Els fundadors de Barnhouse, Neil Reen i Sina Nagl, van ser els primers motors en el desenvolupament orgànic dels anys setanta. En primer lloc, van ser impulsors donant suport a l’agricultura ecològica. Com que no eren agricultors i els encantava la granola, van decidir produir la primera granola ecològica al seu petit apartament de Munic i van inventar així “Krunchy”. El van distribuir en bicicleta a les 4-5 botigues de productes ecològics que hi havia a Munic en aquell moment.

Martin Eras, Conseller delegat de Barnhouse

Després de 40 anys desenvolupant Barnhouse amb èxit, el novembre del 2019 es van retirar i van decidir vendre l’empresa a Stefan i Sebastian Hipp, empresaris orgànics i agricultors. Els germans, coneguts pels aliments ecològics per a nadons, continuen el viatge d’aquesta coneguda empresa pionera. Ara, amb el lideratge de Martin Eras, un conseller delegat amb experiència en empreses líders de capital mig de sectors i models de negoci molt diferents, Barnhouse treballa actualment en un enfocament coherent per fer front als reptes actuals com la distribució ecològica especialitzada que, en paraules del Sr. Eras “ha fet que el sector hagi crescut durant els darrers 40 anys i l’hagi situat on és ara a tota Europa”, i els canvis provinents de nous actors com els minoristes i els discounts, la digitalització i els nous models de distribució.

Barnhouse ha estat pioner mundial: la història de l’empresa comença el 1979 amb el primer muesli cruixent ecològic. Quina és la clau del vostre èxit?

Durant els darrers 40 anys, els fundadors van desenvolupar el negoci fins a l’escala actual. I el creixement de Barnhouse ha anat junt amb el creixement del moviment i del mercat ecològic alemany i europeu. A Alemanya, tenim aproximadament un 70% de la quota de mercat de muesli cruixent ecològic al mercat especialitzat i una distribució propera al 100% al món de les botigues ecològiques. A Alemanya, quan gaudiu d’un cruixent ecològic, és probable que el produïm nosaltres.

“Els fundadors de Barnhouse van ser impulsors donant suport a l’agricultura ecològica. Com que no eren agricultors i els encantava la granola, van decidir produir la primera granola ecològica al seu petit apartament de Munic”

El nostre lema és “sempre la qualitat primer” (mai no hem tingut mai un enfocament “primer volum”): sempre ha estat la qualitat. Receptes molt pures, sense trucs de tecnologia alimentària, ingredients de primera categoria. Aquests factors van portar a un alt nivell de qualitat amb el qual estàvem i estem sempre compromesos. I el gust,  per descomptat: el nostre cruixent, un factor de cruixent molt específic.

Com s’ha adaptat Barnhouse al creixement, als canvis i reptes del sector, sense perdre la seva essència?

Crec que no vàrem canviar res. Primer era i és sempre la qualitat per davant!. La nostra Mel Krunchy té la mateixa recepta que la de l’apartament de Munic. La qualitat imposa receptes i processos de producció, no viceversa, cosa que sovint es practica per fer la producció barata.

La Covid-19 va fer que l’any passat fos extremadament difícil per a Barnhouse degut a  la gran demanda. La Covid-19 és una crisi sanitària que impulsa el desenvolupament ecològic. Tot i que ja tenim tres torns diaris de dilluns a divendres, hem hagut d’afegir torns de cap de setmana addicionals. El creixement a Alemanya va ser molt fort, però altres països d’Europa no es van quedar enrere.

La Covid-19 també va ser un repte personal per a mi, ja que era nou en l’empresa i en  la indústria ecològica. Però comptem amb experts a Barnhouse que coneixen en profunditat el negoci ecològic i els seus motors. Tothom em dona suport pel que fa a les especificitats del món ecològic i encara estic aprenent de la gent de l’empresa.

Què és la “civada Barnhouse”?

Tenim un grup de 88 agricultors ecològics regionals que cultiven tota la civada i l’espelta que processem als nostres productes Barnhouse. Els coneixem bé, tinc converses amb ells, tenim reunions d’equip amb ells, discutim coses. No és un grup de persones que ens envien productes: treballem junts per desenvolupar i promoure l’agricultura ecològica. Estan molt compromesos amb nosaltres i nosaltres amb ells. I aquest és un concepte molt emotiu i convincent per al consumidor final: entendre no només que el producte és ecològic, sinó conèixer la regió i els agricultors dels quals prové el gra. Ara estenem aquest enfocament regional als tipus Krunchy, que es produeixen exclusivament per a Espanya i Itàlia. Fins i tot la gent d’Espanya i Itàlia agraeix el nostre concepte agrícola regional a Baviera.

Al paquet, veureu els noms i les cares dels nostres agricultors. És molt significatiu per a nosaltres tenir la font d’ingredients al voltant de la nostra empresa i estem molt contents de treballar amb els nostres agricultors. Tots els camps de civada es troben a menys de 100 quilòmetres al voltant de la nostra fàbrica, la majoria fins i tot a menys de 50.

