La relació de l’ésser humà i els fongs medicinals ve d’antic. S’usen amb fins curatius des de fa milers d’anys.

Fongs medicinals: extraordinaris superaliments
123rf Limited©Natalia Khimich. Te curatiu de bolets de bedoll chaga

Els fongs medicinals a la medicina xinesa

Els seus innombrables beneficis per a la salut són llargament coneguts, i a Àsia, s’usen com a medicina per aconseguir el benestar i la longevitat. A la medicina xinesa, en textos mèdics de l’any 100 a. C., es parla sobre els fongs medicinals i el seu ús terapèutic per curar les malalties respiratòries, afeccions inflamatòries, del sistema nerviós i càncer.

Tipus de fongs medicinals

De tots els fongs medicinals recollits en els tractats, és reishi (Ganoderma lucidum) el que té un paper més significatiu per les seves propietats medicinals, especialment per la seva capacitat antitumoral. El mateix cal dir pel fong maitake (Grifola frondosa), molt valorat per les seves propietats medicinals al Japó antic. En la cultura mesoamericana, per maies, inques, asteques i olmeques, els fongs, tant per les seves propietats medicinals com xamàniques, van desenvolupar un paper fonamental amb finalitats mèdiques i espirituals.

Els fongs medicinals s’estan posicionant amb força per la seva increïble capacitat per curar

El fong chaga (Inonotus obliquus) es ve utilitzant en Amèrica de Nord i Sibèria des de temps immemorials, i està documentat el seu ús des del segle XVI. En l’actualitat, el creixent interès per la medicina funcional i la nutrició, ha posat de nou en valor aquests extraordinaris superaliments. Els fongs medicinals s’estan posicionant amb força per la seva increïble capacitat per curar. Els fongs cabellera de lleó (Hericium erinaceus), reishi, shiitake (Lentinula edodes), maitake, chaga, cua de gall dindi o kawaratake (Trametes versicolor), i el gènere cordyceps, ofereixen abundants beneficis per a la salut.

Quatre grups del Regne Fungi

El Regne Fungi és un dels grups més diversos d’organismes que existeixen sobre el planeta. Està compost per més de 611.000 espècies diferents, entre les quals figuren els llevats, les floridures i els organismes productors de bolets. Són organismes eucariotes que es classifiquen en un regne diferent a el de les plantes, animals i protistes. No són ni vegetals ni animals, però comparteixen característiques essencials amb ells. Segons la seva ecologia es classifiquen en quatre grups: sapròfits, liquenitzats, micorrizògens i paràsits.

No són ni vegetals ni animals, però comparteixen característiques essencials amb ells

Sapròfits

Els sapròfits es nodreixen dels residus procedents d’altres organismes, com ara fulles mortes, restes orgàniques i excrements, jugant un important paper ecològic com descomponedors.

Líquenes

Els líquens són organismes simbionts que sorgeixen de l’associació entre un fong i una alga o un cianobacteri.

Micorrizògens

Els micorrizògens tenen origen en la simbiosi entre un fong i les arrels d’una planta. El rovelló (Lactarius deliciosus) és un saborós representant del grup.

Paràsits

Finalment, hi ha els fongs paràsits, que són aquells que desenvolupen el seu cicle vital sobre teixits vius, sigui quin sigui el seu origen. El fong chaga és un exemple, ja que parasita el bedoll blanc.

Compostos actius beneficiosos

Els fongs contenen una àmplia gamma d’eficaços compostos actius dels que beneficiar-nos. Són els betaglucans, els triterpens, l’ergosterol, glicoproteïnes, enzims i antioxidants

Betaglucans

Els betaglucans són llargues cadenes de polisacàrids amb activitat medicinal. Són components estructurals de les parets cel·lulars dels fongs. Activen i potencien el sistema immunològic, sent eficaços davant al·lèrgies, asma i síndrome de fatiga crònica. Els fongs shiitake i maitake són especialment rics en aquest polisacàrid

Triterpens

Els triterpens són molècules d’hidrocarburs. Juntament amb els betaglucans i proteoglicans juguen un paper fonamental en l’activació del sistema immunològic. La seva acció principal inclou la protecció del fetge, activitat antioxidant, hipotensora, antihistamínica, anticolesterolèmica, antiviral i antiinflamatòria

Els triterpens es relacionen amb l’activitat anticancerosa. El fong reishi és especialment ric en aquests compostos actius, destacant els anomenats àcids ganodèrics, que són compostos específics d’aquest gènere.

Ergosterol

L’ergosterol, o provitamina D, és un esterol present en tots els fongs ja que forma part de les membranes cel·lulars. Mostra propietats immunomoduladores i antioxidants, i té acció antiviral i antitumoral. Les glicoproteïnes, o proteoglicans, són cadenes lineals de pèptids unides a cadenes de betaglucans. La seva funció és inmunomoduladora i antitumoral, i la seva acció és més potent que la dels betaglucans.

Els enzims són de tres tipus

Hi ha els antioxidants, els limitadors de la proliferació tumoral i enzims hepàtics. Els enzims antioxidants, com la Super Òxid Dismutasa, actuen neutralitzant els radicals lliures. Els enzims limitadors de la proliferació cel·lular, com proteases i glucosa oxidasa, bloquegen el creixement dels tumors i eviten les metàstasis. Els enzims hepàtics, com la peroxidasa i el citocrom p450, tenen una important acció detoxificant.

Els enzims són de tres tipus: els antioxidants, els limitadors de la proliferació tumoral i enzims hepàtics

Són rics en antioxidants com el glutatió, tripèptid proteic constituït per tres aminoàcids, glutamat, cisteïna i glicina, i l’ ergotioneïna, un aminoàcid natural derivat de la histidina. Els seus efectes són especialment notables en el fetge. Protegeixen l’organisme contra les infeccions i tenen propietats antitumorals.

Beneficis dels fongs medicinals

Els fongs medicinals són extraordinàriament beneficiosos per a la salut. Estimulen el sistema immunològic. Tenen propietats antivirals i antibacterianes. La seva concentració d’estatines fomenta la salut del cor, reduint els nivells de colesterol en sang. Milloren la síndrome de fatiga crònica i augmenten els nivells d’energia. Incrementen la memòria, el funcionament cognitiu i la salut del cervell. Tenen efecte hipoglucèmic enfront de la diabetis, reduint i regulant els nivells de sucre en sang. La seva acció antiinflamatòria alleuja l’asma i les al·lèrgies, i inhibeix l’alliberament d’histamina. Són eficaços en la lluita contra el càncer i els tumors.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021