Sol, amb llet, intens, descafeïnat… El cafè és una de les begudes més populars a tot el món. Tant és així que el seu gra és la segona mercaderia més comercialitzada en el mercat mundial després de la gasolina. En termes generals, es calcula que més de 25 milions d’agricultors participen a tot el món en la producció de cafè en més de 50 països diferents. Actualment, i amb l’augment del consum de productes saludables, el mercat del cafè ecològic té una oportunitat per a continuar creixent.

café ecológico
Grans de cafè ecològic torrat. 123@bhofack2

Cafè ecològic: Superfície i valor de mercat

Segons l’últim informe The world of organic agriculture de FiBL (2021), un total de 709.118 hectàrees de cafè ecològic van ser reportades a tot el món l’any 2019, convertint-se en el segon cultiu ecològic més important del moment, només superat per l’olivera. Amb això, la producció ecològica ja representa un 6,7% del total de la superfície mundial d’aquest cultiu.

La major part del cultiu es concentra a Àfrica, que amb 330.253 hectàrees representa el 12,5% de la superfície total de cafè del continent (tant de cultiu convencional com ecològic) i el 47% de la superfície mundial de cafè ecològic. En concret, les majors àrees de cultiu es troben a Etiòpia, amb un total de 160.307 hectàrees, i a Tanzània, amb 81.740 hectàrees. També en termes de superfície, destaca Amèrica Llatina amb 268.418 hectàrees de cafè ecològic. Per regions, el Perú (amb 102.730 ha), Mèxic (72.900 ha) i Nicaragua (més de 31.000 ha) concentraven la major superfície del continent.

El cafè és el segon cultiu ecològic més important del moment

Si bé és cert que l’informe mostra un descens de la superfície de cultiu ecològic del cafè (l’any 2018 es comptabilitzaven 20.201 hectàrees més que l’any 2019), actualment hi ha 11.905 hectàrees que es troben sota un procés de conversió ecològica a tot el món. En concret, Nicaragua concentra la major part de la superfície en transició (8.209 ha), seguida per Vietnam (1.700 ha), Colòmbia (909 ha), Bolívia (552 ha), l’Equador (261 ha) i Indonèsia (218 ha).

Creixen les importacions

Les dades demostren que el mercat segueix actiu i en creixement. L’any 2019, el volum d’importació va arribar a les 130 tones mètriques, la qual cosa va suposar un augment del 11,1% respecte a l’any anterior. El Perú i Hondures són els principals països exportadors amb un 58% de les exportacions de cafè (un 32% i 26%, respectivament).

Gran part de les importacions van ser de cafè sense torrar. Es considera que aquest conserva millor les seves propietats organolèptiques que el cafè torrat o molt, motiu pel qual sovint és preferit per molts dels usuaris finals, com les botigues especialitzades o els majoristes, tal com mostra l’estudi de la consultora Industry Research.

café ecológico
Grans de cafè ecològic. 123@khunaspix

Tendències i previsions de mercat

Pel que fa al valor del mercat, el cafè ecològic és va valorar en 6.800 milions de dòlars l’any 2018, segons les dades de la consultora Allied Market Research, i les previsions són optimistes. Es preveu que l’any 2026 abasti els 12.600 milions de dòlars, registrant una taxa de creixement anual del 8,2% fins al 2026.

Segons la categoria de producte, el segment aràbiga va dominar la demanda mundial de cafè ecològic amb una quota de mercat d’aproximadament el 65%, i s’estima que mantindrà el seu domini durant el període de previsió. Per tipus d’envàs, el segment de les bosses continua sent el predominant, encara que s’espera que els nous envasos (i més sostenibles) com els pots o ampolles de vidre tinguin un creixement destacat.

11.905 hectàrees de cultiu de cafè es troben sota un procés de conversió ecològic a tot el món

Pel referent a la distribució, el canal físic és el més important. Els supermercats i els hipermercats representen aproximadament un 30% de les vendes del cafè ecològic. El segueixen de prop el canal de venda online, el que més previsió de creixement té, les botigues especialitzades i les botigues de conveniència.

Una producció ètica i sostenible

Per definició, el cafè ecològic es conrea sota un sistema agrícola que reuneix una sèrie de condicions respectuoses amb el medi ambient: sense utilitzar fertilitzants sintètics, herbicides ni insecticides, i sota els paràmetres que ajuden a conservar la fertilitat de la terra, millorant la salut de l’ecosistema i fomentant la biodiversitat.

café ecológico
Tassa amb grans de cafè torrats. 123@iiinuthiii

És cert que el cafè ecològic es comercialitza a un preu superior al del cafè convencional. Això es deu al fet que en el comerç convencional del cafè existeix un desequilibri important entre els beneficis que reben els agricultors i les grans empreses que comercialitzen i distribueixen el producte. El comerç convencional se sustenta amb grans explotacions, una producció intensificada, especulació en els preus i un gran nombre de baules en la cadena comercial que redueix al mínim els beneficis dels agricultors. A més, en molts dels països d’origen no es respecten els Drets Humans, les dones tenen prohibit tenir terres al seu nom i l’explotació infantil és sistèmica. I molts dels productes que consumim contribueixen a mantenir aquestes situacions.

