El te oolong, o te blau, és una varietat de te xinès molt valorada i consumida per les seves moltes propietats per a l’organisme, especialment el seu gran poder antioxidant.

Te oolong: una de les begudes més saludables del món
123rf Limited©. Te Oolong

El te és una de les begudes més saludables del món. Camellia sinensis té una activitat antioxidant més gran que les altres plantes, verdures, fruites i fongs apreciats pel seu poder antiox. Una infusió de te t’ofereix múltiples beneficis per a la salut, els diversos estudis científics així ho demostren.

Té oolong: una variedad especial

És un te amb un sabor únic, diferent i especialment agradable, que el fa molt popular i apreciat. Es cull a la Xina a la província de Fujian, on es produeix la variant Tu-Kuan-Yin, que conserva les característiques del te verd. A Taiwan es produeix la varietat Formosa Oolong, que es caracteritza per ser més fort de gust que la varietat continental.

Oolong es diferencia de la resta de tes pel seu procés d’oxidació parcial. Les seves fulles s’oxiden al sol en un ambient ben airejat, en temps més curt que l’usat en el te negre. Aquest procés li aporta el seu particular color blavós i les seves característiques, un aroma intens, sabor suau i els seus tons vermellosos. El te blau està a mig camí entre el te verd i el te negre.

Composició del te oolong

És ric en minerals i vitamines, no conté calories, greixos, hidrats de carboni ni proteïnes. Conté sodi, potassi, níquel, ferro, coure, silici, alumini, magnesi, fòsfor i calci. Pel que fa a vitamines, té nivells significatius de tiamina, riboflavina, niacina, piridoxina i àcid fòlic, vitamines C i E, sent molt ric en β-carotens. Té una concentració de cafeïna de 50-60 mg per tassa.

L’alta quantitat de flavonoides que conté aporta grans beneficis al sistema immunològic

En el te oolong abunden compostos polifenòlics. A l’igual que el te verd, conté flavonoides simples coneguts com catequines, mentre que el seu grau d’oxidació anàleg al del te negre li aporta flavonoides complexos com les teaflavines, substàncies responsables del color fosc i sabor característic. Els flavonoides doten a aquesta beguda de les propietats antioxidants, anticancerígenes, antimicrobianes, antidiabètiques i cardioprotectores.

Beneficis

L’alta quantitat de flavonoides que conté aporta grans beneficis al sistema immunològic. Contribueix a reduir el colesterol, la pressió arterial i el nivell de sucre en la sang. Té activitat protectora del fetge i contribueix a cremar greixos. Posseeix capacitat per protegir les cèl·lules i retardar el seu envelliment. La seva capacitat estimulant, pel seu contingut de cafeïna, augmenta l’estat d’alerta, disminueix el cansament i la somnolència i augmenta la resistència.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juny 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here