Miguel Herdín va néixer el 1963. Enginyer tècnic industrial i director de màrqueting per la UPM. Des de 1993 és director general de Weleda Espanya. “Sempre em van agradar els entorns multinacionals i multiculturals. M’encanta treballar en equip”.

Weleda va ser fundada el 1921 com un laboratori farmacèutic suís, comptant amb el seu propi hort de plantes medicinals. A partir d’aquí, el desenvolupament de la companyia, es va basar en uns estàndards exigents de relació responsable, tant amb les persones com amb el medi ambient, i en formulacions de cosmètics naturals eficaços i holístics. Weleda és avui líder en el mercat internacional de cosmètica natural, obtenint al llarg dels seus 100 anys de vida, diversos certificats i premis que recompensen aquesta tasca, el treball des de l’ètica i el saber fer en totes les etapes del procés de producció.

Miguel Herdín: "En Weleda portem 100 anys formulant grans productes"
Miguel Herdín, Director General de Weleda Espanya

Aquest 2021 Weleda celebra el seu centenari. Com ha estat l’evolució de Weleda, des de ser una petita empresa pionera a ser una marca referent a nivell mundial?

Weleda es va fundar a partir d’un petit grup de professionals de la medicina per a la investigació i desenvolupament i de la química per desenvolupar la producció, etc. juntament amb el Dr. Rudolf Steiner com a inspirador i líder. A poc a poc, gràcies a iniciatives locals, es van anar obrint seus a França, Regne Unit, Alemanya, etc., conformant a dia d’avui el Grup que som ara, amb 20 filials a tots els continents.

Weleda és present a 50 països directament i indirectament i compta amb més de 2000 treballadors. Quina és la clau del vostre èxit?

Jo crec que la clau han estat els valors que ens uneixen en un projecte comú i que dóna sentit a la nostra vida professional. Tenim una gran xarxa de col·laboradors a tot el món, tant per a la producció de matèries primeres com per a la distribució dels nostres productes, més enllà del que podem arribar des de les nostres 20 filials. Tot es fa amb valors de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental, els quals són atemporals i per tant ens impulsaran indefinidament.

Tots els vostres ingredients són 100% d’origen natural i de producció biodinàmica?

Sí, tots els nostres productes són 100% d’origen natural i estan certificats per NATRUE, organisme que vetlla per la naturalitat dels productes que certifica. Per tant, no és només que ho diguem nosaltres, sinó que ens dóna suport aquest organisme certificador, per a major seguretat del consumidor. Ara bé, a més de naturals, podem assegurar que més de el 80% dels nostres ingredients procedeixen de l’agricultura ecològica, la qual cosa és coherent amb el nostre objectiu de protecció mediambiental així com per donar garantia d’una major puresa i qualitat dels nostres productes.

“Més de el 80% dels nostres ingredients procedeixen de l’agricultura ecològica”

Alguns productes tindran el 100% d’ingredients ecològics i altres menys, parlem de la mitjana de tot el nostre portfoli. L’Agricultura biodinàmica és un pas més enllà en el concepte d’agricultura ecològica i atès que va ser ideada pel nostre fundador, el Dr. Rudolf Steiner, ens sentim responsables de donar-li suport tant com sigui possible. Tenim el compromís d’augmentar la seva proporció en els nostres ingredients a més del 30% de mitjana el 2022.

Compteu amb el certificat NATRUE. Què garanteix?

NATRUE és un dels segells amb més rellevància i exigència en el mercat cosmètic europeu i certifica l’origen natural de les matèries primeres i fins i tot defineix quins són els processos de transformació a què poden ser sotmesos, sense restar-los notòriament les seves propietats inicials. Ara bé, cap segell certificador podrà garantir l’eficàcia d’un producte ni una bona experiència d’ús. Això depèn de la capacitat i el coneixement del fabricant per formular un bon cosmètic que compleixi amb les expectatives del consumidor. En Weleda portem 100 anys formulant grans productes, alguns dels quals ens acompanyen des del seu llançament fa 80-90 anys. Això prova que, un cop desenvolupat un producte excel·lent, no cal canviar-lo cada x anys perquè passi de “moda”. Petits ajustos de fórmula són suficients per adaptar-los a les noves necessitats dels consumidors.

Està prop el moment en què la cosmètica natural i ecològica sigui mainstream?

És difícil saber-ho. La cosmètica natural aporta un major valor de puresa, qualitat i seguretat per utilitzar ingredients naturals molt coneguts des de fa temps, però no tots els consumidors el valoren o coneixen prou. Això és un repte del nostre sector que estem intentant abordar amb inversions cada vegada més rellevants. D’altra banda, hi ha cada vegada hi ha més cosmètics certificats de “marca blanca” que, encara que compleixen amb les condicions d’un organisme certificador i sovint tracten d’imitar els nostres productes, no em sembla que ofereixin un producte eficaç ni agradable d’utilitzar. Hi ha consumidors que es deixen atreure per cosmètics amb un preu i packaging molt atractius, però que no poden competir amb la qualitat, garantia i eficàcia que ofereix Weleda, una marca que porta 100 anys sent pionera en el mercat de cosmètica natural.

“Tenim la millor de les expectatives per a aquesta dècada que entra, en què la sostenibilitat serà un valor demandat per la majoria de la societat”

Parlem de futur. Què li esperen els pròxims anys a la cosmètica natural i ecològica?

Sens dubte un gran auge. Gairebé totes les marques de cosmètica convencional, incloent grans grups internacionals, han desenvolupat o estan desenvolupant una divisió de cosmètica natural i de vegades també ecològica. Uns ho fan per moda, perquè hi ha un increment de la demanda d’aquest tipus de productes sostenibles i de més qualitat, però, nosaltres ho portem fent des de fa 100 anys per convenciment, per demostrar que una indústria cosmètica sostenible i eficaç és possible. Ja estem experimentant una demanda cada vegada més gran, any rere any. Tenim la millor de les expectatives per a aquesta dècada que entra, en què la sostenibilitat serà un valor demandat per la majoria de la societat.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor de Bio Eco Actual i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here