Jabones Beltrán arriba a una fita extraordinària aquest any al arribar al seu centenari. L’empresa familiar, on avui conviuen la quarta i cinquena generació, ha estat emplaçada a Xert (1921-1945), Castelló (1945-1992) i Almassora (des de 1992 fins avui).

Jabones Beltrán, cent anys d'història
Foto cedida per Beltrán Hermanos, S.L.

Jabones Beltrán destaca per la seva producció artesanal i ecològica. La seva història es recull en el llibre Historia del Jabón. 100 años de Jabones Beltrán (Dykinson, 2021). Entrevistem aquí a Mara Beltrán, integrant de la cinquena generació i directora del departament comercial i màrqueting, i Ramón Feenstra, historiador, publicista, professor i autor del llibre.

Com ha estat possible reconstruir la trajectòria de Jabones Beltrán en els últims 100 anys?

Per a la família era important intentar descobrir documents que acreditessin els orígens i l’evolució de l’empresa, sabent que s’acostava un moment tan rellevant com complir el centenari. El que va començar com un hobby, aviat es va convertir en alguna cosa més gran, vàrem localitzar documents en nombrosos arxius (com l’Arxiu Municipal de Xert, a la Cambra Agrària de la mateixa localitat i a l’Arxiu Històric Provincial de Castelló). El material que anàvem recollint permetia apreciar l’extraordinària evolució d’un producte com el sabó: el seu desenvolupament en els anys 20 i 30, la importància que va tenir en la Guerra Civil, el desenvolupament tecnològic i químic dels anys 50 i 60 i finalment la consolidació del sabó ecològic, ja al segle XXI. A més, ens va permetre conèixer nombrosos detalls sobre la pròpia fàbrica i sobre les cinc generacions de la família que l’han dirigit.

El vostre viatge comença al 1921. Com us heu adaptat als nous hàbits de consum?

La investigació va permetre localitzar l’origen de la fàbrica en aquest any. Aquesta dada queda evidenciada pel pagament d’un impost: la matrícula industrial i el registre de liquidacions d’altes. A més, uns antics documents ens van permetre saber que l’experimentació amb la producció del sabó es remunta a principis de segle XX, l’any  1908, en el mateix habitatge on la família regentava un cafè.

Posteriorment, l’evolució del sabó va sofrir un canvi dràstic arran de l’entrada dels detergents sintètics procedents especialment dels Estats Units a meitat del segle XX. Molts productors nacionals van apostar per canviar les seves línies de productes, però la família Beltrán es va mantenir en la seva filosofia del sabó tradicional. Els anys 60 van ser especialment durs, però la fàbrica també va apostar per la innovació millorant la qualitat del producte gràcies a l’elaboració de sabó en escates, sabó en pols i finalment sabó de coco per rentadora. Això va permetre combinar precisament l’artesania del producte (i la filosofia original) amb la innovació.

Foto cedida per Beltrán Hermanos, S.L.

Com es compatibilitzen tradició i innovació?

A dia d’avui tractem de mantenir aquesta combinació de tradició i innovació en els nostres productes. Seguim amb la producció artesanal de sabó, que utilitzem com a principal ingredient en la majoria dels productes, però al seu torn, introduïm innovadors ingredients químics procedents de recursos naturals i renovables, aconseguint així fórmules del més alt nivell de sostenibilitat i eficàcia. Un clar exemple va ser el desenvolupament de Biobel fa ja 10 anys, el qual ens va situar com la primera empresa espanyola a fabricar sabons i detergents ecològics amb certificació. El treball en equip és també una part fonamental per a nosaltres, ja que disposem de personal amb una llarga experiència en la producció de saboneria i personal altament qualificat en el nostre departament de R + D, que no cessa d’investigar nous ingredients i aplicar millores en l’àmbit de la qualitat i eco-innovació.

Compteu amb certificacions com Ecocert, BioVidaSana i Sohiscert. Què garanteixen aquests segells?

Les certificacions ecològiques són molt importants perquè ofereixen al consumidor una garantia de sostenibilitat i qualitat. En l’era en què ens trobem, no només val amb que el fabricant ofereixi i anunciï un producte ecològic; hi ha d’haver també una entitat externa que avali el compliment d’un estàndard reconegut sobre el que és un producte ecològic, i que a més anualment el verifiqui mitjançant auditories.

Un futur lliure de sabons sintètics és possible, tot i que encara ens queda un important recorregut com a societat per arribar a aquest nivell global de conscienciació

Per a nosaltres són molt importants les certificacions perquè a més d’informar als nostres clients en aquest sentit, a nivell empresa suposen una millora contínua a tots els nivells; cosa imprescindible per al creixement i durabilitat de qualsevol empresa.

És possible un futur lliure de sabons químics?

Realment no és possible, ni desitjable. M’explico. La química és una cosa bona i necessària, està en la naturalesa i en la vida. Del que hem de fugir, o tractar de reduir al màxim, és dels ingredients químics sintètics, obtinguts del petroli, dels que el seu procés de producció i posterior ús i residu suposen un important impacte negatiu en el medi ambient. Tristament, són la immensa majoria, per aquest motiu l’associació que se sol fer de química = tòxic.

Sabons i detergents 100% naturals és totalment possible (encara que no és fàcil). Nosaltres amb Essabó i amb Biobel ho hem aconseguit, utilitzant en les fórmules ingredients exclusivament d’origen natural. Un futur lliure de sabons sintètics és possible, tot i que encara ens queda un important recorregut com a societat per arribar a aquest nivell global de conscienciació. Però el procés de canvi està activat i el fet que una part creixent de la societat ja estigui fent més sostenibles els seus hàbits de consum, sens dubte és determinant per al planeta i molt esperançador.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here