Enfront d’això, el Comerç Just garanteix unes relacions comercials més equitatives i responsables. El resultat són productes ètics i de qualitat, sostenibles no sols des del punt de vista ambiental, sinó també social i econòmic. Això es basa en: seleccionar les matèries primeres que es conreen en cooperatives de productors d’origen, sovint formades per col·lectius desfavorits, així com mantenir relacions a llarg termini amb els productors per a assegurar un preu just en la producció i un marge econòmic suficient perquè puguin continuar amb l’activitat i viure en condicions dignes. Tal com indica Oxfam Intermón, enfront del 6% del preu final del producte que reben els productors de cafè convencional, els de Comerç Just reben un 15% dels beneficis.

El Comerç Just garanteix productes ètics i de qualitat, sostenibles no sols des del punt de vista ambiental, sinó també social i econòmic

Les garanties de la certificació

És per això que gran part de la producció ecològica d’aquest producte se certifica també sota els paràmetres del Comerç Just. Segons les dades recollides per l’International Trade Center (2020), entre el 20,7% i el 49% de la superfície conreada de cafè està certificada com a ecològica i de comerç just (Fairtrade). A més, elements com el sabor i l’origen distintius, la qualitat nutritiva destacada pels experts, els factors socioeconòmics i la producció respectuosa amb el medi ambient tenen un impacte substancial en la indústria mundial d’aquest producte i marquen la diferència entre el cafè convencional i l’ecològic.

AlterNativa3: pionera del comerç just i ecològic a Espanya

Sota aquest concepte treballa AlterNativa3, una cooperativa que elabora productes ecològics i de comerç just des de 1992. Amb l’objectiu d’oferir alternatives responsables, sostenibles i de qualitat als productes de consum habitual, produeix més de 100 tones de cafè de comerç just i ecològic a l’any.

Els seus fundadors, Rosa i Antonio, van ser pioners a introduir l’alimentació ecològica i el Fairtrade a Espanya a principis dels 90 i a produir cafè ecològic d’origen gràcies a la seva torradora de cafè 100% de Comerç Just, la primera i única de tot l’Estat. Des de llavors i fins avui, des de les seves instal·lacions a Terrassa (Barcelona), torren cafè a mida i elaboren produccions selectes, cuidant al màxim les característiques dels cafès.

AlterNativa3 va ser pionera a introduir l’alimentació ecològica i el Fairtrade a España a inicis dels 90

La matèria primera amb la qual elaboren els seus productes prové de petites cooperatives situades a Àfrica, Àsia, Amèrica Central i Amèrica del Sud, sovint formades per col·lectius minoritaris i desfavorits. Els grans de cafè procedeixen dels cultius als seus països d’origen, configurant un rang d’entre 15 i 18 varietats diferents. Quan aquests arriben a la cooperativa, es combinen, es barregen i es torren a baixa temperatura fins a trobar l’aroma i el sabor perfectes. Una vegada acabat el procés, els grans es refreden i es preparen per al seu empaquetat, llestos per a ser distribuïts en botigues especialitzades, establiments de la restauració i particulars, també a través de la venda online.

café ecológico AlterNativa3
Procès de torrefacció de cafè a la torradora d’AlterNativa3. ©Bio Eco Actual

Producció extensa i de qualitat

Més de 400 productes formen part del catàleg actual d’AlterNativa3. Tots ells ecològics i elaborats sense químics ni tractaments nocius per a la salut ni el medi ambient. Així ho garanteixen els segells de Comerç Just (Fairtrade) i ecològic (Euro Fulla), presents en cadascun dels seus productes.

D’entre les principals referències, destaquen una gran varietat de cafè biològic de comerç just i elaboració local en diferents formats i sabors: cafè mòlt, en gra, dietètic, soluble, en càpsules, en sobres monodosis i descafeïnat. Se sumen a aquesta extensa llista les noves càpsules de cafè d’origen biodegradables, presentades recentment, i una nova línia d’articles zero waste en la qual no falten gots, plats i termos de bambú, per a minimitzar els residus i promoure nous models de consum més sostenibles.

Nuevas cápsulas compostables, de AlterNativa3
Noves càpsules compostables, d’AlterNativa3

Més enllà de la producció

Encara que la maquinària de torrat treballa sense parar, el dia a dia d’AlterNativa3 va més enllà de l’elaboració dels seus productes. Fidel als seus valors, la cooperativa duu a terme activitats de sensibilització per a donar a conèixer aquesta realitat i projectes socials en països del Sud Global per a acompanyar en el seu creixement a les cooperatives productores. Entén el treball en xarxa amb altres organitzacions que promouen el comerç just, la sostenibilitat mediambiental i l’economia solidària com la millor manera d’aconseguir els seus objectius de crear una societat més equitativa basada en el respecte dels drets humans i del medi ambient.

Autora: Ariadna Coma, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Setembre 2021