El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha publicat l’Informe de “Producció Ecològica 2020” en el qual es destaca que el 10% de la superfície agrària del territori espanyol és ecològica i supera els 2,4 milions d’hectàrees.

Informe de Producción Ecológica 2020

Què diu l’Informe de Producció Ecològica 2020?

La superfície destinada a la producció ecològica a Espanya va augmentar el 3,5% el 2020 enfront de l’any anterior, fins a arribar a les 2.437.891 hectàrees. Aquestes dades confirmen una tendència de creixement anual mitjà de la superfície bio de l’4,8% en l’últim lustre i situen ja la superfície agrària útil (SAU) dedicada a l’ecològic en el 10%.

El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas ha ressaltat que, un any més, estem davant unes dades molt bones, que mostren el lideratge de el sector ecològic espanyol.

Espanya és el primer país europeu en superfície i producció ecològica

De fet Espanya, primer país europeu en superfície i producció ecològica i el tercer del món -per darrere d’Austràlia i Argentina-, està en disposició de poder complir el 2030 l’objectiu, fixat en el Pacte Verd europeu, de destinar un 25% de les terres agrícoles a la producció ecològica, en línia també amb l’agenda de transformació ecològica d’aquest Govern, segons el ministre.

La major part de la superfície bio va correspondre a pastures permanents, amb més de 1,27 milions d’hectàrees, seguida per cultius permanents (662.423 hectàrees) i per conreus arables (502.075 hectàrees), segons l’estudi de el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació “Producció Ecològica 2020”.

Andalusia, Castella-la Manxa i Catalunya, al capdavant

El 45% de la superfície ecològica es troba a Andalusia (més d’un milió d’hectàrees), seguida per Castella-la Manxa, que compta amb una mica més de l’17% de l’extensió total i 422.864 hectàrees; i per Catalunya, amb el 10,5% del total estatal i gairebé 257.000 hectàrees.

Espanya és el primer país europeu en superfície i producció ecològica

Entre les xifres més ressenyables: s’eleva la superfície de cultius permanents ecològics, mentre que es manté la cabanya ramadera bio, així com la producció aqüícola bio, tot i que augmenta el nombre d’operadors.

Augmenta el nombre d’operadors a causa de l’increment de la demanda

A més, es detecta un augment en el nombre d’operadors (+6,3%, fins a 50.047), especialment en les fases posteriors de la cadena alimentària, a causa d’un increment de la demanda. En total són 50.047.

Han augmentat el nombre en gairebé totes les categories: productors agraris, (+ 6%, 44.493), establiments industrials (+8%) i comercialitzadors (+8%). La tendència de creixement mitjà anual en els últims 5 anys ha estat de el 6% en agricultors, 11% en indústries i 20% en comercialitzadors de productes ecològics.

Establiments industrials eco registrats

Pel que als 10.395 establiments industrials eco registrats es refereix, han crescut un 8% i ja arriben a 8.944 aquells relacionats amb la producció vegetal, sent els més nombrosos els de manipulació i conservació de fruites i hortalisses i els d’elaboració de begudes; i als 1.451 els relacionats amb la producció animal, destacant la indústria càrnia i làctia.

Espanya està en disposició de poder complir el 2030 l’objectiu, fixat en el Pacte Verd europeu

Pel que fa a l’increment de les hectàrees dedicades als conreus permanents (+9%), és de ressaltar que puja la superfície de cítrics (+19%, fins a 19.843 hectàrees), plataners i fruites tropicals (+16%, fins a 6.929 hectàrees) i fruita seca (+16%, fins a 196.940 hectàrees), també crida l’atenció el creixement de plantes collides en verd per a alimentació animal (+ 10%).

No obstant això, la major superfície de cultius permanents es correspon amb l’olivar (222.722 ha), seguit per la fruita seca (196.940 ha) i la vinya (131.182 ha).

Producció animal estable

La producció animal es va mantenir estable, amb una lleugera variació (-1% respecte a l’any anterior), fins 7.732 explotacions ramaderes.

Disminueixen les explotacions dedicades a la carn d’oví (-3%, fins a 1.879 explotacions) i de cabrum (-5%, fins a 463), si bé es van incrementar les dedicades a la cria de conills (+33%, només són 4) , pollastres (+7%, fins a 111), llet d’oví (+9%, fins a 119) i caprí (+5%, fins a 203).

No obstant això, el nombre de caps de bestiar augmenta especialment en porcí (+17%, fins a 37.846 animals), oví, cabrum i boví de llet (+7%, + 15% i + 10%, respectivament) i en aus de corral de carn (+5%, fins a una mica més d’1,6 milions d’animals) i de posada (+13%, fins a 943.106 animals).

Aqüicultura bio

L’aqüicultura bio ha estat un altre subsector amb creixement mantingut en producció aconseguint gairebé 7.480 tones i on ressalten els musclos amb 3.585 tones. S’ha produït un augment passant de 61 explotacions aqüícoles a 174, motivat majoritàriament, per un canvi de certificació en grup a certificació individual, en un dels productors.

Les dades de l’informe “Producció Ecològica 2020” que anualment elabora el Ministeri d’ Agricultura, Pesca i Alimentació, i que està disponible a la pàgina del departament, ofereixen una completa radiografia de l’estructura productiva bio a Espanya per cultius, ramaderies, operadors, activitats industrials, entre d’altres, amb dades diferenciades per comunitats autònomes i províncies.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021