La listeriosi és una malaltia de transmissió alimentària poc freqüent, però a tenir molt en compte pel seu potencial letal.

És causada pel bacteri Listeria monocytogenes i es caracteritza per símptomes com ara diarrea, febre, mal de cap i muscular. Però a més d’això, es pot donar la forma invasiva de la malaltia, que és més greu, sobretot si afecta determinats grups de població d’alt risc com embarassades, nadons i persones amb les defenses debilitades (malalts crònics, edat avançada, o sotmeses a determinats tractaments mèdics).

En aquests casos, pot donar lloc a infeccions greus com septicèmia, meningitis, encefalitis, o afectar a altres parts del cos. Així, la listeriosi és una malaltia poc freqüent, però mortal en una proporció important, arribant fins i tot al 30% de mortalitat.

listeriosis test

Listeria monocytogenes presenta una gran ubiqüitat en la naturalesa, pel que està àmpliament distribuïda i pot trobar-se tant al terra, a l’aigua, com en el tub digestiu d’animals.

A diferència d’altres bacteris, és molt resistent en ambients salins, suporta condicions anaeròbiques com el buit, es multiplica en un ampli rang de pH (4,4 a 9,4), pot multiplicar-se còmodament a temperatures de refrigeració (2ºC a 4ºC) i és capaç de formar biofilms en diferents superfícies, fent-la així més resistent als processos de neteja i desinfecció.

Les temperatures de cocció superiors a 70ºC durant dos minuts sí que aconsegueixen eliminar el bacteri. Per tant, haurem de tenir en compte aconseguir aquestes temperatures en el cuinat, fins i tot al reescalfament dels aliments.

Els aliments als que més s’associa la listeriosi:

 • Crus: llet crua, formatges tous o gelats (elaborats amb llet no pasteuritzada),
  germinats, carns i derivats no cuinats o llescats (embotits envasats), patés, fruites i verdures trossejades amb antelació, verdures crues sense netejar ni desinfectar.
 • Embotits curats.
 • Peix fumat.
 • Aliments sobrants conservats durant dies a la nevera.
 • Aliments llestos per consumir, tant d’origen animal com vegetal.

Es transmet a l’ésser humà al consumir els aliments contaminats i per transmissió vertical, és a dir, de la mare al fetus a través de la placenta o ja en el part.

També el part d’animals és un moment delicat, encara que poc freqüent on es pot donar contaminació tant a l’animal nounat com a les persones, veterinaris o ramaders que estan assistint al part.

La contaminació pot donar-se en qualsevol fase de la cadena alimentària, des del productor primari a l’elaboració, transformació, transport, venda i en les pròpies llars del consumidor final.

El període d’incubació de la infecció és generalment d’1 a 2 setmanes, però, pot arribar a ser més llarg, fins de 90 dies, de manera que, de vegades, es fa difícil identificar l’aliment origen de la infecció.

Per tot això, és important conèixer com prevenir-la en cada una de les baules de la cadena alimentària que ens afecta. La legislació estableix uns límits màxims de Listeria monocytogenes permesos en els aliments, per tant, els operadors de les indústries alimentàries han de tenir un pla de mostreig periòdic per comprovar que compleixen amb els límits establerts per garantir la posada al mercat d’aliments segurs.

En cas d’operadors que elaboren aliments llestos per al consum, dins del seu pla de mostreig hauran a més d’incloure les superfícies dels equips, estris i zones de producció. Realitzaran també estudis de vida útil per comprovar que els valors microbiològics estan dins dels límits permesos fins a la seva data de caducitat. Les autoritats sanitàries de les comunitats autònomes, porten a terme controls oficials per comprovar que les empreses alimentàries compleixen el que s’estableix legalment.

seguridad alimentaria

I com a consumidors, què podem fer?

Per evitar la listeriosi és molt important:

 • Respectar les indicacions de conservació i data de caducitat indicades en l’etiquetatge.
 • Llegir bé les condicions d’utilització i no consumir en cru aquells aliments on s’indiqui expressament que han de ser cuinats abans del seu consum.
 • Cuinar els aliments i reescalfar les sobres completament (assolir temperatures superiors a 70ºC durant 2 minuts) i de forma homogènia (evitar microones o, si s’utilitza, aturar-lo i remoure l’aliment per escalfar-lo en diverses vegades).
 • Evitar guardar sobres d’amanides o altres que no podran ser tractats
 • Rentar i desinfectar fruites i verdures que seran consumides en cru. Tallar-les en el moment de consumir, si és possible.
 • Tenir precaució d’evitar contaminació creuada d’aliments ja cuinats amb superfícies, estris, altres aliments contaminats o fins i tot pel mateix manipulador.
 • Mantenir neteja i desinfecció d’estris, superfícies i mans.
 • Separar els aliments crus dels cuinats.
 • Utilitzar aigua i matèries primeres segures.
 • Els grups de risc han d’evitar menjar aliments associats amb la listeriosi.

Evitar les malalties de transmissió alimentària és sens dubte una tasca de tots els implicats en la cadena alimentària, inclòs el consumidor. Tant la formació dels manipuladors d’aliments com la informació als consumidors, són mesures de prevenció essencials que ens ajuden a evitar-les.

* Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a la seva extensió limitada.

AutoresNúria Arranz, enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Farmacèutica – Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Agost 2021