Si busquem els organismes vius més capaços d’adaptar-se al canvi, aquests són els fongs. S’estima que a la natura n’hi ha deu milions d’espècies, de les quals només se n’han descrit formalment cent mil i només es coneixen algunes de les propietats d’uns centenars.

Los hongos: un laboratorio medicinal enterrado bajo tierra
123rf Limited©luchschen

Què són els fongs en realitat?

No són ni animals ni plantes, però tenen característiques comunes de tots dos regnes i ja se sap que plantes i arbres, no només no podrien subsistir sense ells, sinó que fins i tot se sospita que també allarguen la seva vida. Els que coneixem com bolets o fongs, són en realitat la part floral d’un organisme molt més gran que gairebé sempre viu sota terra i del que, tot i les múltiples investigacions que es fan, encara se’n sap poc.

La importància dels fongs

El veritable fong s’anomena miceli i està format per una fina i densa xarxa de filets (anomenats hifes) que es troben sota terra, que poden arribar a ocupar extensions gegantines i que fructifiquen donant lloc als bolets que veiem a prop dels arbres i plantes. Alguns d’aquests micelis viuen en simbiosi (és a dir en col·laboració) amb plantes i arbres: ells aporten minerals que extreuen del sòl i altres substàncies i, a canvi, les plantes comparteixen sucres i altres compostos orgànics que els fongs no són capaços de sintetitzar per si sols

Els que coneixem com bolets o fongs, són en realitat la part floral d’un organisme molt més gran

La micologia

El primer a observar les micorrizes i batejar-les amb aquest nom va ser el botànic alemany Albert Bernhard Frank, el 1885, són els estudis de la micòloga Bàrbara Mosse a Anglaterra els que van donar a conèixer a mitjans de segle XX, la importància dels micelis per al 95% de les plantes i arbres. Quan un fong s’uneix a les arrels forma un òrgan nou anomenat micorriza, que augmenta la capacitat de l’arbre d’absorbir minerals, nutrients i aigua, i li aporta antibiòtics naturals que el protegeixen d’altres fongs nocius, bacteris i insectes que ataquen les arrels. Els últims estudis han descobert que al micorrizar, els fongs fins i tot passen hormones de creixement als arbres que no podrien sobreviure entre altres plantes de major velocitat de creixement.

Hifas da Terra, empresa biotecnològica gallega, ha aconseguit reproduir artificialment micelis de cada tipus de fong. És tan potent el poder dels fongs que fins i tot han treballat en la reparació de sòls i ecosistemes contaminats per hidrocarburs, metalls pesats, incendis o explotació minera.

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Maig 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here