Vicente Faro Carrió (1961, Oliva, València) és productor de cítrics ecològics. Enginyer Tècnic Forestal de formació, Vicente és un operador certificat pel Comitè d’Agricultura Ecològica de la Comunitat Valenciana (CAECV) des del 2006; forma part del seu òrgan executiu des del 2010, i va ser elegit com a nou president el passat novembre, càrrec en què també desenvolupa les seves funcions a la sectorial d’Agricultura Ecològica de l’organització AVA – ASAJA.

vicente faro carrió (CAECV)

El CAECV, l’entitat encarregada del control, la certificació, la representació, la defensa, la investigació i la promoció dels productes ecològics a la Comunitat Valenciana, acumula anys de creixement a un ritme de dobles dígits, molt per sobre de la mitjana nacional en producció ecològica.

Quines garanties ofereix la certificació ecològica?

Per nosaltres és important que la certificació sigui pública, de màxima qualitat i a un preu just. El nostre sistema de certificació ofereix eficiència, simplifica la gestió dels nostres operadors i ajusta el cost de la certificació optimitzant la gestió de recursos. A més, som capaços d’oferir més seguretat jurídica, tant a operadors com a consumidors, sense oblidar que aportem productes ecològics a un mercat específic que respon a la seva demanda.

«Som capaços d’oferir més seguretat jurídica, tant a operadors com a consumidors»

La producció ecològica a la Comunitat Valenciana creix any rere any.

El I Pla Valencià de Producció Ecològica, engegat per l’Administració Autonòmica, ha estat clau perquè en els darrers anys el creixement hagi estat molt destacat, però també és cert que mai no hem parat de créixer. Les polítiques europees també estan ajudant que hi hagi una consciència més gran pels mètodes de producció ecològica.

Hi ha potencial per créixer més?

Segur. A la Comunitat Valenciana s’ha posat en marxa el II Pla Valencià de Transició Ecològica, que en els propers anys invertirà més de 114 milions d’euros en 5 eixos d’actuació perquè continuem creixent de la millor manera possible. A aquesta iniciativa autonòmica, hem de sumar una altra política que ve de la Unió Europea, l’Estratègia de la Granja a la Taula, que pretén garantir la transició ecològica de la producció agroalimentària, recolzant-se en accions com la investigació, la promoció i el consum intern, totes coordinades amb els països membres.

«La nostra prioritat ha de ser que aquesta certificació sigui el millor possible i compti amb tots els aspectes que la facin única»

En quines línies estratègiques treballaran activament?

Sens dubte, si som una entitat la funció principal de la qual és la certificació, la nostra prioritat ha de ser que aquesta certificació sigui el millor possible i compti amb tots els aspectes que la facin única: qualitat, preu, seguretat, serveis, tramitació, etc. També hem de treballar que la ramaderia ecològica de la nostra Comunitat tingui una major representativitat, així com cultius tan característics al nostre territori com les hortalisses, l’arròs o els cítrics. Tot això ha d’anar acompanyat d’accions de promoció i comunicació per aconseguir que el consum intern de productes ecològics s’incrementi. En aquest punt, les diferents administracions tenen molt a dir amb les licitacions que fan pel que fa a la compra pública. Es tractaria d’una manera fàcil i senzilla d’incentivar el consum intern que incrementaria immediatament.

Quin és el cultiu amb més perspectives de creixement per als productors valencians?

En general, tots tenen capacitat de creixement i estic segur que ho faran. Com deia, tenim moltes esperances en produccions com la ramadera, fruites, hortalisses i arròs. De tota manera, no hem de pensar només en la quantitat sinó en la qualitat. Cal que els mercats siguin capaços d’absorbir tot el producte certificat i, més important, que es pagui un preu just a l’agricultor.

«Tots tenen capacitat de creixement i estic segur que ho faran. No hem de pensar només en la quantitat sinó en la qualitat»

Com valora la nova PAC? Serà suficient per assolir l’objectiu europeu del 25% BIO per al 2030?

El CAECV és una entitat que es dedica a la certificació i a defensar el producte ecològic i penso que és positiu que es parli del sector ecològic i que hi hagi polítiques que pensin en el futur a llarg termini. No podem predir si l’objectiu del 25% serà suficient o no. L’important és que hi hagi un compromís que, encara que no sigui de compliment obligat, sí que és una recomanació i un punt de partida des d’on poder arrencar. De tota manera, hem de pensar en el creixement sostingut del sector. Com deia abans, el que és important no és la quantitat, sinó la qualitat i el sentit en tot el que es faci. No ens podem permetre morir d’èxit.

Autor: Oriol Urrutia, Co-Editor.

Subscriu-te a la Newsletter i rep cada mes Bio Eco Actual gratis al teu correu

Bio Eco Actual, el teu mensual 100% ecològic
Llegir
Bio Eco Actual Gener 2022