Molts productes cosmètics, com ara la cosmètica decorativa, utilitzen ingredients d’origen mineral en proporció molt elevada.

Ingredients minerals en cosmètica
123rf Limited©auremar

Hem de vigilar amb els ingredients d’origen mineral en cosmètica

Els ingredients d’origen mineral no es poden certificar com a ecològics ja que aquests queden fora de l’abast del reglament que regula la producció ecològica i que només inclou a vegetals i animals. Hi ha una única excepció, la sal, que per primera vegada incorpora el nou reglament europeu de producció ecològica. En alimentació no suposa un problema perquè aquests ingredients, si n’hi ha, sempre estan en percentatges molt petits. Però en cosmètica és més complicat perquè hi ha productes compostos exclusivament o majoritàriament per ingredients minerals. Per això, és important que els ingredients minerals que contenen els nostres cosmètics hagin estat verificats, per demostrar que compleixen amb els principis de la cosmètica econatural. Cal comprovar que no estan en forma de nanopartícules, que no contenen additius, que s’han extret per mètodes adequats, que no han estat irradiats amb radiació ionitzant, entre d’altres.

Funcions dels ingredients minerals

Els ingredients minerals tenen funcions diverses: com a protectors solars per l’efecte barrera entre el sol i la pell, com pigments en cosmètica decorativa, l’alum com desodorant o el carbonat de calci i l’argila com abrasius per a la neteja de les dents.

Els minerals són bàsicament innocus i no travessen la barrera de la pell. Només poden suposar un problema si estan en forma de nanopartícules. En aquest cas, per llei, ha d’estar indicat en el llistat d’ingredients i apareix escrit (nano) a la banda del compost.

Mineral no significa necessàriament vegà ja que alguns minerals provenen  del món animal, com les perles o petxines marines

El maquillatge a base de minerals presenta avantatges respecte d’altres. No necessita conservants perquè al no contenir aigua no es degrada, és un protector solar natural, no es fa malbé amb la suor i és molt adequat per a pells grasses i per a persones amb pells sensibles. No tapona els porus i conté zinc, que és un antiinflamatori natural pel que és adequat per a pells amb acne. Els pigments minerals naturals s’identifiquen en l’INCI amb un codi que sempre comença per CI77 i tres xifres més específiques de cada mineral.

Riscos ambientals

Tot i que els components minerals són naturals, hi ha alguns aspectes que s’han de tenir en compte i que recomanen que s’opti per una cosmètica certificada. Malgrat la seva innocuïtat per a la salut, si no contenen certs additius, sí que hi ha riscos ambientals en la seva extracció i, en alguns casos com la mica, pot estar lligada a la vulneració dels drets dels treballadors i a l’explotació infantil. Un 75% de la mica que es comercialitza mundialment prové de mines il·legals de l’Índia i, encara que no hi ha dades oficials, s’estima que uns 20.000 nens hi treballen. Totes les partícules minerals en forma de pols són un risc si s’inhalen de manera continuada.

A més, els minerals poden contenir traces de components tòxics i freqüentment es sotmeten a un procés químic de purificació per fer-los aptes per al seu ús. També hi ha al mercat minerals sintètics com la major part de la mica que s’usa en cosmètica.

L’extracció de la mica pot estar lligada a la vulneració dels drets dels treballadors i a l’explotació infantil

Finalment, si no volem ingredients animals en la nostra cosmètica, hem de tenir en compte que mineral no significa necessàriament vegà ja que alguns minerals provenen del món animal, com les perles o petxines marines.

Autores: Nuria Alonso, Certificación BioVidSana y Montse Escutia, Proyecto Ecoestética

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here