Els col·legis precisen d’una higiene extrema, una desinfecció total que garanteixi l’absència de bacteris, virus i patògens que puguin ser causants de malalties. La neteja escolar, les tasques per dur-la a terme i la seva periodicitat, són tan importants com la qualitat dels productes netejadors i desinfectants que es facin servir.

Químicos tóxicos en productos de limpieza escolar
Químics tòxics en productes de neteja escolar

Els nostres fills passen gran part de la seva vida a l’escola. Viuen una llarga jornada laboral de cinc dies a la setmana durant nou mesos. És per això que ens hem de preocupar per les condicions higièniques en què es troben els centres educatius, les aules i instal·lacions. La neteja i desinfecció de sòls, sanitaris, dutxes i menjador són un repte diari que de no fer-se correctament pot incidir negativament en la salut dels escolars, nens o adolescents. Tenen un sistema immunològic en desenvolupament, amb defenses no completament desenvolupades que els fa vulnerables a contagis i infeccions.

Quins productes es fan servir per a la neteja escolar?

No hi ha dubte que els col·legis estan nets i les seves condicions higiènico-sanitàries són bones. La incertesa no ve pel grau de neteja en la qual es troben els centres educatius, sinó pel tipus de productes de desinfecció que es fan servir i les seves característiques. La salut depèn molt del tipus de productes de neteja que s’utilitzin. Segons la toxicitat intrínseca de les substàncies químiques que els componen, la salut dels nostres fills es veurà exposada en diferent grau i forma. Amb revisar les característiques químiques de les diferents famílies de productes de neteja usats a les escoles, ens adonem del risc a que els nostres fills estan exposats. La seva composició posa en evidència que aquests productes contenen substàncies que com a mínim generen dubtes de toxicitat, incloses algunes d’elles per la seva relació amb l’asma, l’alteració hormonal i reproductiva, neurotoxicitat i altres efectes sobre la salut.

A l’hora de triar optarem sempre per aquells productes de neteja que tinguin certificació ecològica

Quins perills existeixen?

Els perills tenen forma de detergents, desinfectants, aerosols, netejavidres, netejadors de sòls, menja greixos, lleixius, amoníac i altres productes destinats a mantenir les escoles netes. Els detergents usats en rentavaixelles poden contenir enzims, surfectants, al·lèrgens com perfums i conservants, substàncies que originen alteracions en persones amb la pell sensible, amb problemes respiratoris o amb al·lèrgies.

Els desinfectants bacterians usats en superfícies a higienitzar irriten la pell, els ulls i el sistema respiratori, tenen impacte sobre el sistema immunològic, produeixen asma i estan relacionats amb la reducció potencial de la fertilitat. Els netejadors en aerosol contenen substàncies perilloses com dissolvents i compostos orgànics volàtils (COV), irriten ulls, nas i gola, estan associats amb malalties com l’asma, mals de cap i pèrdua de coordinació, nàusea, i en grans dosis i exposicions prolongades dany al fetge, ronyó i sistema nerviós central. Els netejavidres i neteja-sòls contenen compostos que poden irritar els ulls, la gola i les vies respiratòries, i per contacte, lesions en l’epidermis. Els menja greixos porten sosa càustica que els fa corrosius, i els lleixius i amoníacs poden cremar la pell i danyar els ulls per contacte.

123rf Limited©halfpoint

Existeixen alternatives no tòxicas

Molts, per no dir tots, dels productes químics que contenen substàncies nocives utilitzats en les escoles tenen alternatives no tòxiques, el que permet que a les escoles se’ls substitueixi per altres de baix o nul impacte sobre la salut. Hem d’optar per substàncies de neteja innòcues que s’han usat des de sempre i que se sap que no comporten riscos, com vinagre blanc, bicarbonat sòdic, llimona o bòrax. Per la seva composició a base d’àcid acètic, el vinagre garanteix una eficaç neteja del greix, un bon poder desinfectant, elimina la calç i dóna brillantor. El bicarbonat sòdic és un eficaç antifúngic enfront de les taques de floridura, desinfectant, per treure el greix i blanquejador. La llimona té propietats antimicrobianes que permeten desinfectar i eliminar els gèrmens, treu taques de greix i olors, destrueix la calç i abrillanta superfícies.

Tots, dels productes químics que contenen substàncies nocives utilitzats en les escoles tenen alternatives no tòxiques

El bòrax és una substància que s’utilitza com a base en els productes de neteja i desinfecció de sòls, banys i cuines. Barrejant-ho amb llimona abrillanta els metalls i elimina l’òxid. Totes elles són substàncies barates, inofensives, naturals i no contaminants. Hem de seguir utilitzant els articles de neteja habituals sempre que sigui imprescindible per no existir una opció útil i viable, però amb precaució, i emprant-ne en el procés el mínim possible. Escollirem aquests productes quan no hi hagi una altra alternativa que garanteixi la higiene i salubritat requerida.

Els productes ecològics són sempre la millor opció

La millor opció sempre serà els productes ecològics. Els netejadors que usem han de ser-ho, tenint ben present que no tot el que es diu “eco” en veritat ho és. Convé informar-se molt bé sobre els productes que farem servir i conèixer la seva composició exacta. És imprescindible revisar la Fitxa Tècnica per veure els components químics del compost, i la Fitxa de Dades de Seguretat a disposició de l’usuari per saber els riscos que l’ús del producte comporta i les mesures que hem d’adoptar a l’aplicar-lo. A l’hora de triar optarem sempre per aquells productes de neteja que tinguin certificació ecològica. La certificació ecològica assegura que els ingredients del producte són segurs per als usuaris de les instal·lacions, especialment els nens. Els productes de neteja ecològics garanteixen una neteja saludable.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021