Sostenibilitat, activisme i ètica. Són algunes de les qualitats que defineixen a Biocop, empresa pionera del sector ecològic al nostre país

Biocop: “Venim del moviment ecològic, no de la industria”
©Bio Eco Actual. Sostenibilitat i harmonia es destaquen en les instal·lacions de Biocop

Orígens de Biocop

Emparada pel moviment ecologista, Biocop va néixer l’any 1975 en forma de cooperativa de treball, quan el sector ecològic encara no s’havia desenvolupat i molts veien la filosofia bio com una cosa alternativa. Més de 45 anys després, Biocop continua contribuint a la comercialització, promoció i divulgació de la producció en tot l’Estat espanyol.

“El menjar natural era propi de hippies. Quan vàrem començar érem inclassificables i ens atacaven”, afirma el co-fundador i CEO de Biocop, Joan Picazos, mentre passem entre les plantes autòctones del Mediterrani que configuren el jardí exterior de les actuals instal·lacions de l’empresa. Remuntant-se als orígens, Joan Picazos explica a l’equip de Bio Eco Actual alguns dels obstacles inicials que van haver d’enfrontar.

Una empresa pionera

Fa uns anys, en presentar nous productes, calia notificar-los al registre del departament de Sanitat. Donat que eren encara desconeguts per a molts i no figuraven al registre de productes regulats, es considerava que alguns dels productes innovadors que Biocop volia introduir al mercat, com el mill o la primera pasta de sopa integral de l’Estat, no complien amb els requisits establerts. Aleshores no es concebia, per exemple, que la pasta no fos  elaborada amb farina refinada.

“El menjar natural era propi de hippies. Quan vàrem començar érem inclassificables i ens atacaven”

Per sort, aquest escenari ha canviat amb el pas dels anys i la consolidació del sector. A partir de 1987, Biocop va començar a forjar-se com a societat familiar, experimentant un creixement continuat fins a consolidar-se, traslladant-se l’any 2016 a les instal·lacions actuals situades a Lliçà de Vall (Barcelona): el seu centre neuràlgic. “Avui som mainstream i ens imiten”, conclou el director general de Biocop.

©Bio Eco Actual. Joan Picazos (dreta), CEO de Biocop, junt a l’equip de Bio Eco Actual

Sostenibilitat i eficiència

Espais amplis i oberts a les oficines, amb llum natural i vertebrats per un jardí vertical ecològic. Renovades recentment sota criteris de sostenibilitat i eficiència, les noves instal·lacions reflecteixen l’essència de Biocop. “Va ser un abans i un després absolut. Estàvem concentrats en 150 metres quadrats i quan vam reformar l’espai, vam respirar. Les coses que hem fet en els últims tres anys no les hauríem fer sense aquest entorn”, assegura el fundador.

Una de les prioritats de l’empresa és el benestar dels seus clients i els 40 treballadors que configuren la plantilla actual. És per això que disposa d’una gran infraestructura tècnica: llums LED per a garantir una bona il·luminació, claraboies automàtiques per a controlar la ventilació, així com un dispositiu antiincendis i de prevenció de riscos laborals. Tot això, juntament amb una gran logística, permet dinamitzar l’activitat diària en el magatzem.

Tota mena de productes

Més de mil referències en productes procedents d’unes cinquanta marques reconegudes dins del sector arriben sistemàticament a la platja d’entrada de la nau. Tots els articles, certificats com a ecològics, es codifiquen amb un sistema propi i sofisticat, que compta amb un sistema de rotació de productes (First In First Out) i un picking automatitzat per a agilitar la preparació de les comandes, així com una cambra d’atmosfera controlada per a conservar els productes a granel (per exemple, llegums i arròs) fins a ser envasats en les pròpies instal·lacions. Així, Biocop distribueix pastes, cafè i infusions, snacks, conserves, elaborats, productes de cura personal i d’higiene de la llar. “En 45 anys no sé si hi ha res que no hàgim fet, però el refrigerat és l’única categoria amb la qual no treballem actualment. Hem optat per especialitzar-nos”, explica Joan Picazos.

Sota criteris de sostenibilitat i eficiència, les noves instal·lacions reflecteixen l’essència de Biocop

Mentre que, a les oficines, ara quasi buides per l’adaptació de l’empresa al teletreball, segueix el no parar dels departaments de vendes, màrqueting, comunicació i atenció al client. Una infraestructura consolidada que ha permès una adaptació eficaç a la pandèmia i a l’augment de la competència dins del sector. “La informàtica és imprescindible, però la qualitat de les persones és essencial”, afirma el fundador.

©Bio Eco Actual. Magatzem principal de Biocop

Valors empresarials: essència i pilar de creixement

Al llarg de 45 anys d’història, Biocop ha passat de ser una cooperativa familiar pionera a ser referent del sector ecològic espanyol present a 3.500 punts de venda del canal especialitzat, aconseguint una facturació aproximada de 16 milions d’euros a l’any.

Així i tot, per a diversificar l’oferta i augmentar la capacitat de producció, mantenint els seus valors diferencials, l’any 2019 Biocop va unir forces amb Léa Compagnie Biodiversité, una de les grans empreses de referència del mercat ecològic francès. En aquest sentit, el director general de Biocop afegeix: “Ens va semblar que calia fer un pas endavant i aliar-nos amb gent com nosaltres. El grup Léa està format per empreses familiars i regionals. Tenim absoluta independència econòmica, i això es viu molt en les decisions del dia a dia. Construïm amb visió de futur i sense renunciar als principis ni a la qualitat del producte en benefici del rendiment”.

Valors com la sostenibilitat, el comerç just, la justícia social i la transparència amb els clients i els treballadors són l’essència i el pilar del creixement de Biocop. “Tots els que componem aquest grup compartim aquests principis. Venim del moviment ecològic, no de la industria. Hem anat evolucionant per a tenir més influència”, afirma Joan Picazos. “La meva ambició és influir en el desenvolupament de l’alimentació. Està passant. Biocop ha obert camí”, afegeix.

Autors: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg. Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021