Javier Crespo fa trenta anys que treballa al retail espanyol concretament en el món de la distribució alimentària. Els darrers vint de la seva trajectòria professional han estat a ALDI i sempre vinculat al departament de Compres i Category Management. És llicenciat en Dret i actualment exerceix com a Managing Director Category Management d’ALDI España.

Javier Crespo Aldi 1
Javier Crespo, Managing Director Category Management d’ALDI Espanya

En un context marcat per l’augment en el consum de productes ecològics, en què la seva penetració al mercat augmenta fins a prop d’un 74%, segons dades de Kantar Worldpanel, els productes de marca pròpia guanyen també cada cop més pes en oferir propostes a preus més econòmics. D’acord amb Kantar, la venda de productes marca blanca al sector dels ecològics ha augmentat l’últim any per sobre de les vendes de marca blanca a la resta de les categories.

En aquest sentit, Aldi a través de la seva marca pròpia GutBio ofereix un assortiment de 200 articles ecològics i segueix consolidant el seu posicionament en aquesta categoria de productes. Parlem amb Javier Crespo sobre aquests i molts altres temes.

Què ens podeu dir de l’aposta per la producció ecològica d’ALDI a Espanya?

A través de la nostra marca pròpia GutBio, a ALDI oferim un assortiment de 314 articles ecològics de diferents categories, tots amb el segell d’agricultura ecològica de la Unió Europea, que certifica els estàndards de producció, elaboració i distribució de la normativa europea per a articles provinents de lagricultura ecològica. El nostre objectiu és poder continuar consolidant el nostre posicionament en aquesta categoria. Segons Kantar Worldpanel, el 2020 vam ser la cadena de supermercats d’àmbit nacional amb més fidelitat a la categoria de productes eco i l’única a nivell nacional que va mantenir la seva quota de mercat en la venda d’aquests productes, amb un 11,7% respecte al 2019 A més, el 2020 el 45% del total dels nostres clients van comprar almenys un producte ecològic als nostres establiments.

A la categoria concreta de fruites i verdures, sempre intentem incorporar noves varietats i productes que cobreixin les necessitats del consumidor Bio. Llistem format i gramatges que ens permetin realitzar una diferenciació clara i que estiguin enfocats cap a aquest tipus de producte que, a més d’intentar que siguin productes ecològics, intentem combinar-ho amb innovacions hortofructícoles per ser els primers a oferir determinades varietats de producció ecològica.

El 2020 el 45% del total dels nostres clients van comprar almenys un producte ecològic als nostres establiments

Què aporta l’assortiment de GutBio al consumidor?

El nostre assortiment GutBio ofereix al consumidor la possibilitat de disposar d’una opció de compra més sostenible, ja que compta amb el segell d’agricultura ecològica de la Unió Europa. Al marge dels productes de la marca pròpia, ALDI ofereix una àmplia varietat de referències ecològiques que es troben integrades juntament amb altres articles de la mateixa categoria de producte (xarcuteria, melmelades, llet, iogurts, snacks…). D’aquesta manera garantim que el consumidor disposa d’una alternativa eco en una varietat extensa de categories.

Quin és el producte estrella de GutBio?

Un del nostre top vendes és el iogurt natural ecològic de marca pròpia GutBio, del qual es venen diàriament prop de 20.000 unitats. En altres categories, els productes que més triomfen de GutBio són els ous ecològics, la beguda de civada amb calci ecològica, a la categoria de carn, l’hamburguesa de boví ecològica, i en fruita i verdura els plàtans ecològics a granel.

Quina importància donen a la comercialització de productes que siguin de proximitat i bio? Quin paper tenen els productors locals a l’estratègia d’ALDI?

GutBio és una de les nostres marques estratègiques. A més, un dels eixos principals que distingeix el nostre model de negoci, es basa a establir relacions de confiança i a llarg termini amb proveïdors nacionals, sempre respectant la cadena de valor. Aquesta filosofia ens ha permès créixer de manera sostinguda i ferma i reforçar el nostre assortiment nacional. Actualment comptem amb més de 400 proveïdors nacionals, que conformen el 80% del nostre assortiment a Espanya.

Més enllà de les tendències de consum, què els ha portat a incrementar la gamma de productes ecològics certificats?

A ALDI analitzem constantment les tendències del mercat per oferir opcions que s’adaptin a les necessitats dels consumidors i consumidores. La gamma eco és, cada cop més, un reclam per als consumidors. De fet, nosaltres vam ser un dels primers supermercats a oferir aquesta categoria de productes i ho vam fer amb la nostra marca pròpia de productes ecològics GutBio quan encara no era una tendència de mercat sinó que els vam incorporar com a part del nostre assortiment perquè és una gamma de productes que va alineada amb el nostre compromís amb la responsabilitat i amb el foment d’un consum responsable. Des de llavors, hem anat desenvolupant la marca, adaptant-nos constantment a les demandes dels clients. Així, hem anat incorporant nous productes i hem pogut ser els primers a oferir determinats articles a Espanya en opció eco a un preu molt competitiu.

La gamma eco és, cada cop més, un reclam per als consumidors

Quin creixement esperen de la categoria bio els propers 5 anys a Espanya?

Segons dades pròpies d’ALDI, el 2020 el 24% de les cistelles de compra dels nostres clients incorporaven almenys un producte ecològic, amb un augment del 4% respecte l’any anterior. Creiem que aquesta tendència a l’alça es mantindrà els propers anys ja que cada cop són més els clients que prefereixen comprar aquest tipus de productes.

Arribarà el dia que el bio deixarà de ser una categoria més i serà mainstream?

Creiem que el consumidor és cada vegada més conscient de la seva alimentació i del seu impacte en el medi ambient, per la qual cosa, amb més freqüència, adoptarà decisions que facin aportar el seu granet de sorra a favor d’un món més sostenible. Per això, la categoria de productes ecològics deixarà de ser una gamma de tendència per formar part de l’oferta habitual de l’alimentació. En aquest sentit, creiem que a ALDI partim amb un avantatge i és que oferim productes ecològics de marca pròpia al preu més baix possible, cosa que ens permet consolidar de forma clara la nostra posició en aquesta categoria.

Com formen actualment el vostre equip en producció ecològica?

A ALDI tenim un compromís amb els nostres proveïdors, per això establim relacions de confiança i de llarg termini amb tots ells, entre els quals destaquen més de 400 d’origen nacional, que ens proveeixen el 80% del total del nostre assortiment a Espanya. Nosaltres traslladem aquest compromís i aposta pel producte nacional i de qualitat a tots els nostres empleats i col·laboradors.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor i Politòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here