Louise Luttikholt és la Directora Executiva d’IFOAM – Organics International des 2018. Va néixer i créixer en una petita granja familiar en els Països Baixos, Louise va estudiar biologia i filosofia a la Universitat d’Utrecht i té una àmplia experiència en agricultura ecològica, comerç just i cooperació per al desenvolupament internacional. Ha desenvolupat la seva carrera treballant per Fairtrade International i l’organització de desenvolupament suïssa Helvetas.

Louise Luttikholt IFOAM

De quina manera ha afectat la pandèmia a l’ecològic?

Molt. Ho veiem en xifres: les vendes van pujar. La gent cuinava molt més a casa i veien com el menjar i la salut es combinaven. En termes de canvi de comportament, és a dir, en certa manera, bé, perquè sabem que el canvi de comportament només té lloc quan les persones fan les coses de manera diferent durant més de 6 setmanes. Ara, la pandèmia ha durat tant que la gent ha interioritzat l’important que és l’alimentació i la salut, els beneficis del menjar casolà i de compartir un àpat. En aquest sentit, l’impacte ha anat més enllà de les xifres de mercat.

Tornarem a la normalitat?

Juntament amb el moviment Fairtrade diem: “Què és realment normal? Quan tornem a alguna cosa hauria de ser cap a quelcom més just”. El sector ecològic ha crescut molt perquè els ciutadans, en el seu paper de consumidors, sovint pensen en l’impacte que tenen les seves eleccions d’aliments i, per tant, compren productes ecològics. Fins ara, depenem realment de les eleccions individuals dels consumidors, mentre que el context en el qual això passa encara es basa en el vell paradigma de creixement (econòmic) il·limitat, productivitat, etc. Només podem agrair les iniciatives de les persones que han fet avançar el sector ecològic. Però ara estem en el punt en què realment necessitem canviar el context (polític).

“No només volem parlar de solucions que canviïn el joc, també hem de parlar del paradigma que canvia el joc

Com es pot canviar el context a tot el món?

Aquest any tenim la Cimera de Sistemes Alimentaris de les Nacions Unides, l’esdeveniment en el qual moltes persones participen en discussions, diàlegs, per trobar solucions que canviïn les regles de joc. IFOAM – Organics International ha triat ser part d’aquesta cimera i m’han convidat com a experta a unir-me a una pista d’acció. Vam tenir molta cura a l’acceptar això i també som conscients que aquest procés podria anar en la direcció equivocada. No obstant això, creiem que és important ser-hi. No només volem parlar de solucions que canviïn el joc, també hem de parlar del paradigma que canvia el joc. Ja no es tracta de solucions individuals, sinó del context en el qual tots podem viure junts per a un futur més sostenible. Parlarem sobre la veritable comptabilitat de costos, el principi de qui contamina paga, etc. Es tracta de trobar un context polític en el qual els agricultors puguin fer el correcte. Estic convençuda que la majoria dels que anomenem “agricultors convencionals” també volen fer el bé, però es veuen obligats a arraconar-se a causa del context econòmic i polític i és molt difícil per a ells sortir d’això.

Creu que els objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU encara són assolibles?

És una pregunta difícil. Cada vegada hi ha més grups que realment volen canviar. Tenim seients a la taula de moltes organitzacions de l’ONU i estem parlant amb la FAO, on hi ha una secció completa sobre l’ampliació de l’agroecologia. Estem parlant amb els de Medi Ambient de l’ONU i veiem que l’agricultura ha de canviar. Estem parlant amb la Convenció sobre Biodiversitat. L’interessant de treballar en el sector agrícola és que l’agricultura té molta influència en molts dels ODS i, treballant en agricultura, pots o agreujar tots els problemes que tenim o pots ser part de la solució.

Quines direccions, en termes d’implicacions governamentals, es poden seguir?

Per a mi, una eina interessant és la veritable comptabilitat de costos, ens ajuda a comprendre les externalitats de totes les nostres accions. Per exemple, estic encantada amb la sentència de tribunal dels Països Baixos sobre Shell. Si no són els propis governs, els ciutadans s’aixecaran, les ONG s’aixecaran i portaran això als tribunals. Crec que estem molt més lluny que fa un parell d’anys.

“Abans era molt difícil convèncer als governs. Ara els governs ens demanen la nostra opinió”

Com ha canviat això la forma en què IFOAM – Organics International- es connecta amb els prenedors de decisions?

Abans era molt difícil convèncer als governs. Ara els governs ens demanen la nostra opinió. Això canvia el nostre paper i també el nostre llenguatge, perquè quan algú demana sincerament el teu consell, et situes en el mateix nivell de conversa.

És possible escalar l’ecològic al que es necessita en els propers anys?

Sí, i crec que hem d’estar oberts a que l’ecològic, tal com el coneixem ara, podria canviar en els propers anys. Així com l’ecològic es veu diferent ara del que era en els anys 70. Si parlo amb la meva tia més gran sobre l’ecològic, encara té aquesta imatge d’una petita botiga plena de pols amb algunes pomes petites, però ara és diferent. També hem d’estar oberts per veure com canvia el nostre sistema de certificació. Sempre hi ha una necessitat de certificació grupal: Com es veu?, o quin tipus d’eines usarien?, necessitem tots aquests inspectors?, fem servir satèl·lits?… I suport, per exemple, quan parlem de producció intensiva a petita escala: necessitem un certificador de grup?, podem passar a formes més participatives? O potser, aquest seria el meu últim desig, donar-li la volta, certificariem i hauríem de controlar molt clarament a aquells que encara pensen que cal fer servir pesticides?

