La neteja i desinfecció de superfícies i també dels propis aliments, especialment els que es consumiran en cru, com verdures, hortalisses i fruites, és essencial per evitar malalties de transmissió alimentària. Aquestes bones pràctiques són necessàries tant en la indústria alimentària com a casa.

Neteja i desinfecció de les verdures, hortalisses i fruites
123rf Limited©Anne Marie Stephenson

Les diferents etapes per les que un producte ha de passar des de la collita fins al consum generen múltiples oportunitats d’incrementar el nivell de contaminació que porten del camp. La presència de terra o insectes solen ser fàcils de detectar i eliminar, però hem de prestar especial atenció a la possible presència de microorganismes perjudicials per a la salut, que no són visibles ni detectables.

Com fer una bona neteja i desinfecció dels aliments

Des del punt de vista microbiològic, les fruites i hortalisses són comparativament més sanes que carns, llet, aus i altres aliments. No obstant això, al ser consumides sense cap tipus de cocció, són potencialment perilloses, en cas que hi hagi contaminació. Alguns dels bacteris patògens que es poden trobar en fruites i hortalisses són Salmonella spp., Shigella spp, Eschericcia coli, Listeria monocytogenes, entre d’altres. També s’han trobat virus com l’hepatitis A i paràsits com la Giardia spp., per exemple. Els fongs normalment no representen un perill en si mateixos, sinó a través de les micotoxines que produeixen, però perquè això passi ha d’haver transcorregut el temps suficient perquè es desenvolupi i normalment és detectat i eliminat abans que arribi al consumidor.

Escollir els aliments

Ja al escollir les peces és important descartar aquelles amb macadures o esquerdes, ja que els microorganismes poden allotjar-se i reproduir-se amb facilitat en superfícies irregulars. També es rebutjaran sempre aquelles amb floridura a la superfície.

Emmagatzemar-la correctament

En l’emmagatzematge de les fruites i verdures, hem de tenir en compte separar-les sempre de la resta d’aliments, i també allunyades dels productes de neteja. Si es compren fruites o verdures ja tallades o pelades, la seva conservació ha de realitzar-se sempre a la nevera i en el seu envàs original o, en qualsevol cas, sempre ben tapades.

S’ha de mirar sempre l’etiquetatge dels productes utilitzats en la desinfecció per conèixer la dosi d’ús i els seus potencials perills

És important rentar-se les mans abans de manipular-les i assegurar-se que els estris i superfícies que es vagin a utilitzar estiguin nets i secs.

Passos per a una rentada correcta

Per realitzar el rentat i desinfecció de manera correcta, l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) recomana seguir els següents passos:

  1. Tallar i eliminar les parts danyades.
  2. Rentar sota el raig de l’aixeta (encara que vagin a ser pelades, ja que així s’evita que la contaminació pugui passar al ganivet i d’aquest a l’interior de l’aliment).
  3. En el cas en què tinguin prou brutícia, es poden utilitzar raspalls específics per a aquelles de closca dura com el meló, la síndria, els cítrics, el cogombre o el carbassó.
  4. Assecar amb paper de cuina d’un sol ús.
  5. Si es consumiran en cru, és recomanable submergir-les durant 5 minuts en aigua potable amb 1 culleradeta de postres de lleixiu (4,5 ml) per cada 3 litres d’aigua.
  6. Posteriorment s’han d’aclarir amb abundant aigua corrent, sota el raig de l’aixeta, perquè pugui arrossegar tot el producte químic utilitzat en la desinfecció.

Cal tenir en compte que la desinfecció no serà efectiva si no s’ha fet abans una correcta neteja de les fruites, verdures o hortalisses. S’ha de mirar sempre l’etiquetatge dels productes utilitzats en la desinfecció per conèixer la dosi d’ús i els seus potencials perills. En el cas del lleixiu, hem d’assegurar sempre que estigui etiquetada com “APTA PER A LA DESINFECCIÓ D’AIGUA DE BEGUDA”, ja que indica que pot ser utilitzada en alimentació i en superfícies en contacte amb els aliments.

123rf Limited©macor

El lleixiu és hipoclorit de sodi (NaClO) que és utilitzat a gran escala per a la desinfecció de superfícies, equips i taules de treball que siguin resistents a l’oxidació, eliminació d’olors, desinfecció d’aigua i tractament d’aliments. Entre les seves moltes propietats s’inclou la seva àmplia i ràpida activitat antimicrobiana, relativa estabilitat, fàcil ús i baix cost. L’hipoclorit de sodi d’ús domèstic ve normalment en una concentració entre 3-6%. Quan es manté en el seu recipient original, a temperatura ambient i sense destapar, pot conservar-se durant un mes, però quan s’ha fet servir per preparar solucions, s’ha de canviar diàriament perquè sigui realment efectiva. És molt important realitzar la dissolució adequada ja que a concentracions molt baixes no seria eficaç com a desinfectant i a dosis molt altes podria ocasionar problemes de salut.

Però, hem de rentar sempre amb lleixiu?

No necessàriament. Està demostrat que el rentat de fruites i verdures sota l’aigua corrent de l’aixeta, fregant o raspallant, elimina gran part dels bacteris patògens de la seva superfície, sense necessitat d’utilitzar productes desinfectants. Si, a més, abans de la rentada de fruites i verdures, les tenim uns minuts en remull en aigua, millora significativament l’eficàcia eliminant la càrrega de microbis. Aquest remullat s’ha de fer en un recipient net i mai directament a la pica, ja que aquesta és un focus de contaminació, encara que aparentment estigui neta.

És molt important realitzar la dissolució adequada ja que a concentracions molt baixes no seria eficaç com a desinfectant i a dosis molt altes podria ocasionar problemes de salut

De totes maneres, si a casa volem utilitzar un reforç a aquesta neteja i una alternativa més natural al lleixiu, podem utilitzar vinagre. En aquest cas hem de barrejar 1 got de vinagre amb mig litre d’aigua, o quantitats proporcionals, submergir les verdures o les fruites i deixar-les 5-10 minuts, després esbandir bé. Això sí, sempre amb un bon rentat previ. L’ús de bicarbonat sòdic o de llimona no resulten eficaços pel que no es recomanen com a desinfectants.

Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a  la seva extensió limitada.

AutoresNúria Arranz, enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Farmacèutica – Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021