Poden patir els nens i les nenes problemes d’alimentació degudes a l’ansietat? Malauradament si i cada vegada els veiem amb més freqüència.

Problemes d'alimentació i ansietat
123rf Limited©antonioguillem

Els problemes d’alimentació i l’ansietat van molt lligats

Les nenes i els nens pateixen ansietat, depressió i altres trastorns psicoemocionals, i poden experimentar un patiment tan extrem que els porti fins i tot al suïcidi. A Espanya cada mes se suïcida un menor de 15 anys, i el suïcidi és la segona causa de mort entre els 15 i els 29 anys.

Sense arribar tan lluny, molts problemes d’alimentació, sinó tots, tenen el seu origen en conflictes emocionals, familiars o socials als quals els nens són sotmesos. Els nadons petits poden deixar de menjar si no reben amor i atencions.

L’alimentació dels nadons

Els nadons que creixen en famílies en les que reben cures normals i afecte se senten segurs i demanen menjar quan tenen fam i deixen de menjar quan se senten satisfets. Però massa vegades els pares o altres cuidadors, per falta de coneixement de les necessitats infantils i de com es regula la gana, pensen que el nadó no menja suficient, insisteixen perquè mengi més, cosa que el nadó rebutja, i es comença a generar a casa un ambient de tensió i ansietat que els petits captaran

Els trastorns d’alimentació són un senyal que alguna cosa més està passant en la ment o al cor dels nens i això és el que cal curar

Els nens i les nenes poden respondre de diverses formes a aquesta situació: molts començaran a menjar sense gana per tal de veure els seus pares contents o tranquils; altres es bloquejaran a causa de l’ansietat que perceben i menjaran encara menys. En qualsevol cas aquest és l’origen d’una mala relació amb el menjar que si no es corregeix durarà tota la vida.

Etapa infantil

Més endavant, els problemes a l’escola o amb els amics poden generar una ansietat que s’expressi com pèrdua de gana o al contrari, com una ingesta excessiva d’aliments. I cada vegada més i de forma més primerenca les nenes, però també els nens, es veuen sotmesos a pressió social perquè els seus cossos siguin d’una determinada manera, i aquells que per qualsevol motiu no encaixin amb les expectatives, poden patir rebuig, alteracions emocionals i desenvolupar un trastorn de l’alimentació.

Qualsevol nena o nen amb problemes d’alimentació, a qualsevol edat, ha de ser avaluat per un psicòleg infantil amb experiència en aquests casos que sàpiga trobar i tractar la causa última del problema. Els trastorns d’alimentació són un senyal que alguna cosa més està passant en la ment o al cor dels nens i això és el que cal curar.

AutoraMiriam Martínez Biarge, Metge Pediatre

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here