Els nens i nenes del nostre país veuen molta televisió i, cada vegada més, estan exposats a xarxes socials i altres mitjans a internet. A més de que això els fa més sedentaris, hi ha una altra conseqüència que sol passar desapercebuda, però que pot ser tant o més perjudicial: l’exposició a hores i hores de publicitat de menjar escombraries.

publicidad de comida basura
123rf Limited©Tatyana Tomsickova

La publicitat de menjar escombraries ens afecta a tots

La publicitat ens afecta a tots. Ens enganyem a nosaltres mateixos si pensem que som éssers racionals amb control sobre els nostres hàbits, desitjos i decisions, i que un anunci a la tele o en una marquesina no ens afectarà. Ens afecta i molt, perquè la publicitat no és racional, sinó que es dirigeix ​​a les nostres emocions. La publicitat més efectiva no és la que tracta obertament de vendre’t alguna cosa, sinó la que et fa sentir bé.

Cada anunci està mil·limètricament estudiat per despertar en nosaltres sentiments d’alegria, plaer, apoderament o qualsevol altre estat positiu que el publicista desitgi. Quan et sents bé, la teva ment inconscient crea un vincle positiu amb la marca que et va fer sentir així. Tu no ho saps, però cada vegada que veus un dels seus productes et tornes a sentir bé, i és molt més probable que el compris.

La publicitat dirigida a nens

Però si la publicitat pot jugar-nos males passades als adults, en els nens és desastrosa. Una nena, un nen, no tenen els recursos per qüestionar el que estan veient, i tendeixen a acceptar-ho com una realitat. Si veuen un anunci d’un producte insà que apareix en un context positiu (nens jugant, rient, fent esport …), la seva ment el classificarà com a positiu. Aquesta associació és molt més potent que les explicacions que puguem donar-los sobre per què aquest aliment no els beneficia.

Una nena, un nen, no tenen els recursos per qüestionar el que estan veient, i tendeixen a acceptar-ho com una realitat

Anuncis d’aliments poc saludables en la franja horària infantil

L’associació Justícia Alimentària ens adverteix que a Espanya els nens veuen una mitjana de 34 anuncis al dia (més de 19.000 anuncis a l’any). Un 80% d’anuncis en la franja horària infantil són d’aliments, però 4 de cada 5 d’ells són poc saludables (excés de sucre, greix, sal). Les úniques restriccions a aquesta publicitat venen de la pròpia indústria alimentària a través d’un codi d’autoregulació (PAOS: Publicitat, Activitat, Obesitat i Salut), que després de 15 anys s’ha mostrat ineficaç.

Diverses associacions sanitàries, mediambientals i socials, agrupades en la iniciativa defiéndeme.org, estan batallant davant les institucions perquè s’elimini la publicitat d’aliments perjudicials per a la salut infantil. Fins que això s’aconsegueixi, mantingues els teus fills allunyats de la televisió.

Autora: Miriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here