La infusió és segurament la forma més popular, quotidiana i fàcil d’extreure els principis actius terapèutics de les plantes. Contribueix a combatre el fred, ajuda la digestió, a agafar el son i, en general, a mantenir l’equilibri hídric. La que anomenem infusió (infús) és la forma que s’empra per a les parts toves i seques de fulles, flors o fruits de la planta. Per a les parts més dures com arrels, llavors, escorces o tiges s’ha d’emprar la que anomenem decocció (decocto).

infusión y decocción
123rf Limited©robertprzybysz. Preparació d’una infusió.

Diferència entre infusió i decocció

Infusió i decocció són els termes que s’han popularitzat, però en realitat són els que la Farmacopea Europea utilitza per designar dos processos més rigorosos i controlats, amb materials especials d’extracció i que només poden fer els farmacèutics. Però els termes, que tothom en la pràctica utilitza per als processos d’extracció casolana, són aquests.

Per preparar una infusió o infús es porta l’aigua a ebullició, s’apaga el foc i s’aboca la planta a l’aigua (en 100 ml d’aigua s’afegeix una cullerada sopera rasa, uns 5 gr., però si és una planta molt activa o amb principis que en altes dosis poden ser tòxics, només s’afegiria una cullerada de postres, uns 2 gr.).

Es tapa el recipient (per evitar que s’evaporin els principis) i es deixa infusionar de 3 a 5 minuts. Es cola i es beu el líquid resultant, que s’ha de consumir aviat i calent perquè no es perdin alguns dels seus principis actius.

En el cas del decocto o decocció és el mateix procés només que es manté la planta bullint en l’aigua de 5 a 20 minuts abans d’apagar el foc i després el temps d’espera és de 15 minuts. Com en el cas de la infusió, la decocció ha de consumir-se calenta i sense deixar transcórrer gaire temps.

Escollir bé les plantes

És fonamental que les plantes siguin procedents d’agricultura ecològica (sense pesticides ni adobs químics). Si s’utilitzen infusions en sobres individuals, és important tenir en compte que els filtres siguin de fibres biodegradables i no desprenguin cap substància tòxica al ser escalfats per l’aigua i que no continguin grapes, ni coles, ni colorants, ni espessidors ni additius.

Per a aquesta època les plantes que ajuden al sistema immunitari i respiratori poden ser una bona opció: equinàcia, artemisa annua, boldo, cúrcuma, genciana, ginseng, plantatge, farigola, eucaliptus i orenga, entre d’altres.

Sobre Biofloral

Situado en plena naturaleza, en las tierras volcánicas de Auvergne (Francia), BIOFLORAL trabaja con conocimientos ancestrales para recuperar la salud a través de la naturaleza. Produce de manera artesanal, respetando los métodos originales y las plantas son cuidadosamente seleccionadas y recolectadas.

Les Infusions Benestar Bio, són un exemple d’aquesta acurada selecció.

  • Infusió Defenses Naturals Bio: està elaborada a base d’una barreja de plantes que ajuden al sistema immunològic, com la farigola i el romaní. També contenen clau, eucaliptus i pi, pels seus efectes calmants de la gola. La canyella i el pebre, per la seva activitat antioxidant i la angèlica, per les seves propietats tòniques. A més, conté flors de Bach que ajuden a reequilibrar trastorns emocionals i bloquejos profunds.
  • Infusió de cúrcuma Bio: barreja sis espècies d’Orient (cúrcuma, gingebre, cardamom, canyella, nou moscada i pebre negre) que ajuden a la funció digestiva i hepàtica, així com al sistema immune i al funcionament d’articulacions i tendons.

ESPAI PATROCINAT PER
Biofloral

Logo Biofloral

Autora: Marta Gandarillas, Periodista especialitzada en Salut Natural, Titulada superior en Naturopatia i Terapeuta de Jin Shin Jyutsu.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021