Cada cop que els metges o terapeutes es troben davant aquesta pregunta saben que tenen una densa tasca per endavant, ja que les causes de les males digestions i de que el menjar se’ns posi malament són realment moltes. Aquest cop procurarem enumerar-ne alguna de les més importants.

Per què el menjar se’ns posa malament?
123rfLimited©rawpixel. Plato vegetarians casolans

La culpa és del menjar o del nostre organisme?

Depèn. Segons l’estudi més recent, una persona amb una mitjana de vida de 78,5 anys ingerirà unes 50 tones de menjar i 50 mil litres de begudes. No és desgavellat pensar que les reaccions davant del que mengem puguin arribar a fatigar l’organisme. Metabolitzar tot això cada dia, un dia rere l’altra, és una tasca dura.

Segons l’últim estudi del 2016, a Espanya va disminuir el consum de carn, peix, ous, pa, hortalisses i sucre. I va augmentar el consum de pastisseria, plats precuinats i fruits secs, així com el costum de menjar fora de casa.

És molt probable que les persones que segueixen activament dietes vegetarianes o veganes –cada cop més– gaudeixin de millor salut. Tot i això, encara que pugui ajudar força, tothom rep massa influències que afecten les digestions. Així, el vell recurs naturista de «dos menjars crus i un cuit» o viceversa, avui està perdent el sentit. Avui, per exemple, exerceixen cada cop més protagonisme sobre la salut digestiva els plats precuinats i els aliments preparats: si s’ingereixen un dia no passarà res greu, però l’efecte d’acumulació sí que ho és, i solucionar-ho portarà molt més temps que el que ha conduït l’organisme fins a aquest desequilibri.

És molt probable que les persones que segueixen activament dietes vegetarianes o veganes –cada cop més– gaudeixin de millor salut

Intoleràncies o al·lèrgies

No cal confondre les intoleràncies amb les al·lèrgies. Les al·lèrgies són reaccions hipersensitives, cosa que significa que el cos reacciona de forma anormal a un aliment en particular, al pol·len o alguns animals. El cos considera que la substància és un perill, així que produeix anticossos. Les conseqüències es noten en forma de rinitis, granellades o asma, però també en altres que poden posar en risc la teva vida, com l’anafilaxi.

En canvi, una intolerància alimentària es produeix quan el cos no pot pair bé un aliment en particular. No hi ha una resposta defensiva per part del sistema immunològic. El símptoma més freqüent és el malestar gastrointestinal. Aquí trobarem una causa destacable per la qual el menjar es pugui posar malament.

Ara bé, ens podem preguntar per què hi ha cada vegada més al·lèrgies i intoleràncies en més i més persones cap a una sèrie d’aliments que fins fa ben poc eren clarament saludables, des dels fruits secs als préssecs. Què ocasiona aquest canvi?

menjar
123rfLimited©seventyfour74

On. A l’estómac o a l’intestí?

Si els trastorns se centren a l’estómac, es parlarà més de qüestions com l’acidesa estomacal o el reflux gàstric. I si es donen més a l’intestí apareixeran altres assumptes, com la diarrea, els gasos o el restrenyiment.

Ara bé, es tracti d’una cosa o una altra, si el que volem és que el nostre aparell digestiu no protesti, i que no hàgim d’estar pendents de les digestions, el camí, com diem, és llarg i ampli. Potser caldrà determinar els aliments a descartar, però també convé saber, per exemple, si hi ha permeabilitat intestinal.

També és important gaudir d’una bona microbiota intestinal. Aviat es convertirà en una autèntica revolució per a la salut, tant per la importància que exerceix la microbiota a tot l’organisme, com per necessaris que seran els remeis… necessaris davant els excessos que produeix la seva alteració (és el resultat d’assimilar el menjar que ingerim).

Per tenir en compte

En un brevíssim resum podem trobar-nos amb:

  • Aliments menys recomanables que, amb el pas del temps, tendeixen a provocar inflamació. Juntament amb el menjar escombraries clàssic, podem trobar aliments antinutrients.
  • Es pot donar també una insuficient masticació i insalivació. Cal mastegar cada mos almenys 15 vegades, i dedicar almenys uns 25-30 minuts a l’acte de menjar. Si es menja amb presses, o amb disgustos, o bé hi ha preocupacions de fons o estrès en general, no podem esperar que després tot el que s’ha menjat se’ns posi la mar de bé. Encara hi ha qui menja davant de l’ordinador i en cinc minuts.

Cal mastegar cada mos almenys 15 vegades, i dedicar almenys uns 25-30 minuts a l’acte de menjar

  • I què cal dir de l’equilibri àcid-base? I de les compatibilitats dels aliments? I dels milers de substàncies que ens afecten, des del fluor (declarat finalment com a neurotoxina per l’OMS) als ultraprocessats (que són molts més del que es podria pensar)? I de…? És una llarga llista!
  • Després potser convindrà prendre una decisió amb l’ús de l’aigua per cuinar –si de l’aixeta o no–… sabent que ens n’haurem d’oblidar cada cop que mengem fora de casa.
  • I hem d’inventariar també els additius indesitjables, els greixos trans, l’excés de sal, l’omnipresent sucre… Hi ha investigacions que indiquen com un patró alimentari ric en greixos provoca canvis a la mucosa intestinal, cosa que afavoreix l’aparició d’al·lèrgies.

Una única dieta?

No hi ha una única dieta meravellosa, sinó que és una cosa molt personal. Per això cal conèixer les dietes més reconegudes i adaptar les observacions dels científics i les seves estadístiques a les característiques úniques de cada ésser humà, atès que hem perdut el valuós instint que encara conserven la resta d’animals.

Tots sabem que mai com avui dia es fan tantes proves de microbiologia per comprovar la qualitat dels aliments. Que mai fins avui ha existit tant menjar i tan variat. I que mai fins avui no s’està donant tanta longevitat. Alguna cosa sí que s’estarà fent bé!

Aleshores? Potser la resposta està a preguntar-nos: Quant de temps fa des de l’última vegada que em vaig aixecar de la taula amb una mica de gana?

Autor: Jaume Rosselló, Editor especialitzat en salut i alimentació

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Desembre 2021

Deixa un comentari

Please enter your comment!
Please enter your name here