BioCultura Madrid se celebrarà de forma presencial els dies 11, 12, 13 i 14 de novembre al pavelló 9 de Fira de Madrid – IFEMA. La fira de productes ecològics i consum responsable pionera a Espanya, que aquest any celebra la seva 36ª edició, espera la participació de 400 expositors i 35.000 visitants al llarg dels 4 dies.

BioCultura Madrid reprèn el format presencial de l'11 al 14 de novembre a IFEMA
©Bio Eco Actual. Jordi Muria a l’estand de Mel Muria a BioCultura

El sector ecològic es reuneix a BioCultura Madrid

Entre els que la visitaran, trobem professionals del sector ecològic i consumidors, cada vegada més responsables, exigents i compromesos amb un model de producció i consum més sostenible.

El creixement del sector ecològic a Espanya

Espanya és el principal productor ecològic europeu i el quart mundial en termes de superfície agrària dedicada a l’agricultura ecològica amb 2,35 milions d’hectàrees, el que suposa un augment del 3,5% el 2020 respecte a l’any anterior, segons dades del MAPA (Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació). Des de l’organització de BioCultura destaquen que el 68% dels espanyols declaren consumir productes ‘bio’ perquè són més saludables i ajuden a prevenir malalties, i és aquí on creuen que el sector té una gran oportunitat per seguir conscienciant i creixent. D’altra banda, les estratègies europees Biodiversitat i ‘Del Camp a la Taula’, han situat objectius ambiciosos pel que fa a producció i consum, i la transformació del model agroalimentari cap a un sostenible i coherent amb la situació d’emergència climàtica actual.

BioCultura Madrid espera la participació de 400 expositors i 35.000 visitants al llarg dels 4 dies de fira

Actividades paralelas y showcookings

Activitats paral·leles i showcookings

En aquesta edició de BioCultura Madrid, a més dels 400 expositors, s’ha establert una proposta de 300 activitats paral·leles (tant presencials com online) totes elles d’accés gratuït sota prèvia inscripció. Destaquen les ‘Trobades Bio2B’ que en aquesta edició estaran centrades en les alternatives al plàstic en l’envasat de productes, ja que segons explica la directora de BioCultura i presidenta de l’Associació Vida Sana, Ángeles Parra, “el 89% dels productors del sector ecològic nacional busquen alternatives als materials convencionals per a l’envasament dels seus productes”. A causa d’aquesta creixent preocupació s’ha creat aquest espai professional, que pretén donar resposta a aquesta necessitat.

La jornada tindrà lloc el divendres 12 de novembre amb l’objectiu de posar en contacte a proveïdors d’envasos sostenibles amb els compradors del sector productor i elaborador. A més, aquesta acció es veurà reforçada amb una zona d’exposició on hi haurà empreses fabricants d’envasos i bio plàstics.

A banda de les Trobades Bio2B, els visitants podran assistir als showcookings ecogastronòmics agendats, entre els quals hi haurà classes de cuina, tasts de vi, pa, fruites, verdures i oli; a més de gaudir d’una zona d’eco-foodtrucks on degustar tot tipus de propostes culinàries.

BioCultura Madrid
©Bio Eco Actual. ShowCooking a BioCultura

La producció ecològica, part de la solució

Tot i els temps convulsos de pandèmia, confinament i restriccions que hem viscut, Ángeles Parra es mostra molt optimista: “la producció ecològica és la gran solució per a la salut dels consumidors i del planeta, i això, per a nosaltres, és motiu més que suficient per seguir amb aquesta revolució ‘bio’ que vam iniciar fa ja 40 anys des de l’Associació Vida Sana”, explica.

Com hem vist, el sector ecològic creix i la gent està apostant per models de producció i consum més sostenibles de forma conscient. En aquest sentit Ángeles Parra recalca la importància de celebrar BioCultura Madrid de forma presencial, per fomentar un espai de trobada físic, per fi, entre totes les persones que aposten per aquest canvi. “Ara que la gent s’està decantant cap al més ecològic, nosaltres continuarem defensant els interessos dels més petits i sostenibles, dels més locals, dels que rebutgen el plàstic i sempre busquen alternatives per reinventar-se, dels que venen a granel, dels que van més enllà de les etiquetes. En definitiva, de tots aquells que estan en el sector ecològic produint i/o consumint més per ecosofia que per negoci”, explica.

Les ‘Trobades Bio2B’ d’aquesta edició estaran centrades en les alternatives al plàstic en l’envasat de productes

BioCultura Madrid, ideal per fer el pas ‘BIO’

Des de l’organització apunten que BioCultura és el lloc de trobada idoni per a tots els ciutadans que es decideixen a fer el pas a consumir ‘bio’. El Pavelló 9 del recinte firal d’IFEMA es distribuirà en diferents espais expositius segons la temàtica: l’alimentació ecològica certificada és la que tindrà més presència amb més de 18.000 referències de productes. Estarà ben acompanyada per altres sectors com són la higiene i cosmètica certificada, la moda sostenible, els ecomaterials, els mobles i la decoració per a una llar sostenible, les energies renovables, l’estalvi i el reciclatge, el turisme rural, l’artesania, la música, els llibres i molt més!

Horari i entrades

BioCultura tindrà lloc del dijous 11 fins al diumenge 14 de novembre de 2021 en un horari per al públic general des de les 10h del matí fins a les 20h del vespre (19h el diumenge 14). Per poder accedir al recinte firal caldrà estar en possessió d’una entrada general d’un dia: dijous i divendres 3 euros (cada dia), dissabte i diumenge 5 euros (cada dia), o una entrada general per als quatre dies de 15 euros (s’ha de comprar-online). Els nens/es de 0 a 12 anys, els socis de Vida Sana (més un acompanyant) i els professionals del sector podran aconseguir la seva entrada gratuïta a través del web.

  • Compra de entrades, registre professional i més informació disponible a www.biocultura.org

Autora: Laura Lobo Callieri, Periodista

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021