Que la dieta i la nutrició influeix sobre el nostre sistema nerviós és un fet.

Nutrició, estrès i estat d'ànim

Nutrició i sistema nerviós

El sistema nerviós simpàtic participa en la resposta coneguda com a “lluita o fugida” i regula funcions corporals com la freqüència cardíaca i la pressió arterial. El sistema nerviós parasimpàtic té efectes oposats que ajuden al cos a tornar a l’estat de calma. Quan l’activitat del sistema nerviós simpàtic és elevada i es manté en el temps, pot ocasionar canvis a la nostra fisiologia i ser perjudicial per a la salut. De la mateixa manera, un elevat nivell de cortisol -l’hormona de l’estrès- a l’organisme pot danyar també els teixits. Els estudis mostren que el sistema nerviós simpàtic respon als canvis en la ingesta calòrica; la restricció calòrica disminueix l’activitat del sistema nerviós simpàtic i l’administració de carbohidrats l’augmenta i la insulina pot ser un vincle important entre els canvis en la ingesta dietètica i els canvis en el flux simpàtic central.

Quins aliments i nutrients poden ajudar a equilibrar-nos?

Alguns aliments ens poden ajudar a reduir l’estrès. Cal destacar els àcids grassos Omega-3 com ara el DHA i l’EPA. Un dèficit en aquest tipus d’àcids grassos pot provocar alteracions de la memòria, la concentració i la capacitat d’autocontrol. Assegurar l’aportació del complex B, també és molt important ja que la deficiència en aquestes vitamines pot donar lloc a irritabilitat i a més susceptibilitat a l’estrès, insomni i alteracions de l’estat d’ànim. 

La combinació del triptòfan amb la gelea reial dóna molt bons resultats per millorar l’estat d’ànim i l’estrès

Fruites, verdures i llevat de cervesa: indispensables

En aquest sentit, les fruites i verdures i el llevat de cervesa són indispensables. Altres nutrients molt importants són l’aminoàcid triptòfan, el magnesi i la vitamina C. El triptòfan és fonamental per a la síntesi de la serotonina al cervell i afavorir un bon estat d’ànim. En aquest sentit, la combinació del triptòfan amb la gelea reial dóna molt bons resultats per millorar l’estat d’ànim i l’estrès. La gelea reial també conté complex B i ens pot ajudar a restablir el nostre nivell d’energia, normalment minvat en les situacions d’estrès i estrès sostingut. D’altra banda, diferents estudis han demostrat que les substàncies antioxidants com la melatonina, el triptòfan, la vitamina E i la vitamina C milloren la tolerància a l’estrès, per la qual cosa els complements que conjuguen aquests micronutrients són ideals per reduir l’estrès i poden ajudar en els trastorns del son i de l’estat d’ànim.

Autora: Maribel Saíz Cayuela, Llicenciada en Ciències biològiques, PGD. Dietètica i nutrició

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here