El 1920, als Estats Units, s’inicia la venda per correu, que es podria considerar la precursora de la venda per internet. Per primera vegada es podia comprar per catàleg el producte a distància abans de veure-l, facilitant un accés còmode fins i tot en zones rurals aïllades.

La venda per internet. El Yin i el Yang d'un univers finit
123rf Limited©Anastasy Yarmolovich

Els orígens de la venda per internet

L’anglès Tim Berners-Lee, el desembre de 1989 va posar en marxa el primer servidor WWW (World Wide Web) i la primera pàgina web de la història, i a l’agost de 1991, va debutar la seva primera versió pública. Aquesta tecnologia de transmissió d’informació entre ordinadors revolucionaria completament les comunicacions i, sense cap dubte, els processos comercials. A la fi dels anys 90, internet està ja a ple rendiment, i les millores tècniques són constants, apareixent portals exclusivament dedicats a aquesta activitat, com eBay i Amazon. Des de llavors, governs i empreses creen iniciatives per augmentar la globalitat, seguretat i l’ús del comerç electrònic, al què també coneixem com e-Commerce.

Algunes xifres de la venda per internet

En termes generals, el comerç electrònic a Espanya sobre les vendes totals està encara per sota de la resta de la mitjana de la UE i el podríem situar al voltant del 5% del total del comerç minorista. No obstant això, la tendència de creixement és important, superant el 22% en el primer trimestre del 2019 segons l’estudi publicat pel CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència), i és probable que s’hagin superat els 40.000 milions d’euros en el total de l’any.

En el mateix informe observem que “els sectors d’activitat amb majors ingressos han estat les agències de viatges i operadors turístics, amb el 15% de la facturació total; el transport aeri amb el 9,1% i les peces de vestir, en tercer lloc, amb el 5,9%. S’estima que el sector de l’alimentació es situaria entorn a l’1% i dins d’ell els productes ecològics no superarien el 6%”.

On-line o Off-line

El desenvolupament del comerç electrònic obre una finestra plena de possibilitats tant a compradors com a venedors. Tal com hem vist, el creixement de les vendes on-line (per internet) està creixent gairebé de forma exponencial i molts prediuen que en un futur proper igualaran a les vendes offline (presencials).

Avantatges de l’On-line

El consumidor troba cada dia millors plataformes i millors funcionalitats per arribar a aquestes plataformes. Les generacions de millennials i centennials són els que es mouen i mouran com peixos a l’aigua en els entorns del ciberespai, i, tant productors com els punts de venda per internet (e-tailers) han de posar a punt els complexos mecanismes per satisfer les demandes d’accés i logística als productes i serveis que s’ofereixen.

Tot i les múltiples avantatges que té el comerç electrònic, el consumidor no està exempt d’haver de cuidar molt i bé el que compra, a quin preu i a qui

A molt curt termini, els consumidors, quan els sigui possible, aprofitaran les coses bones d’Internet, com la disponibilitat 24 hores, set dies a la setmana, i a l’abast de les seves mans en un PC o en un Smartphone i sense haver de desplaçar-se, combinades amb l’insubstituïble factor humà, com el contacte amb el venedor. El que portarà al fet que cada dia més, les empreses hagin de desenvolupar els seus sistemes de omnicanalitat (accessos múltiples i constants als seus productes i serveis per diversos canals).

Comerç electrònic del BIO

Tot i les múltiples avantatges que té el comerç electrònic, el consumidor no està exempt d’haver de cuidar molt i bé el que compra, a quin preu i a qui. Això és especialment important quan es tracta de productes ecològics, i ha de buscar el 100% de garantia, evitant deixar-se portar per ofertes enganyoses i preus aparentment competitius. L’AESAN (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) ha publicat en 2019 la guia “Compra aliments per Internet?” on detalla interessants claus per a una experiència segura.

La venta por internet
123rf Limited©Supreeya Chantalao

Grans oportunitats

Per al productor o comercialitzador de productes ecològics, el comerç electrònic ofereix una veritable oportunitat, diríem que una “indispensable oportunitat”, per expandir les seves operacions comercials. No obstant això, no és ni fàcil ni barat, però està a l’abast de tot tipus i grandària d’empresa. Les tres formes principals d’accedir als clients potencials són la venda directa per web pròpia, la venda a través d’e-tailers especialitzats o l’ús de Marketplace, que són plataformes d’intermediació que posen en contacte a fabricants i distribuïdors amb els consumidors.

Per al productor o comercialitzador de productes ecològics, el comerç electrònic ofereix una “indispensable oportunitat”, per expandir les seves operacions comercials

Per a tot l’ecològic, internet ofereix grans possibilitats, no tan sols de vendre sinó també d’utilitzar la gran varietat d’eines de eMàrqueting que, ben utilitzades, ajuden a accedir i estimular els consumidors potencials, permetent millorar la seva experiència de compra i el major coneixement del nostre sector. L’AESAN també ha publicat una guia indispensable per a productors amb el títol “Vols vendre aliments per Internet?”

El futur immediat

El canvi més important que s’està produint és el de la connexió entre els consumidors, productes i serveis a internet. Ja no n’hi ha prou amb posar un catàleg de productes en una botiga online de manera estàtica i esperar que els usuaris comprin. Els usuaris necessiten compartir i conèixer continguts i opinions que els uneixin o portin a les marques i els seus productes, abans, durant i després de realitzar les compres. És aquí on intervenen les xarxes socials i totes les eines del màrqueting digital i la gestió i interpretació de dades. Un univers finit al què fa vertigen treure-hi el cap, però no cal tenir-li por.

Autor: Pedro Porta. Empresari, Sector Complements Alimentaris i Alimentació BIO

Suscríbete a la Newsletter y recibe Bio Eco Actual gratis cada mes en tu correo

Bio Eco Actual, tu mensual 100% ecológico
Leer
Bio Eco Actual Mayo 2021