A l’igual que en els adults, alimentació, esport i activitat física estan directament interconnectades durant la infància, i no es pot entendre l’una sense les altres.

Alimentació, joc i esport
123rf Limited©Jacek Chabraszewski

Alimentació i esport en la infància

Perquè estiguin forts, àgils i tinguin energia, les nenes i nens han de rebre una bona alimentació, i a més a més, a les hores adequades. També s’ha vist que els nens que són més actius físicament tendeixen a alimentar-se millor, mengen més fruites i menys sucre i aliments processats.

Encara que no facin esport com a tal, els nens sí que han de mantenir-se actius i el joc és la seva forma natural de fer-ho. Passar-se hores asseguts en un pupitre no és normal ni saludable i afortunadament alguns col·legis se’n estan començant a adonar i a canviar la forma en què s’organitzen les classes. Moltes coses s’aprenen millor de forma activa i a l’aire lliure

La importància de l’exercici físic

L’exercici físic, simplement el moure’s, millora l’oxigenació cerebral i la capacitat d’atenció i aprenentatge de forma directa. Per descomptat, quan surten de l’escola, l’últim que haurien de fer els nens és seure davant de la televisió o de la consola, això només hauria de passar de forma excepcional.

L’exercici físic, simplement el moure’s, millora l’oxigenació cerebral i la capacitat d’atenció i aprenentatge de forma directa

Per moure’s, jugar i fer esport, els nens necessiten energia. Com ells no tenen tants magatzems com els adults, necessiten menjar més freqüentment i necessiten menjar abans d’una activitat física.

Refrigeris saludables

Si en el col·legi hi ha una hora d’esport o d’esbarjo a l’aire lliure, és bo que es portin un petit refrigeri per a prendre abans, igual que a l’hora del berenar, si estaran jugant al parc o aniran a classe de natació o d’esport. Qualsevol fruita és adequada, però el plàtan és ideal per la seva aportació de sucre natural i potassi. També podem preparar unes barretes casolanes de civada, plàtan o poma i fruits secs, que es prenen fàcilment i aporten energia ràpida.

L’hummus, els cacauets, els pistatxos, un entrepà de tofu … són aliments ideals perquè prenguin després de l’exercici

Proteïnes i aigua

Una bona massa muscular és imprescindible per al rendiment esportiu, però també per a qualsevol activitat física lúdica, ja que no només intervé en la força muscular sinó en la postura i en l’equilibri. L’alimentació dels nens i nenes ha d’incloure proteïnes en tots els àpats, i sobretot en les que tenen lloc després de l’esport o del joc, per permetre recuperar i crear més múscul. L’hummus, els cacauets, els pistatxos, un entrepà de tofu … són aliments ideals perquè prenguin després de l’exercici.

A alguns nens els costa adonar-se que tenen set, i hem de recordar-los que beguin amb freqüència. És bona idea que es portin la seva pròpia ampolla d’aigua que puguin reomplir quan necessitin.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here