Els polialcohols o poliols com el xilitol, el maltitol o l’eritritol, són derivats de sucres com la glucosa o la manosa, que tenen un poder dolç una mica inferior al sucre, però amb un menor contingut calòric. És per això que s’utilitzen molt, tant en productes industrials com en productes més artesans sense sucres afegits. Són substàncies que es troben de forma natural en molts aliments, però habitualment es fan servir polialcohols d’origen sintètic. Tenen les seves virtuts i també els seus defectes, així que convé conèixer-los bé per saber si són la forma de edulcorar que més ens convé.

Polialcohols, edulcorants naturals?
123rf Limited©pheelingsmedia

Què són els polialcohols i per a què serveixen com edulcorants?

Aquestes substàncies estan presents de forma natural en algunes fruites i verdures. No obstant això, les coneixem més, ja que són un tipus d’edulcorants dins dels “no intensos o no intensius” ja que, encara que tenen gust dolç, aquest no és tan potent com el de la sacarosa (sucre), a diferència, per exemple , de la sacarina, l’aspartam, la taumatina o l’estèvia, que sí que són més dolces (molt més). Els polialcohols més coneguts són el sorbitol (E420), el maltitol (E965), el xilitol (E967), el manitol (E421) i el eritritol (E968), encara que hi ha alguns altres com el lactitol (966) o el isomaltitol (E953 ).

El seu poder endolcidor està al voltant del 60% del que aconsegueix el sucre amb la mateixa quantitat, que sembla poc comparat amb el 200-700% dels esteviòsids o el 2000-3000% de la taumatina. Curiosament, el sabor dolç dels poliols té un toc refrescant que fa que siguin especialment interessants en la formulació d’alguns tipus de productes o en determinades receptes i, a més, es poden sotmetre a altes temperatures en processos com l’enfornat sense que això sigui un problema. I l’avantatge com edulcorants és que són poc o gens digeribles ni s’absorbeixen en el nostre intestí, per el que en prou feines aporten calories. En aquest sentit, tots els polialcohols tenen 2,4kcal per cada gram, excepte el eritritol que té valor calòric zero. En qualsevol cas, el seu ús és un avantatge respecte a les 4kcal per gram dels sucres (sacarosa, glucosa, fructosa, etc.).

Els polialcohols o poliols estan permesos a Europa com edulcorants per endolcir multitud de productes de diferents categories

Algunes de les seves característiques interessants:

  • Xilitol: el més dolç i refrescant de tots ells, per això s’utilitza molt en productes com caramels i xiclets. A més, està reconegut que l’ús de xiclets edulcorats al 100% amb xilitol ajuda a reduir la placa dental, que és un factor de risc per desenvolupar càries.
  • Eritritol: no és el més dolç, però si el més lleuger, ja que aporta zero calories per cada gram. Això fa que sigui el favorit per a productes que volen evitar l’ús de sucres i, a més, reduir al màxim el nivell d’aportació energètica.
  • Sorbitol: té un poder edulcorant del 60% respecte al sucre i està present en moltes fruites com la poma i la pera.
  • Maltitol: té un poder dolç una mica superior, arribant al 70-80% del de la sacarosa i s’utilitza prou sovint per a postres ja que aporta certa textura cremosa.

Usos permesos

Els polialcohols o poliols estan permesos a Europa com edulcorants per endolcir multitud de productes de diferents categories. Les empreses els obtenen de diferents fonts, per exemple, per extracció o síntesi a partir de productes com el midó de blat de moro o de blat o els sucres del bedoll. Estan molt regulats i això vol dir que està molt definit el que han de complir a nivell de característiques fisicoquímiques, de seguretat alimentària i d’usos adequats. En aquest sentit, la Comissió Europea ha establert en quines categories d’aliments i en quines quantitats poden usar-se, com, per exemple, caramels, xiclets, dolços, begudes aromatitzades, fruites i verdures deshidratades, fins i tot en complements alimentaris. Hi ha una àmplia gamma de categories d’aliments que poden usar els polialcohols com a opció en la quantitat necessària per reduir l’ús de sucres o, el que és més habitual, per evitar-ho. Així, molts productes sense sucre contenen poliols com edulcorants.

Polialcoholes, ¿edulcorantes naturales?
123rf Limited©robertruidl

Poden causar efectes adversos?

La seguretat d’aquests ingredients alimentaris està garantida si s’usen en les condicions que s’estableixen en la normativa sobre el seu ús i el seu etiquetatge. Se sap que els polialcohols, al no absorbir-se en l’intestí i passar per ell de forma intacta, fan que s’acumuli més aigua del normal i poden produir un efecte laxant. Aquest efecte advers es produeix i s’ha d’indicar en l’etiquetatge quan el producte té més de 10 g de polialcohols per 100g d’aliment.

La seguretat d’aquests ingredients alimentaris està garantida si s’usen en les condicions que s’estableixen en la normativa sobre el seu ús i el seu etiquetatge

Aquesta quantitat pot semblar elevada, però, molts productes processats sense sucres afegits poden tenir aquests nivells ja que recordem que el poder dolç és menor que el del sucre i per això les quantitats que s’usen solen ser altes. Aquest efecte laxant pot anar acompanyat de certa producció de gasos i una mica d’inflor abdominal, de manera que moltes persones quan prenen productes amb poliols noten que tenen flatulència. Això fa que aquests ingredients no siguin adequats per a persones que tenen determinats problemes gastrointestinals com còlon irritable o sobrecreixement bacterià.

Així, si volem tenir informació sobre els polialcohols que poden portar els aliments que comprem, hem de mirar bé la llista d’ingredients en la qual els trobarem indicats amb el seu nom o nombre  i precedits amb la paraula “edulcorant”, ja que és la funció que tenen. I, encara que no és obligatori per normativa indicar la quantitat de poliols, sí que ho és advertir del possible efecte advers quan el producte en té més d’un 10%.

  • Nota: aquest article està dirigit al consumidor i és merament informatiu i no exhaustiu degut a la seva extensió limitada.

Autoraes: Núria Arranz, Enginyera tècnica industrial, Tecnòloga d’aliments | Laura I. Arranz, Dra. Farmacèutica Dietista- Nutricionista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021