Que el menjar xinès està de moda no és una novetat, ja fa anys que ho està, però el que no es coneix tant és l’ús del glutamat en les seves elaboracions amb la finalitat de potenciar el seu sabor.

Glutamat, el controvertit cinquè sabor
123rf Limited©tang90246. Ajinomoto és el nom comercial del producte de glutamat monoòdic (MSG) original de l’empresa

Per què es fa servir el glutamat?

Un menú barat que la gent consumeix amb fruïció, amb escàs valor nutritiu i poc sa. Res a veure amb la gastronomia tradicional xinesa. El menjar xinés que serveixen s’elabora per al gust occidental, tant en productes com en forma de preparació. S’ofereix una amalgama de verdures i carns diverses que suren en ingent quantitat de salsa agredolça densa i viscosa, i que estan amanides amb una sobredosi de glutamat amb l’única finalitat de potenciar el seu sabor. La gastronomia xinesa tradicional, en canvi, té moltes bondats nutricionals, poc greix, i res de salses indigestes, que únicament busquen amagar la deficient qualitat de molts dels ingredients que conté el plat.

L’ús abundant de l’glutamat genera problemes de salut

Un dinar copiós en glutamat passa factura immediata sobre la salut. Mitja hora després de menjar comencen les molèsties que duren unes dues hores i que després desapareixen. Depenent de la persona els símptomes varien, sent habituals mal de cap, nàusees, marejos, vòmits, entumiment, fogots i ardors en coll i esquena, pressió a la cara, formigueig en temples, clatell, coll o braços. Un conjunt de símptomes diversos que en funció de la sensibilitat al glutamat es pateixen. Se’l coneix com a complex  simptomàtic per glutamat monosòdic (MSG), el responsable és l’ingredient que condimenta els plats de forma massiva, també moltes paelles en altres tipus de restaurants, el glutamat.

Glutamat monosòdic

El glutamat monosòdic és la sal de sodi de l’àcid glutàmic. La forma ionitzada de l’àcid glutàmic és el glutamat, un dels 20 aminoàcids que formen part de les proteïnes. L’àcid glutàmic és un aminoàcid molt abundant en la naturalesa, trobant-se en la majoria d’aliments que contenen proteïnes. És un aminoàcid no essencial que el nostre cos produeix i que compleix funcions metabòliques principals. És vital en el procés de síntesi de proteïnes, en el transport de l’energia en l’organisme i com a estimulant del sistema immunològic. Exerceix un paper important en la síntesi de diferents aminoàcids, com l’ornitina, arginina, prolina i hidroxiprolina. El glutamat és el neurotransmissor estimulant més important del sistema nerviós central. Juntament amb la vitamina B6 és precursor del neurotransmissor GABA, principal inhibidor del sistema nerviós central en mamífers, d’acció sedant i tranquil·litzant.

El glutamat també es produeix naturalment i el trobem en una gran varietat d’aliments. El trobem en tomàquets, formatge, bolets, algues, fermentats, en gran quantitat de fruites i verdures, carn, peix i llet. Té un sabor específic i peculiar que es coneix amb el nom de umami. És el cinquè gust bàsic, al costat del dolç, salat, àcid i amarg. Umami en japonès significa saborós.

MSG, l’additiu alimentari E621

A diferència del glutamat, el MSG és molt fàcil d’absorbir ja que no està unit a molècules de proteïnes que requereixen de digestió prèvia per alliberar-lo. És una pols cristal·lina blanca que s’assembla a la sal de taula. Es compon d’aigua, sodi i glutamat. Intensifica el sabor dels aliments, característica que el fa tan popular a la cuina asiàtica i en la indústria alimentària mundial. És un additiu alimentari amb número E621, classificat com a potenciador de sabor. Augmenta el sabor per la qual cosa s’utilitza com saboritzant de sopes, guisats i salses, brou en pastilles, snacks i aperitius, productes carnis, plats preparats… A la UE es permet l’addició de glutamats fins a un nivell màxim de 10 g / kg de aliment.

A diferència del glutamat, el MSG és molt fàcil d’absorbir ja que no està unit a molècules de proteïnes que requereixen de digestió prèvia per alliberar-lo

La UE obliga per llei a declarar en l’etiquetatge l’ús d’àcid glutàmic i les seves sals. Així, l’àcid glutàmic té el codi E620, mentre que les seves sals glutamat monopotàssic (E622), diglutamat de calci (E623), glutamat monoamònic (E624) i diglutamat de magnesi (E625). Prohibeix afegir aquests potenciadors de sabor a la llet, greixos i olis emulsionats, pastes, productes de cacau i xocolata, i als sucs de fruites.

Glutamato, el controvertido quinto sabor
123rf Limited©Hanna Kuprevich. Glutamat ingredient present a les hamburgueses

La ingesta diària mitjana de glutamat monosòdic als EUA és de 0,55 a 0,58 grams per quilo de pes, mentre que al Japó i Corea del Sud és d’1,2 a 1,7 g / kg. L’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha determinat un nivell d’ingesta diària admissible (IDA) segura per l’àcid glutàmic i derivats usats com a additius alimentaris. Aquesta quantitat és de 30 mg / kg de pes corporal per dia per als sis additius. La IDA és la quantitat màxima d’una substància que una persona pot ingerir sense que causi problemes de salut.

L’EFSA fixa el nivell de seguretat del MSG entre 2 i 3 grams diaris, ja que aquesta dosi està per sota de la toxicitat detectada en estudis clínics. La dosi letal està establerta entre els 15 i 18 grams per quilo de pes corporal. Així, estableix que la síndrome per MSG es pot produir a dosis molt altes, a partir dels 42,9 mg / kg / dia. A priori, sembla del tot improbable arribar a ingerir tal quantitat a través d’aliments preparats o menjar de restaurant.

Però el cos humà tracta el MSG de la mateixa manera que al glutamat, i això fa que actuï en l’organisme com un neurotransmissor excitador. Per a les persones sensibles al MSG és un estimulant de les cèl·lules nervioses que els causa els símptomes físics descrits. Això fa que alguns autors ho qualifiquen com una excitotoxina. És clar que el MSG és un additiu innecessari, que no aporta res, i que a moltes persones els afecta en la seva salut. Raó suficient per eliminar-lo de la dieta.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here