Paloma Aguado és la Directora de Màrqueting de BioGran, empresa espanyola pionera i referent en el sector de l’alimentació ecològica. Des de 2019, BioGran forma part d’Ecotone, el primer grup d’empreses d’alimentació d’Europa que compta amb la certificació B Corp. Entre les seves marques es troba Abbot Kinney’s, amb deliciosos iogurts i gelats vegans, que es va incorporar a Ecotone fa tres anys amb l’objectiu de fer de les alternatives vegetals la nova norma.

Paloma Aguado: “Una censura sobre las alternativas vegetales sería un enorme inconveniente para el futuro de nuestro planeta”
Paloma Aguado, Directora de Màrqueting de BioGran

Veurem nous llançaments enguany a Abbot Kinney’s?

És clar que sí! Ja des del seu inici, Abbot Kinney’s va néixer escoltant els consumidors i observant tendències de mercat. És una marca molt dinàmica i innovadora, l’essència “plant based” està en plena expansió. Per aquest motiu, i responent a la demanda dels consumidors, Abbot Kinney’s acaba de llançar la seva gamma daily delight, una gamma igualment bio, 100% vegetal, apta per a vegans i sense soja, per poder gaudir cada dia del seu deliciós sabor.

Preveuen un creixement continu de la demanda de gelats i iogurts vegans?

Des de fa temps, percebem que els productes d’origen vegetal han arribat per a quedar-se, sent cada vegada més habituals en els supermercats. Les alternatives veganes i ecològiques als lactis, com els iogurts o els gelats, continuaran integrant-se i guanyaran espai en la nostra dieta, ampliant la seva oferta a nous sabors i textures, sempre amb la qualitat com a norma. Creiem fermament en un creixement continu d’aquests productes. Ja no es tracta només d’una qüestió de salut, sinó també de sabor i plaer.

“La nostra missió és canviar la norma i fer dels productes lactis l’alternativa”

Quin és el perfil de client d’Abbot Kinney’s: vegans compromesos, entusiastes del vegetal, consumidors conscients, persones que busquen alternatives saludables?

La nostra missió és canviar la norma i fer que els productes lactis siguin l’alternativa, augmentant la conscienciació sobre els productes plant based entre un públic més ampli. Ens centrem en un grup de consumidors cada vegada més nombrós que vol dur un estil de vida més conscient (saludable, sostenible i/o ètic), però que no vol renunciar al sabor.

La crueltat amb els animals, la contaminació i l’acceleració del canvi climàtic ja no són un sinònim de “bon profit”. Afortunadament, la gent és conscient que cada producte que es produeix, es consumeix i es llença té un impacte en el planeta i la seva biodiversitat, així com en la salut personal. També hi ha molts consumidors que busquen proactivament alternatives alimentàries més sanes i naturals, cosa que s’ha accelerat amb el COVID-19.

Quina és la seva opinió sobre l’Esmena 171 que proposava la Unió Europea? 

Per a complir els objectius de desenvolupament sostenible, hem de tendir a un estil de vida plant based. L’Esmena 171 obstaculitzaria la innovació i complicaria la comunicació amb els (nous) consumidors. El fet que ja no sigui sobre la taula definitivament ajuda a accelerar la transició cap a un sistema alimentari més sostenible, ja que dona més llibertat per a desenvolupar i abordar les necessitats dels consumidors.

“Per a complir els objectius de desenvolupament sostenible, hem de tendir a un estil de vida plant based

L’èxit de la petició de Proveg demostra que la veu de gairebé mig milió de consumidors no pot ser ignorada, i això ens dona energia i esperança per al futur. Demostra que junts podem donar la volta a la norma. És una gran victòria per al sector vegetal i el planeta en el seu conjunt, però no és el final.

Quina va ser la vostra reacció davant el rebuig generalitzat de l’Esmena 171?

L’Esmena no sols suposava una greu censura per al sector vegetal, imposant restriccions a la denominació dels productes alternatius als lactis. També entrava en contradicció amb diferents projectes europeus que promouen les dietes veganes i vegetarianes com a part de l’estratègia d’alimentació sostenible. S’ha demostrat que la UE entén que una censura sobre les alternatives vegetals seria un enorme inconvenient per al futur del nostre planeta i per a la consecució dels objectius de l’Acord de París per a 2030.

Demostra, també, que cada persona, com a individu, pot marcar la diferència amb el seu comportament i que tots hem de centrar-nos en com podem accelerar el canvi i facilitar als consumidors l’elecció d’opcions vegetals. És, sens dubte, un petit pas en la bona direcció. No obstant això, la UE encara no entén del tot que és millor donar la volta a la norma i fer que els lactis siguin l’alternativa, ja que termes com “llet” i “iogurt” en els productes plant based continuen estant prohibits. Esperem que aquest sigui el següent pas.

Autor: Enric Urrutia, Director

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021