“Feu els camps salvatges de nou” – Què ens podeu dir sobre el projecte d’herbes silvestres?

Estem enfrontant problemes amb els desenvolupaments agrícoles convencionals que estan empenyent els nostres sòls fins als seus límits. Falta la biodiversitat, els monocultius posen en perill els nostres camps i sòls pel que fa a la desertització. És un problema si no ho abordem. Nosaltres estem intentant tornar a conrear les terres de cultiu i motivar els agricultors per augmentar la biodiversitat i revitalitzar l’humus. És tan important ajudar el terreny a obtenir temps de recuperació. Perquè fins i tot l’agricultura ecològica de vegades ho oblida. L’estructura agrícola ha de tenir cura de la terra cultivable i de la biodiversitat. Volem animar l’agricultura ecològica a fer un pas més.

Això va de la ma amb la filosofia del Grup HiPP

Absolutament. Estan molt compromesos amb això. Ells posen l’enfoc en el cost real i milloren realment la petjada de carboni. Som una empresa petita i el bo és que podem aprendre d’ells. No formem part del Grup HiPP, però, per descomptat, tenim una relació molt estreta.

Per què vau optar per no posar gens d’oli de palma en tota la vostra gamma de productes Krunchy?

És un desenvolupament interessant. Totes les nostres receptes es processaven amb oli de palma al principi. Teniem un molt bon projecte de subministrament ecològic a Amèrica del Sud, no a Indonèsia, sense cap desforestació des de fa molts anys i amb alts estàndards socials. Però al final, el consumidor final va donar el veredicte: l’oli de palma no és acceptable, sigui com sigui. No vam arribar al client amb l’enfoc raonat del nostre oli de palma . Especialment els consumidors finals a Espanya van frenar les vendes a causa del nostre contingut en oli de palma, per la qual cosa vam decidir fer una dura parada en l’oli de palma i vam passar a l’oli de gira-sol sense perdre qualitat i sabor. Això va ser un repte!

“La qualitat imposa receptes i processos de producció”

Què passa amb el packaging?

No podem deixar de pensar-hi. Com podem millorar el packaging? La nostra làmina de plàstic és molt prima i es pot reciclar fàcilment. Necessitem un embalatge que mantingui els nostres productes frescos i cruixents, i aquest és el requisit bàsic i gens menyspreable. Estem constantment comprovant els nous desenvolupaments amb els proveïdors, però fins ara la fórmula que estem utilitzant és la millor opció pel que fa a la sostenibilitat i frescura del producte.

Què en penseu de les botigues especialitzades?

Les botigues ecològiques, el mercat especialitzat, són la nostra base d’origen. Les botigues especialitzades ens van donar suport i ens van ajudar a convertir-nos en l’empresa que som. No hi ha cap dubte. La pregunta és què vindrà.

A Alemanya, el negoci està canviant. Les botigues ecològiques típiques dels primers dies amb un propietari s’estan desplaçant cap a botigues de cadenes ecològiques. També hem de veure quins són els passos posteriors relacionats amb la pandèmia Covid-19. Ara la gent busca una manera de comprar de parada única. Veurem com es desenvolupa això. Les botigues especialitzades han de desenvolupar estratègies per fer entrar la gent a les seves botigues. La freqüència dels consumidors és fonamental. Han d’arribar a conceptes nous. Conceptes que atrauran al consumidor final. Això és vital.

“Volem animar l’agricultura ecològica a fer un pas més”

Com veu l’evolució del Mercat Ecològic Espanyol?

Estem molt contents de la nostra evolució. Espanya és molt important per a nosaltres. És un mercat molt interessant, amb una sòlida base de botigues ecològiques especialitzades. El nostre desenvolupament és prometedor. Els nostres best-sellers a Espanya són SUN ‘Oat’ i ‘Apple Cinnamon’.

Formeu part d’OPTA, l’associació de processadors i comerç orgànic. Quin és el vostre compromís amb el Sector Orgànic Europeu?

Com he dit: el nostre compromís és clar. L’impuls històric i actual de Barnhouse és l’agricultura ecològica. El nostre sistema alimentari i agrícola convencional mostra els seus límits. Necessitem una cadena de subministrament ecològica forta i potent pel que fa als processadors i comerciants. I crec que ho necessitem per crear futur. El sistema actual es troba al final del seu cicle de vida. Mireu la crisi de la Covid-19. L’OPTA és molt eficaç en la forma en què volen transformar el sistema alimentari i agrícola europeu i en la forma en què volen formar part dels desenvolupaments polítics. Tots sabem que és un procés complex i hi ha molts interessos presents a nivell de la UE, però cal un suport addicional per al sector orgànic.

Autor: Oriol Urrutia, Co-editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021