L’ex Director Executiu d’IFOAM – Organics International, Gerald Hermann, ara està treballant en auditories i certificacions digitals. Això podria jugar un paper clau en el futur?

Per descomptat. Definitivament hi haurà circumstàncies en què necessitem un enfocament digital o per satèl·lit. Com a exemple, estic pensant a Kazakhstan i les mil hectàrees que hi ha. Com comprovaria això un inspector individual i per què li demanaríem a una persona que ho fes quan podríem fer-ho d’una altra manera? També crec que la pandèmia ens ha ensenyat que podem apreciar més les eines digitals i, al mateix temps, coneixem els límits de les eines. El nostre món real no serà digital, però podem fer servir aquestes eines de manera adequada.

“La pandèmia ens ha ensenyat que podem apreciar més les eines digitals i, al mateix temps, coneixem els límits de les eines”

Està el moviment ecològic en perill per l’entrada en el sector de nous actors i recursos procedents dels mercats convencionals, com Amazon?

La força de el moviment ecològic és que ha crescut i s’ha desenvolupat exactament gràcies al mercat. No crec que siguin necessàriament pols oposats, el que crec és que és una cosa per observar. Tinc molta confiança en els pioners i les iniciatives pioneres que continuen. “Verd” ara no és el mateix que era a la dècada de 1970, i això seguirà canviant i, al mateix temps, volem convidar altres persones a ser part del nostre joc. També volem convidar a la gent a la nostra forma de pensar; és imperatiu ser inclusiu ja que el temps és molt curt. Llavors, què necessiten? Si realment volem que “verd” sigui la norma, també hem d’entendre que és possible que haguem de canviar, que hem de tenir diversos idiomes per poder atraure diversos grups de la nostra societat. Però el context polític ha de canviar. Amazon, crec, és un producte típic resultat d’un paradigma que ja no volem. Necessitem un canvi de paradigma. El concepte “el cel és el límit” d’Amazon i el creixement etern soscava la sostenibilitat del nostre planeta.

Com treballa IFOAM – Organics International per al desenvolupament ecològic a l’Àsia, l’Àfrica i l’Amèrica de Sud?

Tenim un grup a l’Àsia que té un projecte meravellós treballant amb alcaldes, i hi ha molts municipis que volen ser 100% ecològics. Treballem amb IFOAM Amèrica de Nord, que tracta d’influir directament en la regulació dels EE. UU., el mercat i assegurar-se que la certificació grupal encara estigui permesa als EE. UU. perquè els agricultors d’altres parts de món tinguin accés al mercat. Tenim el grup IFOAM Llatinoamèrica que està prenent l’agricultura ecològica des d’un enfocament més agroecològic. Tenim grups actius a l’Àfrica que actualment estan treballant en un gran projecte de govern alemany sobre com difondre el coneixement sobre pràctiques ecològiques amb els agricultors. IFOAM Organics Europe fa un excel·lent treball amb la Comissió Europea sobre la regulació de la UE i la reforma de la PAC.

Els estats de l’Himàlaia estan sincerament interessats a traslladar tota la regió lliure de químics a una forma ecològica, i els funcionaris de govern s’ho prenen seriosament. Tenim a el govern de l’Equador de debò treballant seriosament al respecte. Uganda també vol tornar-se ecològica. Són tants els exemples i iniciatives que van sorgir en els últims anys. Realment ens estem movent en aquesta direcció.

“Estem treballant amb aquells que marxen tots en la mateixa direcció i som capaços de centrar-nos en el que tenim en comú, en lloc de en les petites diferències”

Estem posant a disposició eines per al canvi de polítiques. Ara tenim un projecte anomenat Polítiques Alimentàries per al Canvi, en què vam reunir als prenedors de decisions. Com pot Equador treballar amb Uganda i aprendre d’ella, per exemple? En aquest cas, no estem parlant de grans projectes de desenvolupament; parlem de prenedors de decisions individuals que poden parlar entre ells. Aquest treball és a nivell peer-to-peer i portem aquestes experiències a nivell internacional.

L’any que ve IFOAM – Organics International celebrarà el seu 50è aniversari. Quins plans té per a l’ocasió?

En 2022, i donat que som un moviment global, la celebració definitivament serà descentralitzada. Convidarem a tots els nostres membres, totes les activitats que són ecològiques per celebrar els 50 anys d’IFOAM – Organics International.

Està satisfeta amb l’evolució de IFOAM – Organics International des que es va unir a l’organització?

Se m’ha donat una agenda molt ambiciosa. Crec que encara estem completant algunes parts. Un resultat important és que ens hem acostat a molts moviments d’idees afins. Estem treballant amb aquells que marxen tots en la mateixa direcció i podem enfocar-nos en el que tenim en comú, en lloc de en les petites diferències que tenim. Això és una gran fita, no necessàriament de la meva part, sinó de tot el sector, com treballem, com ens vam presentar, la proposta que tenim per al món.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021