Hericium erinaceus, cabellera de lleó, és un fong que creix formant grans masses blanques i esfèriques de 10 a 25 cm. Amb aspecte filamentós, les masses en cascada es superposen unes sobre les altres sobre el seu peu. Es reconeix amb facilitat per les seves característiques barbes filamentoses que s’assemblen a una cabellera de lleó, d’aquí el seu nom.

Cabellera de lleó: el fong de la memòria
123rfLimited©jyk10158102. Hericium erinaceus (Cabellera de Lleó) fregit amb xampinyons

Propietats de la cabellera de lleó

És un fong d’àmplies propietats medicinals alhora que un bon aliment amb alt valor nutricional. En xinès se’l coneix per hou tóu gū, fong cap de mico, i en japonès per yamabushitake, fong de la muntanya amagada.

Hericium erinaceus creix en troncs d’arbres de fusta dura. Conté substàncies bioactives amb efectes beneficiosos sobre el sistema nerviós, el sistema digestiu, el sistema circulatori i el sistema immunològic. Per les seves propietats terapèutiques és usat com a medicina a la Xina, Japó, Corea i Índia.

Tant el miceli com el cos fructífer contenen compostos bioactius amb eficàcia farmacològica. Hericieum és ric en proteïnes, minerals com germani, seleni, potassi, fòsfor i zinc, aminoàcids essencials i substàncies bioactives, com beta-glucans, erinacines, hericerines i hericenones. Els seus principis bioactius presenten activitat antitumoral, antioxidant, immunomoduladora i neuroprotectora.

Per a què pot ser útil?

Afavoreixen la bona salut del sistema intestinal, de l’hepàtic, del cardíac i tenen activitat nefroprotectora en ronyons. Controla els nivells de sucre i de lípids. La seva acció intestinal regenera l’epiteli de les mucoses de l’aparell digestiu, estant indicat en cas d’úlceres gàstriques i duodenals, inflamacions cròniques de la mucosa intestinal, i en patologies d’intestí irritable i malaltia de Crohn. Protegeix enfront de l’estrès oxidatiu degut a que és molt rica en SOD (Super Òxid Dismutasa).

Conté substàncies bioactives amb efectes beneficiosos sobre el sistema nerviós, el sistema digestiu, el sistema circulatori i el sistema immunològic

L’estrès oxidatiu està directament relacionat amb patologies neurodegeneratives, com la malaltia d’Alzheimer i de Parkinson. Les ericenines indueixen la producció de l’hormona NGF (factor de creixement nerviós), que és la responsable de la regeneració neuronal. Aquesta capacitat d’estimular, regenerar i potenciar la salut del cervell i dels nervis és la que fa possible conservar la funció cerebral activa i saludable. Cabellera de lleó és el fong de la memòria.

Hericium erinaceus es pot prendre cru, cuinat, sec o preparat en forma de te. També es pot consumir en forma d’extracte pur.

Autor: Raúl Martínez, Dietista-nutricionista, biòleg

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2021