En un desert, en una glacera, en un volcà, en un termiter, fins i tot a l’interior del reactor apagat de la central atòmica de Txernòbil… els fongs són capaços de viure en tot tipus d’ambients i ho fan des de fa 400 milions d’anys. Són adaptògens (substàncies d’origen vegetal que incrementen l’habilitat del cos per adaptar-se a l’estrès, enfortint el sistema immunològic, el sistema nerviós i el sistema glandular). Els enzims dels fongs fan que s’adaptin a les diferents condicions (a un virus, a un bacteri, al fred o calor extrema…) i quan els ingerim, ens transfereixen la capacitat d’estar millor adaptats a la supervivència.

hongos salud

Fongs: autèntiques esponges de salut

Els fongs són també bioacumuladors, és a dir, són autèntiques esponges, capaços de captar del medi de cultiu i guardar al seu interior, gran quantitat de substàncies beneficioses per a la salut. Però, depenent de la zona en què hagin crescut, també poden acumular metalls pesants, pesticides, residus industrials, antibiòtics i hormones utilitzades en la cria de bestiar … De fet, s’utilitzen també com a elements de bioremediació, és a dir, per descontaminar sòls o combatre plagues, transformar residus plàstics, etc.

Però a l’hora d’ingerir-los, tant com a aliment com per a ús terapèutic en forma de nutricèutic (encapsulat, en extracte), és molt important que siguin de cultiu i certificació ecològica.

A nivell nutritiu són molt rics en proteïnes i contenen tots els aminoàcids essencials, rics en fibra, contenen altes dosis de minerals i vitamines. I a nivell terapèutic contenen infinitat de molècules (betaglucans, triterpens, esterols, lectines, enzims …) que els confereixen multitud de propietats: antivirals, antitumorals, antiinflamatòries, hipolipemiants, hipoglucemiants, antial·lèrgiques, hipotensores i hepatoprotectores.

Han de portar el segell de certificació en lloc visible (amb el consell regulador a què pertanyen.

Què garanteix el segell ecològic en Fongs:

  • Soques controlades de micelis estudiats i estandarditzats amb una quantitat òptima de principis actius.
  • Medi de creixement lliure de toxines i contaminants (control de condicions d’humitat i temperatura.)
  • No s’utilitzen fertilitzants, pesticides ni antibiòtics.
  • Es recullen en el seu moment òptim de desenvolupament.
  • Traçabilitat controlada i adequada preparació de l’extracte (neteja, assecat, molta…)

Llegir Part I: Els fongs: un laboratori medicinal enterrat sota terra

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here