Mèxic, per exemple, la producció de l’alvocat s’ha convertit no només en un problema ambiental (ocupació del sòl, sobreexplotació dels aqüífers…) sinó també en motiu de greus conflictes socials, violència i explotació humana. En una visió ambiental àmplia, l’alvocat també pot ser considerat com el paradigma dels cultius amb una greu petjada de carboni, degut a que bona part del consum es porta a terme a milers de quilòmetres del punt de cultiu. També es podria dir el mateix d’una llarga llista de fruites tropicals (pinya, mango, kiwi i fins i tot el plàtan).

El més radical i efectiu que podem fer és deixar de menjar carn i productes associats o derivats

Foie (foie gras)

Si la nostra preocupació ambiental es centra en la defensa del benestar animal és evident que el més radical i efectiu que podem fer és deixar de menjar carn i productes associats o derivats. Si no estem convençuts de passar-nos al veganisme, almenys, el que podem fer és rebutjar rotundament aliments carnis associats a pràctiques com l’engreix forçat d’ànecs i oques. El paladar humà és realment adaptable a la diversitat cultural, però, vist fredament, menjar el fetge malaltissament gras d’un au atapeïda a la força -durant mesos- d’un menjar de dubtosa qualitat no hauria de venir-li de gust a ningú.

Consells

  1. A més de rebutjar o reduir al màxim els productes indicats, podem posar en pràctica altres consells que també ajuden al medi ambient:
  2. Tenir una alimentació basada principalment o exclusivament en aliments d’origen vegetal.
  3. En el cas de consumir carn, reduir al màxim possible el consum de carn vermella i productes processats a base de carn.
  4. Preferir aliments locals (produïts a prop del punt de consum) i de temporada.
  5. Reduir el malbaratament d’aliments.
  6. Consumir peix només si procedeix de reserves o producció sostenible d’aliments.
  7. Limitar al màxim els aliments i begudes amb sucres afegits.

Autor: Joaquim Elcacho, Periodista especialitzat en Medi Ambient i Ciència

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Abril 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here