Nascut a Manresa i llicenciat en Dret per la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Valls ha compaginat la seva trajectòria professional entre el sector públic i el privat. Des de setembre de 2020 és el Director General de Mercabarna, que ha apostat per posar en valor la comercialització d’aliments ecològics i la seva distribució amb Biomarket.

Jordi Valls (Biomarket): “Potenciarem els espais per a productors locals”
Jordi Valls, Director General de Mercabarna

El nou mercat va obrir les seves portes al novembre de l’any passat amb l’objectiu de donar resposta a la creixent demanda de consum ecològic a Catalunya. Amb una superfície de gairebé 9.000 metres quadrats, Biomarket és el primer mercat majorista d’aliments BIO d’Espanya i també el primer d’Europa quant a concentració d’empreses hortofructícoles.

Compta amb un total de 21 parades majoristes i cooperatives especialitzades en aliments ecològics i un espai rotatiu de productors de proximitat. Un impulsor del comerç ecològic que es configura com un dels principals projectes de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible Barcelona 2021.

Fa pràcticament un any, al novembre de 2020, Biomarket obria les seves portes. Què ha suposat la seva posada en marxa?

La posada en marxa de Biomarket és un compromís de Mercabarna que respon a una oferta existent (productors i majoristes distribuïdors) i a una demanda (consumidor final) que està previst que creixi. No és tan sols una línia de negoci, sinó que forma part de la missió de Mercabarna, que consisteix a garantir el subministrament d’aliments frescos a la població. I hem de reforçar aquest propòsit amb accions que derivin en la reducció d’emissions i l’activitat de les quals es desenvolupi amb el menor impacte a l’entorn natural.

Se’m fa difícil entendre que un gran mercat d’aliments com és el de Barcelona no promogui iniciatives que avancin en l’àmbit de l’alimentació sostenible. Aquest és ara el nostre objectiu, que afrontem amb els seus reptes i oportunitats.

S’han complert les vostres expectatives? Com els ha afectat la pandèmia?

Està resultant difícil fer avançar un projecte d’aquestes característiques en plena pandèmia de la Covid-19. Així i tot, aquests primers deu mesos de marxa del nou mercat ens han servit, tant a nosaltres com a les pròpies empreses majoristes que operen a Biomarket, per a conèixer millor les dinàmiques del sector bio, els seus canals d’aprovisionament ja establerts i identificar les necessitats reals dels detallistes i restauradors especialitzats en bio o dels que volen entrar en aquest mercat.

Per això, el repte de Biomarket és consolidar-se com un espai multiproducte que abordi els reptes de l’alimentació ecològica, sostenible i de proximitat en l’àmbit de la distribució.

Hi ha hagut una bona resposta per part dels professionals del sector?

Molt bona per part de majoristes de Mercabarna i d’operadors de fora que han apostat per tenir un o diversos llocs de venda a Biomarket. I no tant, com esperàvem, per part dels compradors detallistes, amb els qui hem de continuar treballant per a integrar la nostra oferta amb les seves necessitats d’aprovisionament.

 “El repte de Biomarket  és consolidar-se com un espai multiproducte que abordi els reptes de l’alimentació ecològica”

I per part dels productors locals i de proximitat?

Els productors que comercialitzen els seus productes a través de les empreses majoristes de Biomarket estan satisfets perquè disposen d’un nou canal de venda.

D’altra banda, a Biomarket opera la cooperativa Hortec, formada per més de 40 agricultors catalans especialitzats en bio i amb una llarga trajectòria de més de 20 anys. A més, Unió de Pagesos, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, ha reservat dos punts de venda a Biomarket per a instal·lar el Centre d’Intercanvi Agroalimentari de Proximitat (CIAP), un espai logístic, per a facilitar la distribució de productes locals de la petita i mitjana agricultura, en la seva versió ecològica, a través del comerç de proximitat. El CIAP estarà obert a tots els productors de Catalunya perquè puguin vendre els seus productes al sector minorista i la restauració.

I a partir d’ara, potenciarem encara més els espais de què disposa Biomarket per a productors locals individuals o agrupats en cooperatives per a reforçar el mercat amb una major oferta d’alimentació sostenible de proximitat.

Foto cedida per Biomarket. Edifici Biomarket (Mercabarna)

Per què és clau disposar d’un espai d’aliments ecològics de referència a nivell de comercialització?

Perquè sent el país de la Comunitat Europea amb més superfície de producció ecològica i el quart mundial, i tenint les perspectives de creixement de la demanda de productes bio entre les més altes d’Europa, no disposem encara d’un sistema logístic eficient ni d’uns canals de distribució que ens permetin facilitar la disponibilitat dels aliments ecològics en els centres de compra i consum habituals dels ciutadans.

D’altra banda, l’estratègia ‘Farm to Fork’ de la Unió Europea promourà el producte ecològic i, com a resultat, s’han de reforçar aquests canals de distribució.

Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021. Quin rol pot jugar Biomarket per a la transformació del sistema alimentari?

Els projectes i polítiques de foment de l’alimentació sostenible en el marc de la Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible s’emmarquen en sis eixos de treball, un dels quals és l’Impuls a la Comercialització i Distribució de Projectes Ecològics i de Proximitat, pel qual s’ha elaborat l’estratègia “Barcelona Menja Sostenible”. Biomarket és un dels principals projectes inclosos en aquesta estratègia, perquè aposta per una alimentació més saludable i respectuosa amb el medi ambient i és un revulsiu per a la nostra agricultura i el nostre comerç de proximitat.

Autor: Enric Urrutia, Director

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Novembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here