La salmonel·losis és segurament una de les toxiinfeccions alimentàries més populars i temudes, però, tenim realment present tot el que convé saber per a evitar-la? La seva presència és moltes vegades inevitable, però podem reduir moltíssim el risc de que realment suposi un perill per a la nostra salut.

Salmonel·losis: Qui no té por de la Salmonella?
123rf Limited©Kateryna Kon. Bacteris Salmonella causant de l’tifus entèric i la salmonel·losi per infecció per aliments

Què són la salmonel·losis i la Salmonella?

La Salmonella és el bacteri patogen causant de la salmonel·losi, malaltia de transmissió alimentària que produeix, mitjançant el consum d’aliments contaminats que no han estat manipulats higiènicament o bé no s’han cuinat correctament. A causa de la seva gran capacitat de propagació i d’adaptació, és una de les malalties més comunes, afectant, segons dades de l’OMS, a desenes de milions de persones al món. Encara que en la majoria dels casos, es poden recuperar sense tractament específic, en algunes ocasions, la deshidratació causada per la malaltia pot arribar a ser molt greu, provocant fins i tot la mort.

Els aliments més freqüents als quals s’associa la salmonel·losi són els ous i productes a base d’ou, la carn (especialment d’aus de corral i bestiar porcí), la llet, fruites i hortalisses. Tots ells tenen risc quan estan poc cuinats o crus. També les aigües contaminades poden ser origen de la malaltia.

Generalment els símptomes cursen amb dolor abdominal intens, diarrea, nàusees, vòmits, febre i cefalea

La Salmonella és un bacteri que pot viure en un ampli rang de temperatures, des de 5 a 45ºC, encara que la seva temperatura òptima de multiplicació és 35-37ºC, just la temperatura corporal, i és capaç de sobreviure en un ampli rang de pH, tant en medis àcids com alcalins. No obstant això, les temperatures de cocció superiors a 70ºC aconsegueixen eliminar el bacteri, i en temperatures de refrigeració (5ºC o inferior) no pot reproduir-se. Per tant, la temperatura és la nostra aliada per combatre-la.

La salmonel·losi a l’estiu

A l’estiu és freqüent que augmentin els casos de salmonel·losi i altres toxiinfeccions alimentàries, ja que les altes temperatures externes afavoreixen el creixement microbiològic i els aliments en ocasions es mantenen durant més temps a temperatura ambient (pícnics a l’aire lliure o simplement una mala gestió o descuits). També és una època en la qual els aliments ens venen de gust frescos o no tan calents com en altres èpoques de l’any i, per tant, mengem més aliments en cru i es rescalfen els aliments a menys temperatura sense arribar a les temperatures de cuinat adequades per a la seva eliminació.

Generalment els símptomes cursen amb dolor abdominal intens, diarrea, nàusees, vòmits, febre i cefalea. Solen aparèixer entre les 6 i les 72 h després de la ingesta d’aliments contaminats i la malaltia dura entre 2 i 7 dies. Pot també romandre en els éssers humans o animals com a portadors asimptomàtics durant períodes perllongats,  per la qual cosa és molt important extremar la higiene del manipulador d’aliments. També és convenient assegurar-se de que la persona que ha passat la infecció ja no és portadora.

Salmonelosis
123rf Limited©vchalup

Què podem fer per evitar la contaminació?

Hem de prendre mesures de prevenció, que ens serviran en general també, per evitar altres malalties bacterianes de transmissió alimentària:

  • Rentat de mans amb sabó i aigua calenta, durant al menys 20-30 segons abans i després de manipular els aliments, després de manipular residus, anar a al lavabo o realitzar qualsevol altra activitat que no sigui la manipulació d’aliments.
  • Després de manipular carns, peixos, ous, fruites i vegetals crus s’han de rentar bé les mans del manipulador, les superfícies i els estris utilitzats.
  • Cuinar completament els aliments, aconseguint una temperatura com a mínim de 70°C durant 2 minuts al centre de l’aliment.
  • Un cop cuinats, si no van a ser consumits immediatament, s’han de conservar en refrigeració el més aviat millor. Per refredar els aliments abans de ficar-los a la nevera, poden separar-se en fraccions petites i no deixar-los durant més de dues hores a temperatura ambient.
  • A la nevera, separar els aliments crus dels cuinats i mantenir-los sempre ben tapats.

La higiene és fonamental

En les receptes que requereixen l’ús d’ou cru com algunes salses, s’han d’extremar les mesures d’higiene, es prepararan amb la menor antelació possible, es conservaran en refrigeració i es rebutjarà el que no s’ha consumit en el dia. La Salmonella en els ous es troba a la closca, però en cap cas és recomanable rentar-los, ja que pot provocar contaminació creuada i ajuda a la transmissió del bacteri de l’exterior de la closca fins a l’interior de l’ou. Es recomana també trencar els ous en un recipient diferent del què s’utilitzarà per al batut i / o preparació del plat per evitar aquesta transmissió. En la indústria alimentària i en la restauració no està permès l’ús d’ou cru en les seves preparacions, havent de fer ús de ovoproductes pasteuritzats, sotmesos a un tractament tèrmic capaç d’eliminar el bacteri.

A causa de la seva gran capacitat de propagació i d’adaptació, és una de les malalties més comunes, afectant, segons dades de l’OMS, a desenes de milions de persones al món

Els productes elaborats en la indústria estan sotmesos a un control de qualitat i seguretat alimentària molt estrictes per a prevenir la seva contaminació. Tot i així, com a consumidors, hem de seguir sempre les recomanacions del fabricant pel que fa a la conservació del producte. És molt important llegir bé l’etiquetatge dels aliments ja que ens indicarà com conservar el producte tant tancat com un cop obert, quina és la seva manera d’utilització (si ha d’estar cuinat o escalfat abans de ser consumit) i la seva data de caducitat que hem respectar, doncs, a partir de la mateixa, la seguretat microbiològica no està garantida.

  • Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a la seva extensió limitada.

AutoresNúria Arranz, enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Farmacèutica – Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Juliol 2021